Dominique Wijdeven: “De Knabstrupper heeft een geweldig karakter en is ook heel knap”

De Knabstrupper is een paardenras uit Denemarken, oorspronkelijk gefokt voor de adel. Dit ras is met zijn gestippelde vacht een opvallende verschijning. Dominique Wijdeven (19) verzorgt een Knabstrupper en deelt haar ervaringen met dit ras. “Spix is dol op water, dus in de zomer gaan we vaak zwemmen.”

Spix

Dominique rijdt de Knabstrupper Spix voor eigenaresse Annemieke Helmer. “Annemieke is een goede kennis van mij en zij zocht een ruiter voor Spix. Dit omdat Spix te actief was om maar af en toe in het bos gestapt te worden, maar te leuk om te verkopen. Zo ben ik de ruiter van Spix geworden. Ik doe dat nu al 3 jaar en tot nu toe bevalt dat heel goed!”

Werkwillig

Annemieke koos voor een Knabstrupper, omdat ze graag een apart gekleurd paard wilde hebben. “Spix kwam op haar pad en Annemieke was meteen helemaal gek op hem. Zijn werkwillige karakter is geweldig, hij ziet er zelf ook echt de lol van in. Spix is enorm vlug en heeft een goede concentratie. Hij past zich aan aan zijn ruiter: zodra Annemieke er af en toe op zit in het bos, zet hij geen stap verkeerd. Terwijl hij bij mij staat te trappelen om te gaan. Hij is nergens bang voor en als ik hem in zijn waarde laat, gaat hij door het vuur. Hij is altijd wakker en staat altijd aan!”

Eventingwedstrijden

Annemieke en Spix gaan vooral samen het bos in, maar Dominique doet ook andere activiteiten met hem. “Ik ga samen met Spix op wedstrijd, zijn wedstrijdnaam is Painted Twice. We rijden samen eventing in het M, maar Spix heeft al meer ervaring. Met zijn vorige ruiter heeft hij 1* eventing gelopen. Daarnaast is Spix echt dol op water, dus in de zomer gaan we minimaal 2 keer bij week samen zwemmen!”

Aanrader of niet?

Raad Dominique andere ruiters ook een Knabstrupper aan als paard? “Ja, ik raad het anderen ook zeker aan! De Knabstrupper heeft echt een geweldig karakter, ik kan er geen slecht woord over zeggen. En ze zijn daarnaast natuurlijk ook nog eens enorm knap!”

Foto’s: Dominique Wijdeven (privebezit)