Demi Bruinink: “Ik wil laten zien dat je met oudere pony’s ook veel kan bereiken”

Demi Bruinink (24) is al 3 jaar in bezit van de 18-jarige fjordenkruising Jan. De avonturen die ze samen beleven deelt Demi op Instagram. “Ik wil ons proces delen en laten zien dat je een oudere pony ook nog van alles kan leren!”

Direct een klik

Demi is al van kleins af aan enorm fan van paarden en zat ook al vroeg op paardrijden. “3 jaar geleden ging ik op zoek naar een eigen pony. Ik vond fjorden altijd al geweldig. Op Facebook zag ik een bijzondere fjordenkruising voorbijkomen, dat was Jan. In de advertentie zag ik dat Jan zomereczeem had, maar ik zag dat er ook een andere fjord te koop was. Ik besloot bij de andere fjord te kijken, maar we hadden geen klik. Verderop in de stallen zag ik Jan staan, hij was erg vrolijk en blij dat hij aandacht kreeg. Ik werd direct onwijs vrolijk bij het zien van Jan; dat blije hoofdje met lieve, ondeugende oogjes. Ik mocht toen proefrijden. Jan was wat sloom en moest even op gang komen, maar hij was ook ontzettend braaf. Het voelde heel erg vertrouwd, dus een week later heb ik hem gekocht.”

Uittesten

In het begin moest Demi wel even wennen aan het hebben van een fjord. Ze vertelt: “Fjorden zijn best sterk, hebben vaak een eigen wil en zijn een tikkeltje eigenwijs. Zo ging het lopen met Jan van de wei naar stal vaak niet vlekkeloos. Dan rende hij weg of ging hij de andere kant op. Dit was, denk ik, een uittest-fase, want nu is dit gelukkig over. Jan is nu over het algemeen erg werkwillig en hij wordt erg enthousiast van het leren van nieuwe dingen. Dit maakt het werken met Jan echt heel leuk en hierdoor hebben we zoveel bereikt.”

Allround pony

Jan is een echte allround pony en Demi doet daarom veel verschillende dingen met hem. “Toen Jan bij mij kwam namen we één keer in de week dressuurles en zijn we gaan oefenen met vrijheidsdressuur. Jan leert snel en hij kent nu al heel veel trucjes: Spaanse pas, spagaat, buigen, flemen, schudden en liggen op commando. Na een jaar hebben we ook het springen opgepakt, ook al kon Jan dit in het begin echt niet. Hij liep dwars door de balken heen. We hebben toen les gehad en zijn samen gaan oefenen. We kunnen nu gewoon een parcoursje springen! Afgelopen jaar heb ik Jan ook laten wennen aan het mentuig en sinds een paar maanden loopt hij voor de kar. Naast al deze activiteiten ontspannen we ook graag met een ritje in het bos. Omdat ik zoveel kan met Jan, vind ik alles leuk om te doen. Het leukste vind ik het aanleren van nieuwe trucjes. Jan wordt tijdens de vrijheidsdressuur zo enthousiast dat hij zacht gaan hinniken. Dat is zo lief!”

Challenge op Instagram

Demi deelt haar avonturen met Jan op Instagram (@janthefjord). “Zo kan iedereen zien dat je een oudere pony toch nog van alles kan leren en kunnen mensen ons proces volgen. Jan is zowel uiterlijk als innerlijk erg veranderd. Dit is goed te zien in de vergelijkingsfoto’s op Instagram.” Demi begon zelfs een eigen challenge met Jan. “Toen het springen met Jan zo goed ging heb ik op Instagram een challenge geplaatst. Mensen konden een foto delen van hun springende koudbloed met de hashtag ‘koudbloeden springen’. Hier kwamen superveel reacties op!”

Toekomstplannen

“Het mooiste wat ik heb gedaan met Jan is het bezoeken van een verzorgingstehuis, waar ik heb gewerkt. Jan stond in de tuin en de bewoners mochten hem aaien. Jan was ontzettend braaf en je zag duidelijk dat de ouderen ervan genoten. Ik voelde me heel trots en dankbaar. Ik zou dit graag vaker willen doen: mensen blij maken met Jan. In de toekomst zou ik wel verder willen met vrijheidsdressuur. Ook wil ik graag horse agility, voltige en een oefencross proberen met Jan. Ik hoop dat ik nog heel lang mag genieten van alles wat we samen hebben bereikt. Jan is mijn allerbeste vriendje die ik 100% vertrouw!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Demi Bruinink (privébezit)