Iris Michels: “Ik kijk tevreden terug op het EK springen”

Een paar weken geleden vond het EK springen plaats in Olivia, Spanje. In het team van de Young Riders zat onder andere Iris Michels (19). Samen met het team eindigde ze op een mooie vijfde plaats. “Het was een hele mooie ervaring!”

Iris Michels

Iris is geboren in Deurne, maar woont nu in Liessel. De paarden staan aan huis. “Op dit moment staan er 14 paarden op stal, inclusief jonge paarden.” Dit jaar deed Iris mee aan het EK springen, bij de Young Riders. “Volgend jaar is mijn laatste jaar bij de Young Riders, dus daarna zal ik overstappen naar de Senioren.”

Quad rijden of paardrijden

Iris had niet direct de ambitie om de paardensport in te gaan. “Toen ik een jaar of 7/8 was deed ik altijd quad rijden samen met mijn broertje en af en toe ging ik ook op de pony van mijn zus. Een jaar later werd mijn zus te groot voor de pony, dus moest ik kiezen tussen quad rijden of paardrijden. Gelukkig heb ik paardrijden gekozen.”

Connectie met het paard

“Het leuke aan de paardensport vind ik dat je een hele aparte connectie kan krijgen met een paard en dat je super goed samen kan werken zonder woorden. Als internationaal springruiter kom ik op veel plekken, ook verder weg. Dat vind ik zowel iets leuks, als iets minder leuks. Je bent toch veel van huis weg, ik vind het zelf ook altijd weer erg fijn om na een wedstrijd thuis te komen.”

Europees kampioenschap

Het Europees kampioenschap in Spanje vond Iris een hele mooie ervaring. “Ik heb echt goede rondes gehad, maar de resultaten vielen helaas toch een beetje tegen. Maar alsnog kijk ik heel erg tevreden terug op het EK. Het was een supermooie ervaring!” Samen met haar teamgenoten Skye Morssinkhof, Mel Thijssen en Vincent Dings eindigde Iris op een vijfde plaats. Bondscoach Vincent Voorn zei na afloop: “Ze hebben veel waardevolle dingen geleerd, waar ze in de toekomst zeker wat aan gaan hebben.”

Herinneringen en ambities

“Eén van mijn mooiste herinneringen is mijn overwinning met mijn toen 8-jarige hengst Isaac in zijn tweede Longines Ranking proef ooit. En een andere mooie herinnering is dat ik in de grote piste van CHIO Aachen heb kunnen rijden met Bugano. Twee andere mooie herinneringen zijn dat ik foutloos reed in mijn eerste 2* GP toen ik 15 jaar oud was en dat ik vorig jaar mijn eerste 3* 150 foutloos reed.” Iris heeft dus al veel mooie herinneringen, maar ook voor de toekomst heeft ze nog genoeg plannen. “Mijn ambitie voor de toekomst is om op zo’n hoog mogelijk niveau te komen en veel mooie wedstrijden te rijden. En er natuurlijk heel erg van te genieten!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: privébezit / gdstraining_photography