Floor Scholten: “Mijn eerste cross ging heel anders dan verwacht”

Floor Scholten (15) begon met dressuurlessen op de manege, ging daarna springlessen volgen en vond uiteindelijk haar ‘droomdiscipline’ in de eventingsport. Samen met de schimmel Adventure traint ze hard om in de toekomst hopelijk internationale eventingwedstrijden te rijden. “Tijdens mijn eerste cross had ik een goed plan gemaakt, maar daar hield ik me uiteindelijk niet aan, want het was zo anders dan ik had verwacht.”

Dressuur, springen en crossen

Floor zat op 1-jarige leeftijd al bij haar moeder voorop in het zadel. Samen met de Friese ruin Jouke, van haar moeder, stapten ze samen rond door de duinen. “Toen ik 6 jaar oud was mocht ik eindelijk naar de manege. Ik reed elke week mee in de manegelessen en dit vond ik superleuk. Dit waren dressuurlessen, maar springen vond ik ook erg leuk. Daarom ging ik op de stal waar Jouke stond steeds meer pony’s te rijden waarmee ik kon springen. Toen Jouke overleed kocht mijn moeder een nieuw paard, weer een Fries. Helaas kon ik met hem niet gaan springen, dus ging ik met hem dressuren. De pony’s die ik toen reed werden verkocht of te klein voor mij, daarom mocht ik een pony gaan leasen. Dit werd Pocahontas, een 11-jarige Irish Cob merrie, van manege Klein Oever. Met haar ben ik begonnen met crossen. Elke maand deden we mee met een crossles en dat ging steeds beter. Op een gegeven moment hadden we Pocahontas’ maximale springhoogte wel bereikt, voor haar moet het natuurlijk ook leuk blijven. Toen kwam er gelukkig weer een ander paard op mijn pad.”

Eventing met Adventure

“Dit was Adventure, een 17-jarige KWPN ruin, van Ruby van Spanje. Zij gaf mijn moeder les met haar Fries Volken. Ik mocht een keer mee naar Ruby’s paard. Dit was superleuk, we hadden direct een springles. We sprongen meteen ver over mijn record. Daarna heb ik Adventure een tijdje niet gereden, maar ik kon alles wat ik met Adje had geleerd weer gebruiken bij Pocahontas. Ik kreeg na een tijdje de mogelijkheid om Adje 3 keer per week te rijden. Dit was een kans die ik niet wilde missen en dus ben ik dit gaan doen. Ik ging 3 keer per week met de trein naar zijn stal. Na een paar maanden kreeg ik de mogelijkheid om Ad naar onze stal te halen en hem fulltime te rijden. Al snel reden we wedstrijden. In september 2022 reden we onze eerste eventingwedstrijd samen en dat ging top. Helaas heeft Adje zich toen aangetikt en kwamen we niet door de vetcheck, anders hadden we een 2de plek behaald. Kort daarna hebben we ons geselecteerd voor het jeugdstimuleringsplan springen van de KNHS. Nu het eventingseizoen weer is begonnen zijn we volop aan het crossen en dat gaat super; we hebben nu bijna onze punten voor het L.”

Voor elk wat wils

In de paardensport is er voor elk wat wils, vertelt Floor. “Dat vind ik zo leuk aan de paardensport; er zijn zoveel disciplines, voor iedereen zit er wel wat tussen. Ook vorm je met je paard of pony echt een team en ga je er samen voor. Je moet echt met je paard samenwerken. Als de ruiter of het paard geen zin heeft of niet durft, dat wordt het ‘m niet. Je moet er echt samen voor gaan, dat vind ik heel leuk! Wat minder leuk is vind ik de lange reistijden. We wonen aan de kant van het land waar maar weinig eventingwedstrijden plaatsvinden, dus we zijn vaak minimaal anderhalf uur onderweg.”

Eerste eventingwedstrijd

Floors mooiste herinnering is haar eerste eventingwedstrijd, samen met Adventure. “Alles was helemaal nieuw voor mij en ik vond het ontzettend gaaf. Ondanks dat we de cross niet goed afsloten heeft Adje het supergoed gedaan. Hij nam mij echt mee door het parcours. Het was voor mij de eerste keer en ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik was veel sneller door het parcours dan ik dacht. Ik had van tevoren helemaal een plan bedacht, maar daar heb ik me helemaal niet aan gehouden, haha.”

Toekomstplannen

Floor heeft een duidelijk doel voor het komende seizoen: het KNHS Talentenplan. “Het lijkt me heel gaaf om in dit talentenplan te komen. Hiervoor moeten we M crossen en ik hoop heel erg dat dat ons dit jaar gaat lukken. Hopelijk houdt Adje het nog lang vol, hij is inmiddels 17, maar op dit moment vindt hij het nog geweldig. Daar hoef ik me nu nog geen zorgen over te maken. Internationale eventingwedstrijden lijken me ook heel erg gaaf, maar dat is echt iets om in de toekomst naar toe te werken.” Tot slot heeft Floor nog een tip: “Ik raad het iedereen aan om eens te proberen te crossen. Ik geloof dat elk paard dat kan, natuurlijk op zijn eigen hoogte. Misschien kom je er achter dat jullie het superleuk vinden!”

Foto’s: Floor Scholten (privebezit)