Demi Gisolf: “Niets is leuker dan met een hinnik begroet worden”

Demi Gisolf (23) is al sinds jongs af aan gek op paarden. Ze begon al vroeg met paardrijden, maar echt ‘serieus’ rijden deed ze pas veel later. Inmiddels heeft Demi twee paarden waarmee ze regelmatig op dressuurwedstrijden te vinden is en is ze actief als groom. “Voor wedstrijden ben ik altijd ontzettend zenuwachtig, dus meestal kan ik pas achteraf de lol ervan inzien.”

Het begin

Op de vraag wanneer ze begonnen is met paardrijden antwoordt Demi: “Dat is echt lang geleden. Ik denk dat ik al regelmatig op pony’s en paarden zat vanaf het moment dat ik kon lopen. Mijn moeder heeft ook altijd gereden en ik ging dan bijna altijd met haar mee. Zo had ik verschillende pony’s bij de boer waar wij stonden waar ik op mocht rijden en die ik mocht verzorgen. Het ‘serieuze’ rijden met lessen en wedstrijden is pas veel later gekomen.”

Eigen paarden

Inmiddels heeft Demi 2 eigen paarden. “Nafeeza (roepnaam Fluffy) is een vierjarige Franklin merrie. Ik heb haar een jaar geleden gekocht toen ze net zadelmak was. Sinds kort heb ik er nog een merrie bij en zij heet Fellini, een 5 jarige Fürst Wilhelm merrie. Ook zij is echt nog maar net onder het zadel.” De band met de paarden vindt Demi ‘by far’ het leukste aan de paardensport. “Niets is leuker dan met een hinnik begroet te worden als je de stal inkomt of bij de wei aankomt. Je werkt ergens samen naar toe en ik ben ervan overtuigd dat je alleen het juiste eruit kan halen als de band met je paard goed is.”

Amateur

Zelf rijdt Demi alleen nationale wedstrijden. “Op dat gebied vind ik mijzelf altijd gewoon maar een amateur. Zoals ik eerder zei is het wedstrijdrijden echt pas later gekomen en ben ik nog maar sinds een aantal jaren fanatiek actief op wedstrijden. Voor wedstrijden ben ik wel echt altijd ontzettend zenuwachtig, dus meestal kan ik pas achteraf de lol ervan inzien. Maar over het algemeen vind ik het wel heel leuk om op wedstrijd te gaan!”

Groom

“Naast dat ik regelmatig zelf als ruiter op wedstrijd ga, ga ik ook zeer regelmatig met mijn vriend Benedek Pachl (internationaal dressuurruiter bij Stal Hexagon) mee als ‘groom’. Dit is wel vaak internationaal en dat is echt heel gaaf. De hele sfeer die er hangt, een week vol paardensport en hele dagen bezig zijn met de paarden (ook al zijn het echt wel lange en soms zware dagen). Daarbij komen er op zo’n wedstrijd ook ruiters van alle landen bij elkaar en ik vind het altijd heel leuk en leerzaam om te zien hoe anderen bepaalde dingen doen.”

Mooiste herinnering

Demi vertelt: “Mijn mooiste herinnering was met mijn paard Vega. Vega was het paard van mijn moeder, maar ik heb haar toen overgenomen. Het was niet het makkelijkste paard, maar voor ons daardoor wel het meest speciale paard. Op Jumping de Weel wonnen we toen de rubriek en daarmee won ik mijn eerste deken. Voor een ander misschien iets heel simpels, maar voor mij een moment wat ik nooit meer vergeet. Helaas hebben wij een jaar geleden afscheid moeten nemen van Vega, dus deze overwinning is voor mij extra speciaal.”

Doelen

Tot slot vertelt Demi wat haar doelen zijn op korte en lange termijn. “Op korte termijn wil ik heel graag mijn nieuwe paard Fellini meenemen op wedstrijd en hoop ik mij met Fluffy te kwalificeren voor de indoor kampioenschappen. Op langer termijn hoop ik ooit ook op een internationale wedstrijd (succesvol) te kunnen starten.”

Foto’s: Demi Gisolf (privébezit)