Floran Scheffer: “Een eventingwedstrijd is echt een dagje uit”

Floran Scheffer (22) begon op haar zevende op de manege. Inmiddels heeft ze haar passie gevonden in de eventingsport. Door een blessure kon ze een tijd geen eventingwedstrijden rijden, maar dit seizoen hoopt ze haar officiele eventingdebuut te kunnen maken. “Trainen voor een eventingwedstrijd is divers en uitdagend.”

Gek van paarden

Als klein meisje was Floran al helemaal gek van paarden en is sinds haar zevende al tussen de paarden te vinden. “Mijn eerste woord was zelfs ‘paard’. Vroeger had ik met mijn ouders de afspraak dat zodra ik mijn A en B zwemdiploma had, ik een andere sport mocht gaan doen. Ik wist toen al heel snel dat ik wilde gaan paardrijden. Op mijn zevende was het dan eindelijk zo ver, ik mocht gaan paardrijden. Zoals vele anderen ben ik toen begonnen op de manege.”

De paarden van Floran

Floran heeft, samen met haar ouders, 3 paarden: Arie, Ballou en Rebecca. “Rebecca (Kandidaat A x Seclusive ‘Z’) is een KWPN merrie van 25 jaar en we hebben haar al 11,5 jaar. Zij was ons eerste paard en mag nu lekker van haar pensioen genieten. Ballou (Baldwin B X Regino Adelheid) is er in 2014 bij gekomen voor mijn vader om slipjachten mee te rijden. Ballou is een 16-jarige NRPS ruin en met hem wordt fanatiek gejaagd en soms een wedstrijd gereden. Als laatste is Arie (Atomic Z x Indorado) er in juli 2020 bijgekomen. Arie is een 8-jarige ruin en is gekomen als opvolger van Rebecca. Voor mijn moeder om lekker recreatief mee te rijden en voor mij om de (eventing) sport mee in te gaan. Met Arie rijd ik L1 dressuur, 1,00m springen en BB eventing. Helaas zijn we, door een blessure, sinds juni 2022 al niet meer op concours geweest.”

Eventingwedstrijden

Het leukste aan de paardensport vind Floran de veelzijdigheid van de sport. “Voor iedereen kan er iets tussen zitten. Dressuur, springen, eventing, voltige, buitenrijden, allemaal verschillende opties en voor iedereen is er wel iets wat bij ze aansluit. Voor mij is dat de eventingsport. Eventing is erg veelzijdig, daardoor moeten zowel jij als je paard veelzijdig ingesteld zijn. Je paard moet dressuurmatig maar ook met springen op orde zijn. Dit maakt trainen erg divers en uitdagend. Ik heb nog niet veel eventingwedstrijden gereden, door verschillende redenen, onder andere blessureleed. Een eventingwedstrijd is echt een soort dagje uit, je bent de hele dag op stap. Het begint al met vroeg opstaan, wat niet altijd even leuk is, maar de rest van de dag is het waard. Arie geniet echt van het crossen en dat is prachtig om te zien.”

Bijzondere oefencross

“Arie en ik hebben samen veel leuke wedstrijden gereden. De mooiste herinnering is een oefencross in de winter. Hij was met inrijden erg fris en stuiterig, wat mij onzeker maakte. Ik zat toen heel erg in tweestrijd met mijzelf, aan de ene kant wilde ik afstappen, want ik was bang, maar aan de andere kant wilde ik wel de cross rijden. Uiteindelijk heb ik doorgezet en een hele fijne cross kunnen rijden. Dit was toen zo’n grote persoonlijke overwinning, dat ik er nog steeds met een tevreden gevoel op terug kijk!”

Officiële eventingdebuut

Momenteel heeft Floran een duidelijk doel: Arie weer up and running krijgen. “Hij heeft nu al 7 maanden stilgestaan door de blessure. Hij heeft 1 maand in training gestaan om weer terug in het ritme te komen. Nu is het tijd voor mij om het stokje weer over te nemen. Hopelijk kunnen we dit outdoorseizoen nog een winstpunt rijden in het springen, zodat we ons officiële eventingdebuut kunnen maken! Daarna zien we wel weer verder. Ooit was mijn droom om internationaal eventing te rijden. Nu wil ik vooral veel plezier maken met Arie en kijken hoe ver we kunnen komen samen.”

Foto’s: Sanne Klerk