Gaby Simons: “Het konikpaard is een oersterke alleskunner”

De konik is een paardenras uit Polen. Konik betekent dan ook ‘paardje’. In Nederland lopen in verschillende natuurgebieden konikpaarden in het wild rond. Maar het zijn ook leuke rijpony’s! Gaby Simons (28) heeft een konikpaard en vertelt over dit ras. “Arezzo is de clown van stal.”

Arezzo

Arezzo is een konik ruin van bijna 5 jaar. “Hij is geboren in een natuurgebied in België. Toen hij 1,5 jaar oud was is hij samen met een hele groep konikhengsten gevangen met als eindbestemming het slachthuis. Gelukkig is Arezzo samen met een aantal andere konikpaarden gered, geruind en onder de mensen gekomen. Hij heeft totdat hij ongeveer 2,5 jaar was samen met een andere konik gestaan in de omgeving Utrecht. Hierna is hij verkocht en verhuisd naar Zeeland.”

Lief en eigenwijs

Gaby vertelt: “Toen Arezzo 3 jaar was, heb ik hem gekocht van zijn 2de baasje. In eerste instantie was ik helemaal niet op zoek naar een konik en al helemaal geen jonge pony. Ik zocht een wat grotere, oudere pony waar ik rustig recreatief mee kon rijden. Echter, na een oproepje op verschillende groepen voor mijn zoektocht naar een pony kreeg ik een berichtje toegestuurd met de advertentie van Arezzo. Op het begin nog sceptisch heb ik toch een afspraak gemaakt om te gaan rijden. Bij aankomst vond ik hem wel erg klein. Maar gezien zijn leeftijd zou hij nog wat gaan groeien. Tenslotte moet je een paard nooit alleen beoordelen op zijn uiterlijk. Na kennisgemaakt te hebben had Arezzo eigenlijk direct mijn hart gestolen. Zo’n lieve, en toch ook wel een beetje eigenwijze pony was toch echt wel precies wat ik zocht! Nu heb ik hem 1,5 jaar en zou ik echt niet zonder hem meer kunnen. We hebben samen al zo veel bereikt en ik wil samen met hem nog veel meer avonturen gaan beleven.”

Bijzonder

“Het allerleukste aan Arezzo vind ik zijn uiterlijke verschijning en zijn nuchterheid. Hij is niet het standaard bruine dressuurpaard en dat maakt hem speciaal. Wat ik leuk vind is dat anderen vaak zeggen dat ze nog nooit zo’n pony hebben gezien. Vaak zijn mensen dan verbaasd over wat hij allemaal doet en kan. Wat ik superleuk vind is dat hij zo veelzijdig is. Als hij gemotiveerd is, dan is hij overal voor in. Wat verder leuk aan hem is, is dat hij super grappig is; hij maakt met zijn streken altijd iedereen aan het lachen.”

Motiveren

Gaby staat ook voor uitdagingen, vertelt ze. “Dressuur is niet zijn favoriete bezigheid. Hij vind het nog erg moeilijk om zijn lichaam op de juiste manier te gebruiken. Dit zorgt er dan ook voor dat hij niet zo snel gemotiveerd is en het een uitdaging is hem hier in te motiveren. Maar als hij eenmaal gaat dan kan hij ook wel echt heel leuk lopen. Arezzo is wel heel eigenwijs. Hierdoor moet je sterk in je schoenen staan om met hem aan de slag te gaan. Hij kan je, als je niet uitkijkt tijdens het lopen, zo afsnijden om toch lekker even gras te gaan eten in de berm.”

Veelzijdig

“We doen eigenlijk zo veel mogelijk verschillende dingen. Veelzijdigheid vind ik erg belangrijk en is iets wat Arezzo ook het leukste vindt. Altijd maar hetzelfde doen vinden we beide niet leuk en daar halen we dus ook geen plezier uit. Lekker buitenrijden vinden we allebei het allerleukste. Al vind ik dat zelf soms nog wel wat spannend, omdat ik toch wel een ‘doemscenario denker’ ben. Maar hier werken we aan en samen maken we kleine stapjes vooruit. Verder doen we aan dressuur, hierin vind ik het belangrijk dat de hij de basisprincipes onder controle krijgt en hiervoor hebben we ook iedere week les. Meestal hebben we eens in de 2 weken ook nog een springles. Dit hebben we eind 2021 opgepakt en vinden we allebei hartstikke leuk. Tussendoor doen we nog grondwerk en de beginselen van werken aan de hand. Dit vind ik erg belangrijk om te doen, om de communicatie tussen paard en ruiter te verbeteren. Maar ook om Arezzo vanaf de grond sterker te maken en verschillende oefeningen te bevestigen. Dit zal ons uiteindelijk onder het zadel ook gaan helpen.”

Aanrader

Raadt Gaby anderen aan om een konik te nemen? “Als je op zoek bent naar een veelzijdige pony waar je voornamelijk recreatief mee aan de slag wil, zou ik de konik zeker aanraden. Het zijn oersterke alleskunners die je iedere dag weer laten lachen. Arezzo is de clown van onze stal en iedereen vindt hem leuk. Wanneer je echt een pony zoekt om hoog mee in de sport te gaan is de konik minder geschikt. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Maar de konik heeft niet het perfecte sportlichaam. Dus mocht dat je doel zijn, dan zou ik een konik afraden.”

Geluk

Het komt niet vaak voor dat koniks te koop aan worden geboden. “In Nederland worden de konikpaarden uit de natuurgebieden niet verkocht. Wanneer er te veel zijn worden ze gevangen in grote vangkooien en hierna naar de slacht gebracht. Dit gebeurt met alle pony’s die in de vangkooi zijn gelopen, ongeacht of het nou merries, veulens of hengsten zijn. Het komt soms voor dat er een konik aangeboden wordt uit bijvoorbeeld België maar dit is niet heel vaak. Als je echt op zoek bent naar een konik is het dus echt geluk hebben, maar dan heb je wel een maatje voor het leven.”

Foto’s: Gaby Simons (privébezit)