Evelyne Zirkzee: “Met een haflinger kan je ook prima de sport in”

De haflinger is een paardenras dat vaak gebruikt werd als trek- en lastpaard in de bergen. Inmiddels is een haflinger veel meer dan dat en zie je ze ook regelmatig op wedstrijden. Evelyne Zirkzee (17) heeft een haflinger als verzorgpaard en vertelt alles over haar ervaringen. “Met een haflinger is er altijd iets te beleven.”

Charley

Evelyne vertelt: “Charley is een haflinger van 15 jaar en staat op een manege in de buurt. Veel mensen denken dat Charley van mij is, maar dat is niet zo. Het is al bijna 4 jaar mijn verzorgpony. Ik ben 4 jaar geleden begonnen met het rijden van Charley. Mijn vorige verzorgpony werd helaas verkocht en moest ik dus opzoek naar wat anders. Samen met een paar vriendinnen liepen we eigenlijk de hele manege over opzoek naar iets waarop ik kon gaan rijden. Zo kwamen we bij de stal van Charley uit, ik heb toen gevraagd of ze toevallig iemand zochten om Charley te gaan rijden. Enkele weken later hadden we onze eerste les samen en dat klikte goed, dus ben ik begonnen met het rijden van Charley.”

Apart karakter

“Het leukste aan Charley is dat als hij iets echt leuk vindt, dat hij er dan ook 100% voor wil gaan. Zo heeft Charley wel bijzondere eigenschappen: het is echt een pony met een gebruiksaanwijzing. Hij heeft een apart karakter. Wat leuk is, want daardoor is het absoluut geen ‘robotpony’ en daarom moet je er zelf ook altijd 100% voor gaan. Anders doet hij het niet. Charley is een aantal jaar een manegepony geweest en daar was het zeker geen liefje, het is hard werken maar uiteindelijk zie je wel waarvoor je het allemaal doet.”

In de sport

In 2019 zijn Evelyne en Charley begonnen met het rijden van echte wedstrijden. “Mijn intenties liggen wel echt bij het springen en ik wilde dit ook heel graag gaan doen, maar eerst moest ik een winstpunt in de dressuur rijden. We zijn begonnen met dressuurwedstrijden, het ging niet gemakkelijk want Charley liep niet mooi nageeflijk zoals alle andere sportpaarden. Hier kregen we veel minpunten voor. Maar we gaven niet op en gingen gewoon lekker door. Eenmaal onze smaak te pakken in de dressuur ging het goed en reden we mooie punten met winst! Tussendoor zijn we begonnen met springwedstrijden, al ging dat niet zo gemakkelijk als ik in mijn hoofd gepland had. Charley was ineens een heel ander paard op ander terrein, hij weigerde alles en we kwamen dus haast nooit rond. Rond april 2021 hadden we dan toch lekker de smaak te pakken en sprong Charley eindelijk fijne rondjes en was hij foutloos! Het was fijn om ook aan anderen te kunnen bewijzen dat je niet voor alles een sportpony nodig hebt. Inmiddels springen we L en hebben we de punten voor het M bijna binnen en gaan we snel ons M debuut maken!”

Crossen

Naast het rijden van wedstrijden zijn Evelyne en Charley ook begonnen met crossen. “Crossen is ontzettend vet en dat gaan we deze zomer zeker weer oppakken. Gelukkig heb ik hele lieve stalgenoten waar ik mee op wedstrijd kan en die mij overal heen brengen. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor, want als die er niet waren dan had ik dit nooit gedaan. Natuurlijk ben ik ook de eigenaar van Charley ontzettend dankbaar dat ik zo veel met hem mag en kan doen.”

Aanrader?

Raadt Evelyne anderen aan om ook een haflinger te nemen? “Zeker! Een haflinger is echt een allrounder en ze kunnen ook veel. Je hebt er ontzettend veel plezier mee en er is altijd wel wat te beleven met hun karakter.” Tot slot wil Evelyne nog wat kwijt: “Geef nooit op en leer van je dieptepunten om er sterker uit te komen, dat heb ik ook geleerd door Charley!”

Foto’s: Evelyne Zirkzee (privébezit)