Deveney Raaymakers: “Tinkers zijn niet lui, maar juist werkwillig”

Van jongs af aan is Deveney Raaymakers (28) al gek op tinkers. Ze heeft dan ook zelf een tinker: Zorro. Ze vertelt over dit ras en haar ervaringen. “Mocht je zelf een tinker willen aanschaffen, zou ik als advies geven om je te verdiepen in het ras, en ook de ‘gebreken’ van het ras.”

Zorro

Zorro is 12 jaar oud en heeft een stokmaat van 1.45m. “Hij is een knappe verschijning met zijn zwartbonte vacht en zijn superlange manen tot de grond! Naast Zorro heb ik nog een minishet appaloosa genaamd Puk. Puk is 7 jaar oud, en ook alweer 7 jaar Zorro’s beste vriend. Ze wonen samen 24/7 buiten met een grote inloopstal.”

Samen vanaf minuut 1

“De tinker is altijd al één van mijn favoriete rassen geweest. Toen ik een jaar of 14 was, mocht ik een kudde tinkers van iemand verzorgen. Een droom die uitkwam! In 2010 werd daar Zorro geboren, ik was bij deze geboorte. Een hele bijzondere ervaring! We zijn dus al vanaf de eerste minuut samen, inmiddels is dat nu 12 jaar. Ook bijzonder is dat ik zowel Zorro’s vader, moeder en oma heb verzorgd en gereden. Ik heb Zorro toen mogen kopen, daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor.”

Nuchter en werkwillig

Zorro houdt enorm van knuffelen, vertelt Deveney. “Hij is een heel sociaal paard, die je altijd komt stalken in de wei voor aandacht en kriebels. Daarnaast is hij heel nuchter en schrikt hij niet snel. Hij is heel werkwillig, mits hij het leuk vindt wat we doen. Hij heeft pit, maar als hij iets saai vindt is hij liever lui haha! Van vrijheidsdressuur wordt hij altijd super enthousiast.”

Veelzijdig

Deveney en Zorro doen allerlei verschillende dingen samen. Deveney: “Zorro kan leuk dressuren en kan ook aardig goed springen. Het hoogste wat hij heeft gesprongen is 1.10/1.20 cm. Daarnaast staat hij voor de kar, en rijden we tuigloos of op neckrope zowel dressuurmatig, springen en in de bossen. Ook trainen we dressuur aan de hand, Zorro kent de verschillende hogere oefeningen zoals bijvoorbeeld de piaffe. Maar waar Zorro het meeste in uitblinkt is vrijheidsdressuur, hij vindt dit ook het allerleukste om te doen. Zorro is een leergierig paard. Hij kent verschillende bijzondere oefeningen zoals zittend steigeren, vanuit knielen omhoog naar het steigeren en hij kan zelfs schilderen! Als ik een oefening een aantal keer op het juiste moment beloon, kent hij het gelijk. Soms fijn, maar ook een uitdaging voor mij om creatief te blijven.”

Aanrader of niet?

Deveney raadt iedereen een tinker aan. “Het ras staat erom bekend dat ze erg lief, knuffelig en nuchter zijn. Veel mensen zeggen dat tinkers lomp of lui zijn, maar in feite zijn het hele werkwillige en fijne paarden in omgang en zijn het echte alleskunners! Mocht je zelf een tinker willen aanschaffen, zou ik als advies geven om je te verdiepen in het ras, en ook de ‘gebreken’ van het ras. Veel voorkomende ziektes zijn pssm en cpl. Die sokken zijn mooi, maar kunnen ook veel verbergen, voel dus altijd even in de sokken. Ook kunnen veel tinkers minder goed tegen suikers en kunnen ze hierdoor jeuk krijgen. Dit is met goed management prima te hanteren, maar wel iets om op te letten. Maar zo heeft ieder ras wel iets, dus laat je vooral niet afschrikken. Tinkers zijn fantastisch!”

Foto’s: Eliane van Schaik Photography