Dimara Keus: “Een NRPS heeft genoeg pit voor de eventingsport”

Je hebt vast wel eens gehoord van het paardenras NRPS. Deze afkorting staat voor het Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek. Sportpaarden en -pony’s met minimaal 1/8 Anglo-Arabisch bloed kunnen in dit stamboek worden opgenomen. Dimara Keus (18) is eigenaresse van een NRPS en vertelt over haar paard. “Ze gaat altijd voor me door het vuur!”

Pocahontas

Dimara rijdt al sinds haar 6de paard. Ze is een allround amazone, die vooral graag aan eventing doet. Ze rijdt ook regelmatig wedstrijden. “Mijn paard heet Pocahontas, een 5-jarige merrie. Ze is een NRPS rijpaard register A. Ze is platenbont bruin van kleur en heeft een schofthoogte van 1.60m.”

De aankoop

“Ik heb Poco op 30 maart 2021 gekocht, ik heb haar nu dus een jaar. Toen ik haar kocht was ze 4 jaar oud en nog niet helemaal zadelmak. Ik moest de overstap maken naar de paarden omdat ik 18 werd en ik zocht daarom een leuk, jong, allround paard. Toen ik haar voor het eerst zag op de advertentie wist ik meteen dat ik haar moest hebben. Haar aparte kleur en uitstraling spraken me meteen aan. Toen ik haar had bezichtigd wist ik het zeker: dit is het paard voor mij! Ik had niet perse voorkeur voor een ras, maar toen ik er achter kwam dat ze NRPS was vond ik dat wel leuk. Ik zocht namelijk wel een paard dat pit genoeg had voor de eventingsport.”

Eigenschappen

In het afgelopen jaar heeft Dimara Pocahontas goed leren kennen. “Haar leukste eigenschappen zijn dat ze heel slim en heel lief is, maar ook veel karakter heeft en laat weten wat haar mening is. Door het (Anglo-) Arabisch bloed heeft ze een supergoed uithoudingsvermogen en een grote wil om te werken. Wat minder leuk is dat ze soms wat te veel pit heeft en ook wel heet kan zijn. Maar met de juiste aanpak is ze superfijn te rijden en ze gaat altijd voor me door het vuur!”

Werkwillig

“Ik ben Poco nu aan het opleiden in dressuur, springen en eventing. Omdat ze nog jong is, is ze nog erg onervaren, maar we rijden graag wedstrijden en met Poco’s geweldige instelling komt het helemaal goed.” Ook andere (eventing)ruiters raadt Dimara een NRPS aan. “Als je een superleuk en werkwillig paard wil, raadt ik een NRPS zeker aan!”

Foto’s: Serita Vossen