Jessy Tewis: “De springsport brengt uitdaging en gezelligheid”

Jessy Tewis (21) werkt fulltime in het (familie)bedrijf van haar moeder, opa en oma: Stal van Kooten. In haar ponytijd was Jessy bang tijdens het springen, maar die angst heeft ze overwonnen en inmiddels brengt ze maar liefst 8 paarden uit op springwedstrijden. “Het combineren van sport en fokkerij is mij met de paplepel ingegoten.”

Stal van Kooten

Jessy is fanatiek actief in de springsport en studeert daarnaast commerciële economie aan het de Johan Cruijff Academy. “Daarnaast werk ik fulltime in ons familiebedrijf: Stal van Kooten in Montfoort. Op stal ben ik voornamelijk bezig met het rijden van de springpaarden, waarvan ik er op dit moment 8 uitbreng op zowel internationale als nationale wedstrijden. Naast het opleiden van paarden houden we ons thuis bezig met het fokken van paarden en worden er elk jaar gemiddeld 10 veulens geboren. Dit is meer de afdeling van mijn zusje, dus dat maakt het een echt familiebedrijf.”

Besmet met het paardenvirus

Door haar ouders raakt Jessy al op jonge leeftijd besmet met het paardenvirus. “Mijn vader Reinie Teiws heeft een eigen hengstenstation en ook mijn moeder is werkzaam in de paarden. Het combineren van sport en fokkerij is mij met de paplepel ingegoten. Toen ik heel klein was had ik al een eigen Shetlander waar ik op kon zitten. Zodra ik oud genoeg was om mee te kunnen doen aan wedstrijden ben ik daar mee begonnen, tot op de dag van vandaag.”

Vertrouwen

Het was niet vanzelfsprekend dat Jessy springruiter zou worden, vertelt ze. “Ik heb vroeger met de pony’s wel gesprongen, maar eigenlijk was ik altijd heel bang tijdens het springen. Mijn moeder reed altijd dressuur en omdat ik bang was met springen heb ik ook een tijdje de springsport gecombineerd met de dressuursport. Ik heb een paar superleuke en goede dressuurpony’s gehad, waarmee ik ook succesvol ben geweest tot Z2-niveau. Op een gegeven moment kreeg ik voor het springen een C-pony, Enjoy, die me heel veel vertrouwen heeft gegeven. Daarna heb ik de dressuursport een beetje laten varen en ben ik me volledig gaan focussen op de springsport.”

Gunfactor in de springsport

De ponytijd vond Jessy erg leuk, toch maakte ze al vroeg de overstap naar de paarden. “Thuis werden er elk jaar meerdere veulens geboren, waardoor er elk jaar ook nieuwe aanwas was met paarden. Omdat we thuis genoeg paarden hadden staan, maakte ik al vrij vroeg de overstap naar de paarden. Ik kreeg mijn eerste paard toen ik 13 was en toen ik een jaar of 14 was ben ik volledig overgegaan op de paarden. Het leukste aan de springsport vind ik dat het geen jurysport is. Doordat ik altijd dressuur gereden heb weet ik ook dat er bij dressuur veel meer jaloezie komt kijken dan bij het springen. Naar mijn mening zijn de mensen bij het springen een stuk nuchterder en is de gunfactor er veel meer. Daarom vind ik naast de uitdaging en de gezelligheid die de springsport met zich mee brengt, deze tak van de sport persoonlijk leuker.”

Exceptionel

“Mijn mooiste herinnering in de springsport is de carrière die ik heb gehad met mijn paard Exceptionel. Zij is onlangs teruggetrokken uit de sport en gaat ingezet worden voor de fokkerij. Deze merrie is heel speciaal voor ons, ze is bij ons geboren en ik heb haar van haar 8ste tot haar 14de gereden. Ze was een van mijn eerste paarden waarmee ik alle stappen heb doorlopen van B niveau tot aan 1.45m niveau. Met haar heb ik hele mooie wedstrijden mogen rijden en heel veel ervaring op mogen doen, waar ik vandaag de dag nog steeds heel veel profijt van heb.”

Jonge paarden opleiden

Momenteel rijdt Jessy vooral jonge paarden, waardoor de mogelijkheid om dikke proeven te rijden wat beperkt wordt. “Mijn doelen voor dit jaar zijn om met mijn 2 beste paarden genaamd Mola (een 6-jarige merrie van Vannan x Corofino) en Jelvet (een 9-jarige merrie van Action Breaker x Hors la Loi ) wat mooie, grotere concoursen te rijden en hier goed mee te doen. Mijn doelen voor de toekomst zijn om de jonge paarden zo goed mogelijk op te leiden en om een keer internationaal een 2* grote prijs te rijden.”

Foto’s: Jessy Tewis (privebezit)