Horseboarding: steeds populairdere vorm van paardensport

Horseboarding is een nog wat onbekende vorm van paardensport. Een paard, ruiter en boarder moeten samen een foutloos parcours afleggen op snelheid. In Nederland wordt deze sport steeds populairder. Iris Weijenberg (21) is ruiter van het horseboardingteam Fearless en vertelt over deze sport. “In de ring zien we zowel jeugd als volwassenen, warmbloeden als koudbloeden en zowel paarden als pony’s.”

Zonder hoofdstel

Iris vertelt: “Samen met mijn vriend Jasper zijn wij in 2019 begonnen met het beoefenen van deze extreme sport. Salvador, mijn pony, is de trekkracht van ons team. Hij is een 15-jarige IJslander kruising Welsh ruin. Wat bijzonder is aan ons team is dat wij het eerste wedstrijdteam ter wereld zijn waar het paard gereden wordt zonder hoofdstel.”

Uitdaging

Horseboarding is een extreme sport die bestaat uit een team van een paard, ruiter en een boarder die samen een foutloos parcours moeten afleggen op snelheid. “In 2019 hebben wij ons spontaan aangemeld voor een training bij Horseboarding Holland nadat we een video van horseboarding hadden gezien. De video zag er zo gaaf uit, dus wilden wij het ook wel een keertje proberen. Toevallig zagen we daarna een Facebookbericht van Horseboarding Holland, dus hebben we ons direct aangemeld. Jasper had nog nooit op een board gestaan, geen skateboard, snowboard of mountainboard, dus was het wel een uitdaging. Na de training hij Horseboarding Holland zijn we direct op zoek gegaan naar ons eigen mountainboard. Na heel veel oefenen zijn we in 2020 al begonnen met wedstrijden. Inmiddels rijden we regelmatig mee tijdens shows van Horseboarding Holland en starten we wedstrijden op nationaal niveau. Ook dit jaar strijden we om het nationaal kampioenschap.”

Teamsport

“Wat zo ontzettend leuk is aan horseboarding is dat het een echte teamsport is. Jasper en ik beoefenen samen deze sport als een team. Als ruiter moet je met je paard op de correcte snelheid de juiste lijnen door het parcours heen rijden om te voorkomen dat de boarder onderuitgaat. Als boarder ben je constant aan het anticiperen en balans aan het houden. Het board stuurt natuurlijk niet automatisch, dat doe je met je lichaam. Verlies je balans of ga je met je zwaartepunt iets te ver over het board heen, dan ga je onderuit. Niet te vergeten dat je natuurlijk het liefst de snelste tijd neerzet, dus je zoekt samen je grenzen op. Goede communicatie tussen ruiter en boarder zijn essentieel bij deze sport. Snelheid is alleen mogelijk wanneer ruiter, paard en boarder comfortabel zijn in de baan en controle hebben. Voorafgaand aan een wedstrijd bespreken we tactieken en strategieën en vaak zitten we tijdens het parcours nog naar elkaar te roepen.”

Publiekssport

Ook is horseboarding een echte publiekssport. “Dit houdt in dat het niet alleen een leuke sport is om te doen, maar dat het ook leuk is om naar te kijken. Het publiek staat hun favoriete teams aan te moedigen aan de zijlijn. Tijdens shows en wedstrijden proberen wij altijd ‘crowd favourite’ te zijn. Interactie met het publiek is een groot onderdeel van de sport, wat ik zelf hartstikke leuk vind. Zo mag het publiek wanneer een boarder onderuitgaat ook vaak een score geven aan de manier waarop hij/zij is gevallen. Maak je een dikke salto dan bestaat de kans dat je een enorm hoge score krijgt van het publiek. Degene met de beste val aan het einde van zet seizoen ontvangt ook een prijs, de ‘best crash award’. Aan het einde van het seizoen komt iedereen van Horseboarding Holland samen en is er een ‘end of season’ feest, meestal gepaard met een barbecue. Hier worden ook de prijzen uitgereikt. De hele community binnen Horseboarding Holland is echt supergezellig. Op wedstrijden moedigen we ook de ‘competitie’ aan en helpen we elkaar wanneer nodig.”

Voor iedereen

Iris: “Iedereen kan zich aanmelden bij Horseboarding Holland voor een training en zo beginnen met horseboarding. Tijdens een training is er vaak ook de mogelijkheid om de benodigdheden te huren, zoals een board, lijn en zadelharnas. Je hebt als ruiter geen bepaalde eigenschappen nodig, of een bepaald soort paard. Als boarder moet je niet bang zijn om te vallen, maar verder heb je ook geen bepaalde eigenschappen nodig. In de ring zien we zowel jeugd als volwassenen, warmbloeden als koudbloeden en zowel paarden als pony’s.”

Nederland

Hoe zit het met horseboarding in Nederland? Iris vertelt: “Horseboarding is over komen waaien uit Engeland, waar het al hartstikke populair is, maar het wordt ook in Nederland steeds populairder. Horseboarding Holland is de overkoepelde organisatie in Nederland. In Nederland werd in het begin maar één klasse verreden op wedstrijden, maar door het stijgende aantal deelnemende teams komen er ook steeds meer klassen bij. Ook is Horseboarding Holland steeds vaker te zien op evenementen en team Fearless dus ook.”

Trainingsdagen

Lijkt het je leuk om horseboarding eens te proberen? Dat kan! “Horseboarding Holland organiseert trainingsdagen. Hiervoor hoef je niet een volledig team te hebben, maar kan je ook gekoppeld worden aan een ruiter die een boarder zoekt of een boarder die een ruiter zoekt. Mijn tip voor mensen die horseboarding eens willen uitproberen, meld je gewoon aan voor een training!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Eefje Klijnstra Photography / Iris Weijenberg (privébezit)