Imara de Vries: “Een Ierse Volbloed heeft veel pit, daar moet je van houden”

Thoroughbreds, oftewel Ierse volbloedpaarden horen bij de snelste paardenrassen ter wereld. Imara de Vries (17) heeft een Iers Volbloed die, voordat hij bij haar kwam, echte races heeft gelopen. Imara vertelt over haar ervaringen met dit ras. “Ik heb mijn handen vol aan hem, maar dat vind ik juist leuk.”

Ex-renpaard

Imara is al 12 jaar actief bezig met paarden. Niet alleen voor de hobby, maar ook voor school. Ze doet namelijk de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij op het Aeres in Barneveld. “Mijn paard heet Epsilon Indi v. Ask. Hij is een Ierse Volbloed van 9 jaar oud. Epsilon Indi heeft als Steeplechaser gelopen op Limerick Racecourse, een bekende paardenrenbaan in Ierland. Hij is daadwerkelijk gestart en heeft ook plaatsingen behaald!”

Niet gelijk een klik

Imara heeft bewust gekozen voor een Iers Volbloed. “Deze paarden hebben veel pit en veel potentie voor de eventingsport. Ze zijn ontzettend werkwillig en heel lief. Ik heb zeker mijn handen vol aan Epsilon Indi, maar ik vind dat juist leuk aan hem! Toen ik voor het eerst bij hem kwam kijken en hem ging rijden, voelde ik geen klik. Ik wilde toch nog een keer langs, uiteindelijk ben ik 4 keer bij hem wezen kijken. We hebben een volledig sportkeuring gedaan. Ik heb daar geen moment spijt van gehad en ben nu heel blij dat ik toch nog terug ben gegaan om hem nog een keer te proberen.”

Werkwillig en eenkennig

“Het leukste aan Epsilon Indi vind ik zijn werkwilligheid. Daarnaast is hij heel eenkennig, daardoor moet je echt zijn vertrouwen winnen om een goede band op te kunnen bouwen. Minder leuke kanten heeft hij eigenlijk niet. Hij is natuurlijk ontzettend snel en hij kan heel sterk worden, maar dat vind ik niet zo erg.”

Aanrader of niet?

Imara heeft al duidelijke plannen met Epsilon Indi en is daarvoor hard aan het trainen. “We willen de eventingwedstrijden gaan rijden, maar daarvoor moet eerst de basis goed zijn. Daarom zijn we nu hard aan het werk met de dressuurbasis en een goede springtechniek. Hij zet al enorme stappen in de juiste richting!” Raadt Imara anderen ook een Ierse Volbloed aan? “Jazeker, maar alleen als je niet snel bang bent en je wel van wat pit houdt!”

Foto’s: Imara de Vries (privebezit)