Femke van Roij: “De eventingsport is echt een sportieve uitdaging”

Femke van Roij (16) begon als 6-jarig meisje op de manege. Later kreeg ze een pony met het idee om recreatief te gaan rijden, maar Femke is inmiddels een fanatieke, internationale eventingruiter met grote plannen. “Ik ga hard trainen om deel te mogen nemen aan het EK Junioren in 2024. Dan is een droom, maar ook zeker een doel.”

Femkes paarden

Femke is fanatiek eventingruiter. Momenteel heeft ze 3 paarden: “Ik heb een 10-jarige Connemara pony genaamd Blue Moon van het Montferland, zijn roepnaam is Blue. Samen met hem rijd ik nu M1 dressuur, Z springen en M/CCIP1* eventing. Als tweede mijn 9-jarige Holstein merrie genaamd Formidabel, roepnaam Fien. Met haar rijd ik L1 dressuur, M springen en M eventing. Daarnaast heb ik nog een jong paard, haar naam is Mrs. Bucket, roepnaam Bucket en zij is 5 jaar oud. Zij staat bij iemand in training en haar rijd ik nog niet zelf.

Manegeruiter

Als klein meisje was Femke al dol op paarden. “Ik heb dan ook zeker wat jaartjes gezeurd voordat ik op paardrijles mocht, dat mocht pas vanaf zes jaar op de manege. Dus toen ik 6 jaar oud was begon ik met lessen op de manege. Mijn moeder en tante hebben vroeger ook paardgereden dus wellicht zat het ook wel in de genen. Na een paar jaar een verzorgpony te hebben gehad om te bewijzen dat ik door weer en wind ging, kwam er toen ik negen jaar oud was een eigen pony. Dat was Blue, toen net 4 jaar oud en nog niet zo lang onder het zadel.”

Sportieve uitdagingen

Het liefst is Femke de hele dag met paarden bezig. “Ik vind het fantastische dieren en heel bijzonder hoe je een band met zo’n dier kunt opbouwen zodat je elkaar begrijpt zonder woorden. Ik houd heel erg van sportieve uitdagingen. De eventingsport is veelzijdig en daar komen meerdere disciplines samen. Jij en je paard moeten een goede basis hebben in dressuur en springen en daarnaast elkaar volledig vertrouwen in de cross, omdat de hindernissen lastiger worden naarmate het niveau hoger wordt, met name dat laatste vind ik zo gaaf!”

Fantastische sfeer

“Ik vind het superleuk om eventingruiter te zijn, omdat je alle disciplines moet beheersen om goede resultaten te behalen. Helaas is het niet altijd even makkelijk omdat je, naast je eigen prestatie, ook afhankelijk bent van het weer en de bodem. De sfeer onder de eventingruiters is altijd fantastisch, iedereen helpt elkaar. Het is een klein wereldje, je komt elkaar bijna iedere wedstrijd weer tegen.”

Ruimte om dromen na te jagen

Femke gaat naar een speciale school, om zo ook tijd te hebben voor de eventingsport. “Ik ben afgelopen jaar overgestapt naar het Haarlemmermeer Lyceum, dat is een LOOT school. Zij geven mij meer ruimte om mijn dromen na te jagen en me verder te ontwikkelen als sporter.” Een sociaal leven hebben is soms lastig, vertelt Femke: “Buiten de vriendschappen op school heb ik tijdens het wedstrijdseizoen weinig tijd om af te spreken. Door de jaren heen zijn er verschillende vriendschappen ontstaan met mensen in de paardensport. De meeste kom ik vaak tegen op wedstrijden, dat is superleuk, dan klets je even snel bij en dan ga je weer door. Verder probeer ik in de vrije weekends en vakanties ook leuke dingen met vrienden te doen.”

Start van eventingseizoen

Inmiddels werkt Femke naar de start van het eventingseizoen. “Ik heb superveel zin in het seizoen! Aan het einde van het crossseizoen bouwen we de trainingen rustig af en krijgen ze een paar weken wedstrijdpauze om te herstellen. Tijdens het winter/indoor seizoen rijd ik voornamelijk dressuur en springwedstrijden, om te kijken waar we staan en waar we nog wat aan moeten werken. En momenteel beginnen we met de conditie/galoptrainingen en de terreintrainingen.”

Mooiste herinneringen

“Mijn mooiste herinnering is mijn internationale eventingdebuut in België met mijn pony afgelopen zomer. We hebben Blue als 4-jarige gekocht met het idee om recreatief te gaan rijden, maar deze pony doet alles voor mij en is zo enthousiast dat we uiteindelijk heel fanatiek zijn geworden in de sport. Helaas was mijn pony gedurende de wedstrijd niet helemaal fit en waren we genoodzaakt te stoppen tijdens het springen. Super jammer en natuurlijk baalde ik dat ik niet kon starten in de cross, maar de gezondheid van mijn paarden staat altijd voorop. Een andere hele mooie herinnering is mijn M eventing debuut bij de paarden in Renswoude. Renswoude staat bekend om de pittig gebouwde cross en diverse mensen hadden mij om die reden afgeraden om daar mijn debuut te maken. Maar wij waren er klaar voor; Fien voelde fantastisch en vloog door de cross. Dat resulteerde in een 3de plek voor de regiokampioenschappen. Verder heb ik nog heel veel mooie resultaten behaald in eventing-, spring- en dressuurwedstrijden. Zoals twee keer op rij regiokampioen dressuur regio Utrecht in de klasse M1 D/E en nog vele andere overwinningen!”

Werken naar het EK

Femke heeft voor het komende seizoen een aantal doelen. “Mijn doel voor dit jaar is internationaal gaan rijden bij de paarden, zodat ik vanuit daar door kan werken naar het EK Junioren 2024. Dat is een droom, maar ook zeker een doel. Om dat doel te bereiken moet ik nog heel hard trainen, maar ik ben ervan overtuigd dat dat haalbaar is. Ook wil ik nog genieten van mijn laatste jaar bij de pony’s. Verder wil ik de komende jaren nog veel mooie resultaten behalen en hoop ik dat ik nog lang deze sport mag blijven beoefenen!”

Foto’s: Femke van Roij (privebezit)