Jasmijn van den Brand: “Mijn Irish Sport Horse heeft een geweldig karakter”

Het Ierse sportpaard is een paardenras uit Ierland, dat geschikt is voor dressuur, springen en eventing. Jasmijn van den Brand (17) heeft zelf een Irish Sport Horse en vertelt over haar ervaringen met dit ras. “Het feit dat Scooby heel makkelijk en nuchter is, geeft mij veel rust.”

Scooby

Jasmijn heeft haar Irish Sport Horse nu zo’n 4 jaar. “Mijn pony heet Ballymoe Scooby, oftewel Scooby. Hij is nu 8 jaar oud en heeft een stokmaat van 1.48m. Ik kreeg hem 4 jaar geleden, toen hij licht zadelmak was. Ik heb hem daarna verder getraind en ondertussen rijden we ZZL tussen de paarden!” Jasmijn was niet specifiek op zoek naar een Irish Sport Horse. “Ik ben bij meerdere pony’s wezen kijken die ook allemaal heel verschillend waren. Uiteindelijk ben ik toch voor Scooby gegaan omdat hij me het meest aansprak, maar ik heb niet gekeken naar het ras. Hetgeen wat me onder andere aansprak was zijn uitstraling en de rust die hij met zich meedroeg.”

Karaktereigenschappen

Nog steeds is Jasmijn erg blij met haar keuze. “Zijn karakter is iets waar ik heel blij mee ben. Kenmerkende dingen zijn zijn nuchterheid en eerlijkheid. Hij is wat op zichzelf en kijkt in het begin een beetje de kat uit de boom. Maar als je hem even de tijd geeft om te wennen komt hij naar jou en wordt hij soms wat opdringerig. Hij is dus ook erg nuchter. Zo is hij vrijwel nergens bang voor, dit dan zowel op wedstrijden, tijdens het crossen of met buitenrijden! Hij kijkt wel altijd rond, uit nieuwsgierigheid, hij is niet echt bang of opzoek naar dingen om op te reageren. Hij is ook erg eerlijk, al is dit wel met zijn grenzen, wat voor anderen misschien soms wat overdreven lijkt. Zo laat hij bijvoorbeeld wel duidelijk merken wanneer hij iets niet meer snapt of iets moeilijk vindt, maar wanneer je hier rustig mee omgaat kun je juist een steeds betere band vormen. Verder is Scooby ook echt een pony die ervan houdt om in de spotlights te staan. In de wedstrijdring laat hij altijd zijn beste kant zien en hij geniet hier ook altijd heel erg van.”

Dressuur en buitenrijden

Jasmijn en Scooby focussen zich vooral op de dressuur. “Ik rijd dus ZZL en dit is dan ook echt hetgeen waar de meeste aandacht naar toe gaat. Verder zorg ik ervoor dat ik tenminste eens per week op buitenrit ga. Dit is ook iets waar Sooby heel erg van geniet. Deze buitenritten zijn de ene keer alleen en de andere keer in een groepje. Ook maakt het hem niks uit of we een rustig stapritje gaan doen of echt gaan racen.”

Angst voor springen

“Ik heb voorheen ook gesprongen, maar ben hier zelf niet echt een held in. Tijdens onze 2de springwedstrijd in het L ben ik ongelukkig gevallen, waardoor mijn angst het overnam. Nu rijd ik geen wedstrijden meer, maar doe af en toe nog wel een laag sprongetje. Scooby vindt springen wel echt geweldig, dus dat is de reden dat ik in ieder geval wel nog een beetje wil blijven doen. Ik heb ook wat crosslessen gedaan en dit vond Scooby ook echt geweldig! Hij reageerde ook echt nergens op en was heel voorzichtig. Dit is ook wel iets wat past bij het ras, aangezien hij uit de wildernis komt en niet snel onder de indruk is van dingen. Maar om dezelfde reden als het springen doen we dit ook niet heel uitgebreid. En verder doen we nog wel eens dingen als zonder zadel rijden of balkjes/cavaletti’s neerleggen.”

Aanrader of niet?

Raadt Jasmijn anderen ook een Irish Sport Horse aan? “Ik vind dat je eerst goed moet kijken naar je wat je wilt. Dit ras is in principe prima voor de dressuur, maar het kost wel veel moeite, omdat het gangwerk toch wat minder is. Ze zijn wel heel geschikt voor springsport en eventueel eventing omdat ze heel veelzijdig en nuchter zijn. En vanwege hun geschiedenis met de wildernis zijn ze vaak ook erg geschikt voor buitenritten of eventueel endurance. Wat betreft het karakter raad ik ze zeker aan; het geeft namelijk zo veel rust dat ze zo makkelijk en nuchter zijn!”

Afscheid

Helaas is Scooby afgelopen week verkocht. Jasmijn vertelt: “Ondanks dat ik het hier heel moeilijk mee heb gehad, weet ik zeker dat hij zijn nieuwe baasje heel blij gaat maken. Het blijft voor mij wel lastig, maar daarom ben ik blij dat ik hier over Scooby mag vertellen. Dat is toch een mooie herinnering aan onze tijd samen en zo kan ik ook aan anderen laten zien hoe leuk Sooby en ik het hebben gehad samen!”

Foto’s: Margotschoonefotografie / Foto4U / Maudheggerfotografie