Jesper van Heijst: “Door mijn trainingspaarden krijg ik kennis en ervaring”

Jesper van Heijst (21) runt al een paar jaar zijn eigen dressuurstal: Dressuurpaarden Jesper van Heijst. Daarbij is plezier hebben het belangrijkste, maar ook de ontwikkeling van de paarden. “Je moet zelf open staan om nieuwe dingen te leren en jezelf en je paard uit blijven dagen om voor vooruitgang te zorgen!”

Dressuurpaarden Jesper van Heijst

Jesper is geboren in Rotterdam, maar woont nu in Bleiswijk, een dorp in Zuid-Holland. “Sinds een aantal jaar run ik daar mijn eigen dressuurstal onder de naam ‘Dressuurpaarden Jesper van Heijst’. Mijn bedrijf is voornamelijk gericht op het opleiden, uitbrengen en verkopen van paarden en pony’s; denk daarbij aan het trainen van het paard of pony op alle niveaus, uitbrengen op wedstrijd en verkoop naar binnen- en buitenland. Je kunt bij ons je paard of pony in training zetten waarbij wij volledige zorg dragen over de verzorging, training, verkoop en alle bijbehorende wensen van de eigenaar van het paard of pony.”

Wedstrijdpaarden

Jesper heeft, naast trainings- en verkooppaarden, ook een aantal wedstrijdpaarden. “Die blijven langere tijd bij mij op stal. Als dat allemaal zo blijft en goed gaat heb ik meerdere paarden waarmee ik binnenkort weer de overstap naar de subtop kan maken. Ik krijg wel eens de vraag: ‘Welk paard vind je nou dan echt de leukste?’ Op die vraag kan ik geen antwoord geven. Het is altijd een beetje cliché om te zeggen, maar het is zo dat ieder paard zijn eigen karakter heeft. Daardoor trekken ze allemaal de aandacht en dat is ook echt het leuke aan werken met paarden!”

Dressuursport

Jesper begon met paardrijden toen hij 4 jaar oud was, maar daarvoor was hij ook altijd al tussen de paarden te vinden. “Vanaf dat moment ben ik eigenlijk nooit meer gestopt met paardrijden en kreeg ik mijn eerste eigen pony toen ik 8 jaar was. Toen ik bij de pony’s reed deed ik zowel dressuren als springen. Beide vind ik het leuk om te doen, maar toch was ik meestal aan het dressuren. Als je uiteindelijk ouder wordt moet je toch een discipline kiezen waar je je op gaat richten en vaak gaat dat wel vanzelf.”

Uitdaging zorgt voor vooruitgang

“Het leuke aan paardrijden en de paardensport vind ik dat je nooit bent uitgeleerd. Ieder paard is anders en daarom is er ook niet één manier waarop je met een paard kunt werken. Vroeger en vooral nu ik mijn eigen trainingsstal heb, krijg ik vaak paarden die nog groen zijn of paarden die ergens moeite mee hebben. Dat is niet altijd makkelijk, maar dat is juist hetgeen waar je de kennis en ervaring van krijgt. Je moet zelf open staan om nieuwe dingen te leren en jezelf en je paard uit blijven dagen om voor vooruitgang te zorgen!”

Plezier en tegenslagen

Plezier hebben is voor Jesper het belangrijkste. “Dat is elke dag het doel wanneer ik met de paarden aan de slag ga. Wedstrijd rijden is zeker leuk en al helemaal als je goed rijdt, maar je moet de andere dagen thuis de motivatie hebben om iedere dag weer aan de slag te gaan om zelf en als combinatie beter te worden. ‘De beste proef rij je thuis’ zeggen ze wel is en dat is meestal ook zo. Op een wedstrijd zijn de omstandigheden altijd anders dan je thuis gewend bent. Natuurlijk zijn er ook mindere momenten bijvoorbeeld wanneer het niet helemaal volgens plan loopt, als een blessure roet in het eten gooit of als een paard eerder verkocht wordt dan je had gehoopt. Ook dat hoort er allemaal bij en daar leer je mee omgaan.”

Nederlands kampioen

“Ik heb al veel wedstrijden met verschillende paarden gereden waar ook veel hoogtepunten en herinneringen bij horen. Toen ik 12 jaar was werd ik Nederlands Kampioen in de klasse M1 met mijn D pony toentertijd. Dat was natuurlijk wel mijn eerste mooie overwinning en hoogtepunt. In de afgelopen periode heb ik ook meerdere leuke wedstrijden gereden en mogen winnen. Met ieder paard heb je een doel voor ogen en als die dan bereikt wordt is dat op dat moment de overwinning en het hoogtepunt.”

Ontwikkeling

“De komende tijd blijf ik mezelf focussen op mijn bedrijf, de training en verkoop van paarden en pony’s en hoop ik zo goed mogelijk mee te kunnen blijven rijden op wedstrijden. Mijn ambitie is om de paarden die ik nu op stal heb goed op te leiden en mezelf te blijven ontwikkelen. Ik denk dat iedere (top)sporter wel de droom heeft om deel te nemen aan een Olympisch Spelen, maar voor nu richt ik me vooral op reële korte termijn doelen!”

Volg Jesper ook op Instagram: @jespervanheijst

Foto’s: Jesper van Heijst (privébezit)