Jorinde Dolfijn: “Ik wil het beste uit mezelf en mijn paarden halen”

Jorinde Dolfijn (17) is fanatiek springruiter. Ze is regelmatig te vinden op grote, internationale springwedstrijden met haar paarden. Begin dit jaar won Jorinde zelfs zilver op de Nederlandse kampioenschappen. “We sprongen tijdens dit kampioenschap in Deurne alle dagen foutloos!”

Eigen springstal

Jorinde begon met paardrijden toen ze nog erg jong was. “Mijn moeder heeft een eigen springstal en daardoor ben ik ook begonnen met rijden. Eerst reed ik op een shetlander, daarna kreeg ik een leuke C-pony en later een D-pony. Toen ik 12 jaar oud was heb ik de overstap gemaakt naar de paarden en heb ik ook bij de children gereden.” Op dit moment rijdt Jorinde 4 paarden. “Ik spring op 1.40m niveau en ik rijd ook bij de junioren mee. Daarnaast volg ik nog de opleiding Marketing & Communicatie op het Johan Cruijff College.”

Band met het paard

Wat vindt Jorinde het leukste aan de paardensport? “De band met je paard, je moet elkaar echt vertrouwen om goed te kunnen presteren. Ik vind het ook leuk om het beste uit mezelf en mijn paarden te halen. Ik vind het ook altijd heel gaaf om mee te mogen doen aan internationale wedstrijden. Daar doe ik veel ervaring op.”

Mooiste overwinningen

Jorinde heeft al veel mooie overwinningen op haar naam staan. “Een van mijn mooiste overwinningen is dat ik in 2019 goud won met het team op de Europese Kampioenschappen bij de Children. Individueel werd ik toen 5de met het paard Providence. In datzelfde jaar won ik met het paard Ferrand brons op de Nederlandse kampioenschappen voor Children in Mierlo.” Maar ook dit jaar heeft Jorinde al mooie prestaties neergezet. “In april won ik zilver op de Nederlandse kampioenschappen voor junioren met het paard Justique. We sprongen tijdens dit kampioenschap in Deurne alle dagen foutloos!”

Doelen

Voor de toekomst heeft Jorinde duidelijke doelen. “Mijn doel is om goed te presteren op zowel nationale, als internationale wedstrijden. Ook wil ik graag goed meerijden bij de jeugd.”

Foto’s: Jorinde Dolfijn (privébezit)