Inge de Wit: “Grooms zijn misschien wel de meest hardwerkende mensen in de paardensport”

In de paardensport zijn grooms onmisbaar. Zij zorgen ervoor dat de paarden shinen en de ruiters goed kunnen presteren. Inge de Wit (24) is (naast eventingamazone en trainer) groom en vertelt over dit bijzondere beroep. “Als groom ben je echt een team met het paard en de ruiter.”

Werkzaamheden van een groom

“Hoi allemaal! Mijn naam is Inge de Wit. In het verleden heb ik gewerkt als groom bij springruiter Albert Zoer. Nu heb ik samen met mijn vriend (eventingruiter Jordy Wilken) een sport- en handelsstal. Daar trainen we de paarden samen en rijden we wedstrijden.” Jordy rijdt veel internationale eventingwedstrijden. Inge helpt hem tijdens deze wedstrijden door groomwerkzaamheden te verrichten. “Een groom heeft onder andere kennis van gezondheid, voeding en uiterlijke verzorging van paarden. Je zorgt dat de stallen in orde zijn en de paarden goed verzorgd worden. Maar ook help je bij het opzadelen, losrijden, hindernissen bouwen en soms aanwijzingen geven.”

Voor- en nadelen

Inge vertelt over de leuke en minder leuke kanten van het groom zijn. “De leukste kant vind ik dat je daadwerkelijk een team bent. De ruiter, het paard en jij. Uiteindelijk ken je de paarden door en door en vertrouwen ze jou. Zelf vind ik het erg leuk om zoveel verschillende concoursen en plekken mee te maken. Minder leuk is soms wel de hele lange dagen die je maakt en het reizen naar de plekken. Het is natuurlijk geen 8 tot 5 baan. Je gaat er mee door tot je naar bed gaat en ’s ochtends vroeg ben je als eerste weer bij de paarden.”

Inge is ook actief als eventingamazone.

Opleiding

Groom worden kan op veel verschillende manieren. Er is niet één bepaalde opleiding voor dit beroep. Inge: “Ik heb de opleiding ‘paardenhouderij management’ gedaan. Als groom is het vooral belangrijk om ervaring te hebben, inzet te kunnen tonen en veel gevoel te hebben met en voor de paarden. Dus mocht jij vol passie voor paarden zitten, veel inzet hebben en wil je graag veel nieuwe dingen leren? Dan is groom zijn wellicht wat voor jou. Het zijn misschien wel de hardst werkende mensen in de paardenwereld.”

Mooi beroep

“Het mooiste moment om te groomen was toen mijn vriend zijn eerste 4* eventingwedstrijd won en zijn eerste 5* reed. Een trots moment, op zowel paard als vriend natuurlijk haha. Wedstrijden van TeamNL met Nations Cup zijn ook erg leuk. In die wedstrijden zit extra veel spanning en teamwork.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Inge de Wit (privébezit)