Jonna Wandel: “Jonge paarden opleiden was altijd mijn droom”

Jonna Wandel (19) is van kleins af aan al gek op paarden. Het is altijd haar droom geweest om jonge paarden en pony’s op te leiden en inmiddels is dit werkelijkheid geworden. “Ik vind het altijd geweldig om te zien dat andere mensen zoveel plezier hebben van een pony die ik heb opgeleid.”

Jonna Wandel

In het dagelijks leven werkt Jonna op een stal bij haar in de buurt. “Hier doe ik alle werkzaamheden die horen bij een paardenstal. Daarnaast rijd ik ook veel paarden op mijn werk en doe ik daar het zadelmak maken van de jonge paarden. In de avonduren geef ik les; dit doe ik voornamelijk aan nog onervaren kinderen die geen eigen pony hebben. Wij hebben thuis een pony waar ze op kunnen leren rijden, zowel de dressuur als het springen. Afgelopen jaar heb ik mijn opleiding ‘bedrijfsleider paardensport en houderij’ afgerond en heb ik mijn ORUN 2 diploma gehaald. Aankomend jaar wil ik voornamelijk gaan werken, lesgeven, paarden opleiden en ook ben ik van plan dit jaar mijn ORUN 3 te gaan halen. Volgend schooljaar wil ik dan weer gaan starten met een nieuwe opleiding.”

Paardenmeisje

“Van kleins af aan heb ik al iets met paarden. Mijn opa had zijn eigen paarden en fokte veel veulens. Hierdoor zat de paardensport echt in onze hele familie en zijn mijn ouders ook gaan rijden. Mijn oudere zus is gestart op de manege maar snel kreeg ze al haar eigen pony. Toen mijn tweelingzusje en ik oud genoeg waren hebben wij deze pony overgenomen. Zo hebben wij eigenlijk steeds gewisseld van pony’s, wanneer de één er te groot voor werd ging hij naar de volgende.”

Opleiden

Jonge paarden en pony’s opleiden is altijd Jonna’s droom geweest. “Het leek me altijd zo gaaf om iets helemaal naar je eigen hand te kunnen zetten. Het is toen eigenlijk begonnen met een 3-jarige D-pony, deze was al wel zadelmak maar kende nog ontzettend weinig. Mijn oudere zus en ik hebben haar toen samen opgeleid in de dressuur en het springen. Nu doet ze het ontzettend goed met haar nieuwe amazone en dat vind ik altijd zo leuk om te zien, dat andere mensen zoveel plezier hebben van een pony die ikzelf opgeleid heb. Het echte zadelmak maken heb ik geleerd op de stal waar ik nu werk, ik ben hier begonnen met stage lopen en ben er toen eigenlijk blijven hangen. Ik leer hier nog steeds ontzettend veel nieuwe dingen die handig zijn bij het zadelmak maken. Zij weten ontzettend veel over het zadelmak maken, dat geeft mij weer veel vertrouwen.”

Van onhandelbaar naar L1

Op dit moment heeft Jonna een pony die nog niks kende en bang was voor eigenlijk alles. Ze vertelt hoe ze daarmee aan de slag ging. “Deze pony was echt bang voor alles, wij konden haar niet uit de stal pakken, wanneer ze ergens van schrok ging ze ervandoor en raakte ze in paniek. Met ontzettend veel geduld hebben we haar steeds stapje voor stapje meer vertrouwen gegeven. Zo leerde ze dat wanneer ze schrok, ze niet meteen weg hoefde te rennen en dat we haar geen pijn willen doen. Op een gegeven moment merkte ik dat ze steeds meer naar me toe trok, ik kon haar makkelijker uit de stal halen, ze kwam aanlopen als ze me zag en als ze ergens van schrok schoot ze niet weg maar ging ze stilstaan. Ze vertrouwt me nu zo erg dat het opstappen en wegrijden is. We hebben nu een aantal wedstrijden gereden en gaan binnenkort naar de L1. Deze pony is nu heel speciaal voor me, niet omdat het een pony is die de sterren van de hemel loopt, maar omdat ze me zo erg vertrouwt en we echt een bijzondere band hebben samen.”

Afscheid

Pony’s opleiden betekent ook pony’s verkopen. Steeds afscheid nemen vindt Jonna nog steeds lastig. “Helaas hebben wij in het afgelopen jaar mijn toppony verkocht naar Duitsland. Hiermee reed ik Z2 dressuur en M springen. Dit vond ik denk ik wel het moeilijkste van alle pony’s die ik eerder verkocht heb, omdat ik met deze pony het meeste bereikt heb. Het is dan twee dagen echt heel erg vervelend en dan ben ik ook echt even heel verdrietig, maar daarna probeer ik weer positief te zijn. Die pony kan iemand anders weer gelukkig maken en diegene kan net zoveel plezier hebben van de pony als dat ik gehad heb. Het leukst vind ik dan ook om filmpjes en foto’s te zien van hoe goed ze het wel niet hebben.”

Dromen en doelen

Jonna heeft al genoeg plannen voor de toekomst. “Dit jaar wil ik veel gaan werken, ervaring opdoen in de paardenwereld en ik wil gaan starten met mijn eigen bedrijf. Volgend jaar hoop ik dan te gaan starten aan een nieuwe opleiding, welke weet ik nog niet. Dit kan weer iets zijn in de paarden, maar het kan ook totaal iets anders zijn. Over een aantal jaar hoop ik veel paarden opgeleid te mogen hebben in zowel het springen als de dressuur. Ik hoop dan ook al ver te zijn met mijn eigen bedrijf.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Jonna Wandel (privébezit)