Esmée Vermeeren: “Een quarter horse is mensgericht en koel in het hoofd”

Esmée Vermeeren (16) reed tot zo’n 4 jaar geleden dressuur, maar maakte de overstap naar de westernsport. Dit doet ze samen met haar quarter horse Rosie. “In de wedstrijdarena kijkt Rosie nergens van op en is ze echt helemaal gefocust op mij en de proef.”

Western

Esmée rijdt al paard sinds dat ze 5 jaar is. Sinds 1,5 jaar heeft ze een eigen paard: Rosalee Whiz Sparks oftewel Rosie! “Rosie is een hele lieve merrie van 6 jaar, wij hebben een hele bijzonder band samen en ik leer ontzettend veel van haar. Samen rijden wij western! Ik ben ongeveer 4 jaar geleden begonnen met western rijden, daarvoor heb ik altijd dressuur gereden!”

Reining

“In de western zijn er verschillende disciplines, quarter horses en paint horses zijn de meest geschikte rassen daarvoor. Toen ik opzoek ging naar een paard wilde ik graag verder in de discipline reining! Dit is een hele spectaculaire discipline met sliding stops en spins, hiervoor moet een paard heel wendbaar en snel zijn! De keuze was daarom voor mij snel gemaakt en toen zijn wij opzoek gegaan naar mijn eigen droom quarter!”

Europees kampioenschap

Esmée en Rosie rijden op internationaal niveau in de westernsport. “Voornamelijk in de reining, maar ook in de ranch riding. Ranch riding is een discipline met veel overgangen en balkjes. Wij hebben al verschillende mooie resultaten behaald zoals reserve Nederlands kampioen reining 2021, Benelux reserve kampioen reining 2022, Benelux kampioen ranch riding en ook zijn we gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap over een maand! Behalve de wedstrijden en trainen rijden we ook regelmatig zonder zadel of helemaal zonder tuig en hebben wij altijd veel plezier!”

Quarter horse

Esmée vertelt: “Over het algemeen zijn quarters heel koel in hun hoofd en niet snel onder de indruk! In de wedstrijdarena kijkt Rosie nergens van op en is ze echt helemaal gefocust op mij en de proef. Ook is ze heel erg mensgericht en nieuwsgierig en geeft ze altijd 100% inzet!” Wil je je focussen op de westernsport, dan raadt Esmée een quarter horse zeker aan. “Voor western zijn ze echt het meest geschikte ras. Maar ook voor recreatief rijden zijn ze zeker geschikt omdat ze zo koel in hun hoofd zijn.”

Foto’s: Simone te Selle Photography / Yessica de Reus Fotografie