Elize van de Mheen: “Ik leer veel van internationale springwedstrijden”

Elize van de Mheen (20) is opgegroeid tussen de paarden. Toen ze 3 jaar oud was kreeg ze haar eerste pony en inmiddels rijdt ze internationale springwedstrijden bij de Young Riders. “Ik weet dat als ik iets wil bereiken, ik daar ook hard voor moet werken.”

Elize van de Mheen

Het paardrijden is Elize met de paplepel ingegoten, vertelt ze. “Mijn hele familie rijdt paard, dus ik ben hiermee opgegroeid. Toen ik drie jaar oud was kreeg ik mijn eerste pony Mario. Zo ben ik van kleins af aan gegroeid in de paardensport, van de pony’s tot nu als Young Rider bij de paarden.” Naast de paardensport studeert Elize ook nog Commerciële Economie aan Hogeschool Tio.

Internationaal springruiter

“Ik vind het leukste aan de paardensport dat je echt een band krijgt met je paarden. Daarnaast vind ik het gaaf om een paard te zien groeien in de sport. Het is soms een strijd, maar je bouwt samen echt iets op en kan samen groeien.” Internationale wedstrijden rijden vindt Elize ook erg gaaf. “Je bent dan samen met mensen uit allerlei verschillende landen; daar leer ik heel veel van. Daarnaast kom ik zo ook op mooie plekken in het buitenland.”

Paardensport combineren

Elize moet de paardensport combineren met het sociale leven en een opleiding.. “Ik vond dit vroeger echt lastig, maar rond mijn 16de ben ik begonnen met goed plannen en daadwerkelijk tijd maken voor beide dingen. Je moet echt een balans zien te vinden voor beide onderdelen. Daarnaast heb ik ook nog school. Ik probeer er voor te zorgen dat ik alles op een dag kan doen, ook al is er weinig tijd. Daardoor moet ik prioriteiten stellen en vaak gaan de sport en school dan voor tijd met vrienden. Gelukkig weten mijn vrienden goed waar ik allemaal mee bezig ben en accepteren ze dit ook gewoon. Ik weet dat als ik iets wil bereiken, ik daar ook hard voor moet werken.”

Jumping Amsterdam

Elize heeft al veel overwinningen op haar naam staan. “Ik denk dat mijn mooiste overwinning wel de U25-rubriek tijdens Jumping Amsterdam was. Het was voor mij echt een droom om daar te rijden. Ook het brons op het EK in Hongarije met het team was heel speciaal, omdat we als team ook goede vrienden zijn. Daarnaast heb ik in 2019 de Grote Prijs is Wierden gewonnen en dat zie ik echt als thuisgrond.”

Ambities

“Komend jaar wil ik voornamelijk proberen om goed rond te komen tijdens de 3* wedstrijden. Ook hoop ik mijn 7de EK te rijden, maar dan dit jaar voor het eerst bij de Young Riders. Ik hoop in de toekomst door te groeien als amazone en veel nieuwe dingen te bereiken. Ik wil iedereen ook meegeven dat als je iets wilt, je er hard voor moet werken en dat je moet blijven doorzetten. Ook al zit het even niet mee; opgeven is geen optie. Geloof in jezelf, dan kom je er wel!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Elize van de Mheen (privébezit)