Dressuuramazone Sterre Janssen over tempowisselingen

Tempowisselingen zijn in de dressuur heel belangrijk. Bij het verhogen van het tempo wordt de achterhand van het paard geactiveerd. Het paard gaat dan ruimer bewegen en maakt grotere passen. Dressuuramazone Sterre Janssen (16) vertelt hoe zij tempowisselingen traint.

Tempowisselingen

Sterre Jansen rijdt met haar opvallende 9-jarige pony Goldstar du Bois in het Z2 dressuur. Ze vertelt over tempowisselingen. “Bij tempowisselingen wissel je van tempo in een bepaalde gang. Denk bijvoorbeeld aan het schakelen tussen arbeidsdraf en middendraf. Of je schakelt terug van de middengalop naar arbeidsgalop. Deze tempowisselingen zijn voor mij erg belangrijk, want zo krijg ik mijn pony gehoorzaam aan het been. Ik hoef dan maar een kleine hulp te geven om hem naar voren of juist terug te rijden.”

Trainen

Sterre neemt de tempowisselingen vaak mee in haar training met Goldstar. “Het trainen van de tempowisselingen is erg varierend. Soms pak ik de volte, dan train ik vaak de verzameling in de galop. Dan wil ik echt dat Goldstar terugkomt. Wanneer ik hem goed verzameld heb, dan rijd ik hem eruit en dan wil ik meteen een reactie krijgen. Hij moet dan dus goed naar voren gaan. Vaak pak ik ook de lange zijdes mee, daar train ik de draf en de galop op. Het is dan heel belangrijk dat ik direct een reactie krijg. Voordat ik de hoeken inrijd, neem ik Goldstar iets terug, zodat ik de hoek goed door kan rijden. Wanneer ik de hoek uitrijd schakel ik hem weer iets naar voren.”

Veelgemaakte fouten

Sterre vertelt wat volgens haar veelgemaakte fouten zijn als het gaat om tempowisselingen. “Soms gebeurt het dat een paard niet genoeg op het achterbeen loopt. Het paard wordt dan langer en gaat op de voorhand lopen. Als dit bij mij gebeurt probeer ik kleine ophoudingen te maken. Het is dan wel belangrijk dat je op het tempo let. Soms gebeurt het dat een paard zijn hoofd omhoog gooit. Probeer dan, voordat je een overgang of tempowisseling maakt, je paard iets ronder in te stellen. Houd dan goed je binnenbeen erbij, zodat je hem voor je been iets kan laten wijken. Let dan wel op dat je makkelijk blijft in je hand.”

Tips van Sterre

“Mijn tips? Oefenen, oefenen, oefenen. Probeer veel variatie in je trainingen te houden, zodat het niet saai wordt voor je paard of pony. Je mag het best uitdagend maken, voor zowel jezelf als je pony. Wees creatief en bedenk steeds nieuwe oefeningen waarin je tempowisselingen kan gebruiken.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sterre Janssen (privébezit) / Paard & Picture