Fabienne van der Werf: “Norikers zijn geweldig voor recreatie en de basissport”

Fabienne van der Werf (41) zocht, als moeder van 2 dochters, een van nature rustig en ‘geaard’ paard. Zo kwam ze haar droompaard tegen: een Noriker. Dit ras is een koudbloed uit Oostenrijk en komt in Nederland maar weinig voor. “Mijn dochters van 4 en 8 kunnen Hidalgo ook goed vasthouden of naar de wei brengen. Als ze ‘Ho’ zeggen, dan staat hij ook gelijk stil, dat is heel waardevol!”

Noriker

Fabienne rijdt al paard sinds haar 5de. Op haar 14de kreeg ze haar eerste eigen pony: een New Forest, waarmee ze veel avonturen heeft beleefd. “Daarna kwam mijn droompaard, een PRE hengst. Een super gevoelige en snelle jongen, door hem heb ik echt verfijnd leren rijden. Ook heb ik zo geleerd te communiceren met de kleinste hulpen en intenties. Nu ben ik moeder van 2 lieve meiden en zocht ik een wat meer ‘geaard’ en van nature rustiger paard. Ik kwam een Noriker tegen, een koudbloed uit Oostenrijk. Greetje van Human en Horse academy is een goede vriendin en zij kreeg in die tijd dat ik ook zocht, 2,5 jaar geleden, haar Noriker Braveheart. Dit was de eerste Noriker die ik in levende lijve zag, hij had de charmes van een Barok paard maar straalde veel meer rust uit, eigenlijk precies wat ik zocht!”

Droompaard

Via internet vond Fabienne haar nieuwe droompaard. “Hij stond op dat moment bij een handelaar in Zuid Duitsland, 750 kilometer van huis. Hij heet Hidalgo Vulkan XVIII en komt uit de Vulkan lijn. Er zijn 5 stamlijnen binnen het Noriker Ras, met ieder zijn eigen kwaliteiten, zo is de een wat sportiever en de ander wat barokker. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben. Hidalgo heeft stippels, dat noemen ze: Schwarzfleck Tiger. Maar ik werd meer verliefd op zijn mooie lichtbruine ogen en zijn zachte uitstraling!”

Mensgericht en stalen zenuwen

Een typische eigenschap van de Noriker, en dus ook van Hidalgo, is dat ze erg mensgericht zijn en graag contact maken. “Ze communiceren duidelijk en werken graag samen met hun mens. Hun gezicht en blik spreekt boekdelen, je kan goed aan ze zien hoe ze zich voelen. Ze luisteren goed maar vragen zoals ieder paard wel je aandacht, als ik me niet voldoende op hem focus dan wordt hij weleens een clown, maar nooit vervelend! Hidalgo is erg werkwillig en staat altijd vooraan in de wei als hij me hoort. Ook heeft hij stalen zenuwen, er zijn bijna geen dingen die hij spannend vindt, en vooral op vreemd terrein is hij een veilige en trouwe rots in de branding!”

Fotoshoots met Vikingen

“Door Hidalgo’s bijzondere kleur worden we weleens gevraagd voor een fotoshoot. Zo hebben we een keer op een evenement gestaan, wij moesten voor portretfoto’s in rust staan knuffelen, terwijl er 20 meter naast ons een groep Vikingen met vuurfakkels de oorlog verklaarden voor actiefoto’s! Je begrijpt: Hidalgo bleef met zijn aandacht totaal bij ons en heeft lekker staan tutten, hij was niet onder de indruk van vuur en schreeuwende mensen.”

Voorbereiden op het rijden

Fabienne doet eigenlijk alles met Hidalgo. “Met het rijden ben ik nog wat voorzichtig, omdat hij pas 6 is en vrij groot, namelijk 1,70cm. Koudbloeden zijn qua lichaamsontwikkeling echte laatbloeiers, dus zijn belangrijkste ontwikkeling in zijn lichaam vinden nu plaats. Mijn doel is om met hem gelukkig en gezond oud te worden, vandaar mijn voorzichtigheid. Wel ben ik hem al aan het voorbereiden op het rijden met grondwerk, longeren en werk aan de hand. Hij kan vanaf de grond alle zijgangen inmiddels en zit ik er ongeveer eens per week op. Door de ervaring met mijn oude Spanjaard in de academische rijkunst ben ik gewend aan een licht paard en zo train ik Hidalgo ook. Dat voelt heel fijn, een paard van 800kilo die op de kleinste hulpen reageert! Zo kunnen mijn dochters van 4 en 8 Hidalgo ook goed vasthouden of naar de wei brengen, als ze zeggen: ‘Ho’, dan staat hij ook gelijk stil, dat is heel waardevol!”

Geweldige recreatie- en sportpaarden

Hidalgo is voor ons een gouden familie paard, ik voel me altijd veilig op en met hem. Hij is vrolijk, alert en werkt heel graag mee! Ook is hij heel sociaal en leeft samen met onze shetlandpony in de wei en in de stal. Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom er nog zo weinig Norikers buiten Oostenrijk zijn, want het zijn fantastische paarden. Zowel voor de recreatie, als ook voor de basis sport!”

Foto’s: Emma Emmerelle