Janiek Hendrikx: “De groei van mijn dressuurpaarden vind ik het mooiste om te zien”

Janiek Hendrikx begon als 8-jarig meisje met het verzorgen van shetlander Rakker. Inmiddels is ze 23 jaar oud en heeft ze 2 eigen paarden, waarmee ze Z2 dressuur rijdt. “Ik vind het belangrijk om een goede band te hebben met mijn paarden, daarom doe ik het liefst alles zelf. Door veel met ze bezig te zijn krijg ik veel informatie en heb ik ook sneller in de gaten wanneer er iets niet in orde is.”

Per toeval in de paarden

“Ik kom niet uit een paardenfamilie dus eigenlijk is mijn liefde voor paarden per toeval ontstaan. Ik vond paarden altijd al superleuk en wilde graag op een manege rijden maar dat mocht toen niet van mijn ouders. Mijn vader heeft een fietsenwinkel en iemand uit ons dorp kwam daar een fiets kopen. Zij bleek pony’s en paarden te hebben en had aan mijn vader aangeboden dat ik wel eens een pony mocht komen borstelen als ik dat leuk vond. Ik was toen 8 jaar oud en stond volgens mij een aantal dagen later al bij haar op de stoep. Ik ben daar letterlijk nooit meer weggegaan want mijn eigen paarden staan daar (15 jaar later inmiddels) nog steeds gestald.” Janiek heeft nu 2 eigen paarden. “De 8-jarige ruin Jean Pierre le Douche (Apache x Houston x Havidoff) en een 6-jarige merrie L’Oreal (Governor x Jazz). Beide paarden heb ik zelf opgeleid en lopen nu op Z2 niveau.”

Shetlander Rakker

Janiek was dus meteen verkocht, maar het rijden vond ze in het begin nog erg spannend. “We kregen op woensdagmiddag paardrijles in ruil voor stallen mesten op de zaterdagochtend. Ik vond het heerlijk om bij de paarden bezig te zijn en kreeg toen ook snel mijn eigen verzorgpony; een zwarte shetlander die ik ‘Rakker’ noemde (van de Penny). Daar ben ik zo vaak vanaf gevallen dat ik op een gegeven moment niet meer bang was. Iedere avond ging ik met mijn vader of moeder een rondje maken door het veld, in het begin zonder zadel en zonder hoofdstel. Van een touw maakte ik dan een teugel aan het halster en mijn vader of moeder hield de pony dan vast. Zelfs in de winter gingen we iedere dag, mensen uit het dorp verklaarden mijn ouders voor gek maar zij zagen dat ik er zoveel plezier aan beleefde en voor hun was het ook ontspanning na een drukke werkdag. Dressuurles vond ik het leukste en op mijn 10de kreeg ik mijn eerste ‘eigen’ pony, waarmee ik ook wedstrijden kon gaan rijden. Zo is het allemaal begonnen!”

Omgang met haar paarden

Omgaan met de paarden vindt Janiek het leukste aan de paardensport. “Het maakt niet uit hoe stom mijn dag was of hoe slecht ik me voel, zodra ik de stal (of wei) in kom lopen en ik de blije hoofden van mijn paarden zie, dan is mijn hele dag alweer helemaal goed. Het karakter van de paarden vind ik dan ook erg belangrijk. Mijn paarden hebben allebei een heel ander maar heel eigen karakter. Dit vind ik leuker dan wanneer een paard heel introvert en afstandelijk is. Er moet wat inzitten anders komt er ook niks uit. Ik vind het belangrijk om een goede band te hebben met mijn paarden, daarom doe ik ook het liefst alles zelf. Door veel met ze bezig te zijn krijg je veel informatie en heb je ook sneller in de gaten wanneer er iets niet in orde is. Ook in de trainingen merk ik daar veel voordeel van. Het leukste vind ik om een jong paard op te leiden en hun groei te zien. Dat motiveert mij altijd enorm en ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe een paard zich dan ontwikkelt, zowel fysiek als mentaal!”

Uitdaging op wedstrijd

Janiek rijdt regelmatig wedstrijden. “Het leuke aan wedstrijden rijden vind ik dat je jezelf iedere keer weer kunt uitdagen om een hogere score bij elkaar te rijden. Als dat lukt is dat toch een soort bevestiging dat je op de goede weg bent. Dan heb je ook weer informatie waar nog meer aan gewerkt moet worden in de trainingen. Ook hier vind ik het heel leuk om de ontwikkeling van het paard te zien, zeker als ze nog niet zoveel ervaring hebben of als je op een nieuw niveau start Het minst leuke vind ik het lange wachten. Ik hou ervan om mijn dagen zo efficiënt en productief mogelijk te benutten, als je dan 2 uur zit te wachten op je punten vind ik dat een beetje zonde van de tijd en ook niet fijn voor mijn paard. Zeker nu we in zo’n digitaal tijdperk leven, moet daar toch iets op bedacht kunnen worden.”

Internationale droom

Ooit hoopt Janiek internationale wedstrijden te starten, maar zo ver is het nog niet. “Ik breng momenteel L’Oreal uit in het Z2, ze is pas 6 dus ze doet het ontzettend goed voor haar leeftijd. Ik heb ook niks overhaast met haar en dat ga ik in de toekomst ook echt niet doen. Ze is ontzettend leergierig en heeft een functioneel lichaam waardoor ze nu al zo ver is gekomen. Ik zou het heel gaaf vinden om haar over een bepaalde tijd in de Lichte Tour te kunnen starten en ook op internationale wedstrijden ervaring op te doen.”

Regiokampioenschappen

“Ik denk met heel veel plezier en trots terug op afgelopen jaar. In februari werd ik 3de met L’Oreal op de regiokampioenschappen in het M1! We mochten toen net niet naar het NK, maar ik was zo trots op deze prestatie aangezien dit het eerste wedstrijdseizoen was voor L’Oreal. In het outdoorseizoen zijn we overgestapt naar het Z1, dat was best een grote stap maar wel veel fijner rijden dan in een 20×40 ring. We hebben dat hele seizoen zoveel mooie scores bij elkaar gereden, dat had ik van tevoren niet durven dromen. Als kers op de taart mochten we naar het NK, dat was een heel groot doel wat ik voor mezelf had gesteld dit jaar. Dat het dan ook nog lukt is natuurlijk fantastisch!”

Grand Prix en Olympische Spelen

“Mijn allergrootste droom is om Grand Prix amazone te worden en hopelijk ooit op de Olympische Spelen te mogen starten. Dat is nog heel ver weg maar wel al mijn grote droom sinds dat ik dat 8-jarig meisje was. In de tussentijd wil ik mijn paarden stapje voor stapje verder opleiden en veel wedstrijdervaring opdoen in binnen- en buitenland.”

JH Dressage

Momenteel is Janiek druk bezig met het opzetten van haar eigen bedrijf JH Dressage. “Binnen dit bedrijf bied ik ruitervitaaltrainingen aan, maar ook dressuurlessen en kunnen mensen bij mij terecht om hun paard te laten trainen. Mijn doel is om dit in de toekomst nog verder uit te breiden en ooit de luxe te hebben om een eigen locatie aan te kopen zodat ik er uiteindelijk mijn fulltimebaan van kan maken! Ik heb sinds kort mijn eigen website: www.jhdressage.nl, daar bied ik online ruitervitaaltraining aan!”

Foto’s: Janiek Hendrikx (privebezit)