Estelle Middelkoop en Unique: van ongeluk naar regiokampioen

Afgelopen weekend werd Estelle Middelkoop (12) regiokampioen in de klasse L2 met haar pony Unique. Deze overwinning is extra bijzonder, omdat Estelle en haar pony vorig jaar een ongeluk kregen, waarbij zij beide gewond raakten. “Veel mensen zeiden toen dat Unique en ik geen match waren, maar inmiddels zijn we echt een team!”

Besmet met het paardenvirus

Estelle is besmet met het ‘paardenvirus’ door haar moeder. “Zij heeft al vanaf haar jeugd eigen paarden heeft gehad. Ik was 2,5 jaar oud toen ik meeging naar stal en ik wilde toen eigenlijk alles al doen met mijn moeders paard wat mijn zij ook deed. Maar aangezien dit paard heel groot was, was dat niet heel handig. Toen ik 4 jaar was kreeg ik een Shetlander van mijn opa en oma. En vanaf dat moment kon ik de paardensport niet meer loslaten.”

Unique

Inmiddels heeft Estelle al bijna 2 jaar een andere pony: een 6-jarige New Forest genaamd Unique. “Toen we Unique kochten was hij nog niet heel lang zadelmak. Omdat ik in mijn eentje geen pony kan opleiden, rijdt mijn instructrice Malka Prosman hem ook, om ons zo een goede basis te geven.” Estelle doet voornamelijk aan dressuur met haar pony. “Ik vind de dressuurwedstrijd superleuk, omdat je dan echt een doel hebt om naar toe te trainen. Je kan jezelf en jouw pony steeds weer proberen te verbeteren. Daarnaast vind ik het heerlijk om bezig te zijn met mijn pony, het geeft een bepaalde rust.” Estelle doet veel leuke dingen met Unique. “Hij moet in zijn hoofdje ook blij blijven en elke dag hetzelfde rondje is niet leuk.”

Ongeluk

Afgelopen weekend werden Estelle en Unique regiokampioen in de klasse L2. “Ik ben supertrots op mezelf en op Unique. We hebben vorig jaar in februari een ongeluk gehad samen. We gingen in rengalop de bak uit en vielen op de straat, dat was heel heftig. Ik heb mijn voet toen op een hele complexe manier gebroken en ben geopereerd, heb pinnen in mijn voet gehad en mocht 4 maanden mijn voet niet belasten. Unique bleek een rugbandblessure te hebben. We hebben er toen alles aan gedaan om Unique te genezen. Lotte van Paardenkompas heeft grondwerk met hem gedaan, om hem weer vertrouwen in zijn lijf te geven. Na 4 maanden mocht ik gaan revalideren en een aantal weken later zat ik alweer op Unique, ook al was dit heel spannend.”

Team

Na dit ongeluk zeiden veel mensen tegen Estelle dat ze Unique weg moest doen en dat ze geen match meer zouden worden. “Ik was er van overtuigd dat wat er gebeurd was niet uit kwaadheid was van Unique, maar dat dit puur een pijnreactie was. Ik ben heel erg blij dat ik doorgezet heb, want het gaat nu zo goed en Unique is superbraaf. We zijn echt een team geworden. Mijn instructrice heeft mij enorm goed geholpen en heeft altijd in ons geloofd. Zij heeft hem weer opgepakt onder het zadel en heeft mij door mijn angst heen gepraat.”

Hippiade

“Nu, ruim een jaar later, gaan we als een speer samen en mogen we zelfs op de Hippiade (Nederlands Kampioenschap) rijden. Het was mijn droom om regiokampioen te worden en dat is gelukt. Nu hoop ik dat we goed gaan presteren op de Hippiade, daar zijn we nu hard voor aan het trainen. Mijn doel is om straks Z2 te kunnen rijden met Unique, dat zou ik geweldig vinden!”

Foto’s: Estelle Middelkoop (privébezit)