Frederike Tuin: “Als internationaal eventingruiter moet je in elk onderdeel goed zijn”

Frederike Tuin (18) is een fanatieke internationale eventingruiter. Ze is geboren op een manege en begon daardoor ook al vroeg met paardrijden. Met haar eerste pony Magnum is Frederike begonnen met het rijden van wedstrijden, zo ontdekte ze haar liefde voor springen en eventing. “De sport vergt enorm veel tijd, training en gevoel.”

Frederike Tuin

Frederike woont op manege De Drie Merriën in Broek in Waterland. “Ik start met mijn toppaard Franko Billis Royale internationaal eventing. Naast Franko hebben we nog een aantal jonge paarden op stal, welke mijn moeder en ik samen opleiden tot potentiële dressuur-, spring- of eventingpaarden. Ik ben geboren op een manege en dus was het vrij vanzelfsprekend dat ik ook ging paardrijden. Op mijn eerste pony Magnum ben begonnen met wedstrijden, zo ontdekte ik mijn liefde voor springen en eventing. Ik was 8 jaar toen ik voor het eerst regiokampioen eventing werd.”

Altijd doorleren

Het leukste aan de paardensport vindt Frederike dat je altijd nog kan leren. “Alle paarden zijn verschillend en zo blijft het telkens weer een uitdaging. ‘Normale’ paarden tot hoger niveau rijden vind ik dan ook echt heel mooi. Franko was ook zo een ‘normaal’ paard en toen we hem kochten op z’n tiende, zijn we ermee aan de slag gegaan. Het was een hele lange weg, maar dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Alle tijd en moeite is het waard geweest en dat wordt extra duidelijk op het moment dat je een goede prestatie neerzet. Het leukste aan de eventingsport vind ik dat je overal goed in moet zijn, als je op een onderdeel minder presteert, zak je direct flink in het klassement. Het vergt dus enorm veel tijd, training en gevoel.”

Kick

“Internationale wedstrijden vind ik het allermooist, daar werk ik echt naartoe. Je bent het hele weekend bezig met je paard, de sport en de cross die er gebouwd staat. Het blijft zenuwslopend, maar de kick die ik krijgt wanneer ik over de finish galoppeer is alles waard.  Daarnaast moet je bij eventing echt een team zijn met je paard, als je in de cross zelf een fout maakt, moet je paard meedenken en dat voor je willen oplossen. Maar ook andersom, als je paard iets niet helemaal begrijpt of spannend vindt, moet je weten hoe je je paard kan overtuigen om toch te springen.”

Mooie kansen

Als internationale ruiter komen er soms mooie kansen op je pad, vertelt Frederike. “Zo ben ik lid van het Jack Link’s eventingteam en hier heb ik op een internationale wedstrijd echt heel veel aan. Eigenlijk kan ik vrijwel geen minder leuke kanten noemen, natuurlijk is het competitief, maar ik denk dat dat je scherp houdt als ruiter en je juist kan motiveren om het beste uit jezelf en je paard te halen.”

Prioriteiten

“Ik werk naast de paarden ook fulltime op kantoor. Gelukkig is mijn moeder ook echt een paardenmens (heeft WK dressuur gereden voor Kazachstan) en zij helpt mij dan veel op stal, wedstrijd en bij trainingen. Verder is het goed plannen en prioriteiten stellen. Zo heb ik met werk afgesproken dat ik altijd vrij kan krijgen voor trainingen of wedstrijden, paarden gaan nu eenmaal voor. Ik heb geluk met mijn vrienden, sommige helpen zelfs af en toe op stal en gaan mee naar wedstrijden. Je kunt echt nog wel een sociaal leven hebben naast de sport, maar in het weekend is het natuurlijk niet nachtenlang feesten. Waar vrienden om 7 uur de club uitlopen, gaat bij mij de wekker voor wedstrijd of een training.”

Mooiste herinnering

“De mooiste herinneringen die ik heb, zijn echt alle internationale wedstrijden. Hoogtepunt van dit jaar was mijn deelname aan de landenwedstrijd in Strzegom, daar werden we met het team tweede. Daarnaast heb ik echt veel mooie wedstrijden gereden in Duitsland, België en zelfs Frankrijk.” Maar ook het groeien met je paard vindt Frederike erg bijzonder. “Ik heb in de eventing nog geen grote wedstrijd gewonnen of EK gereden, maar hoe mijn paard en ik gegroeid zijn is echt heel speciaal voor mij. Met Franko ben ik begonnen in het B en zijn van plan ergens komend seizoen 3* te starten. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe hard trainen en veel ervaring opdoen, je toch heel ver kan brengen.”

Ambitie

Frederike zit al vol toekomstplannen. “Mijn ambitie is zeker om in de toekomst een eigen stal te hebben met veel toppaarden. Voor nu wil ik met Franko nog zoveel mogelijk mooie internationale wedstrijden rijden en succesvol 3* crossen rijden. Verder lijkt het me leuk om de jonge paarden op stal te gaan uitbrengen op wedstrijd en nog van vele paarden te mogen leren.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Frederike Tuin (privébezit)