Karina van Bruggen: “Mijn Gelderse hengst staat altijd voor mij klaar”

Het Gelderse paard is een warmbloed paardenras uit de provincie Gelderland. Het is veelzijdig paard, dat zowel als rijpaard en als tuigpaard ingezet kan worden. Karina van Bruggen (25) rijdt de Gelderse hengst Edmundo. Ze vertelt over dit paard en haar ervaringen. “Tijdens shows doet hij extra zijn best!”

Van manegeruiter naar eigen bedrijf

Karina heeft een eigen bedrijf ‘Van Bruggen Horses’, waar ze trainingen geeft en paarden verkoopt. “Vanaf jongs af aan ben ik al gek van paarden. Vanaf mijn 9de jaar ben ik op een manege begonnen met lessen. Al snel bracht ik mijn vrije uurtjes hier ook door. Toen ik de leeftijd had ben ik hier gaan werken, eerst als bijbaantje en later heb ik mijn instructeurs diploma behaald. Inmiddels werk ik fulltime in de paarden. Het mooie daarvan is dat de paarden echt mijn maatjes zijn. Samen bouw je iets op, het is echt teamwork.”

Edmundo

“Op de foto’s zien jullie Edmundo. Hij is een 14-jarige Gelderse goedgekeurde hengst van Upperville x Modern. Op dit moment rijd ik ZZ Zwaar met hem. Edmundo is een hele lieve nuchtere hengst en wil altijd voor je werken. Ook maakt Edmundo een leuk sprongetje en is hij beleerd voor de wagen.” Edmundo is door de hengstenhouder waar hij staat op het pad van Karina gekomen. “Hij vroeg mij of ik hem wilde springen tijdens hengstenshows een paar jaar geleden. Daarna ben ik hem blijven rijden en heb ik hem verder in de dressuurring uitgebracht.”

Afwisseling

Karina vindt het belangrijk dat een paard echt paard kan zijn. “Dus dat ze elke dag lekker in de wei of paddock komen en afwisseling in het werk hebben. Naast het dressuurmatig trainen, doe ik ook wel eens caveletti’s, springen of maak ik een heerlijke bosrit met ze. Maar ik ga ook wel eens gewoon lekker een stukje wandelen met ze aan de hand. Een happy paard vind ik het allerbelangrijkste!”

Allrounders

Een Gelders paard is een heel veelzijdig paard, vindt ook Karina. “Het zijn echte allrounders. Zo lopen er een hoop Gelderse paarden voor de wagen, maar kunnen zij ook schitteren in de dressuur- of springring. Het karakter van Edmundo is heel lief en nuchter, hij staat altijd voor me klaar. Hij geniet ook altijd van shows geven en doet dan nog een beetje extra zijn best. Als je dus op zoek bent naar een allround paard, dan raad ik je zeker aan om eens bij een Gelders paard te kijken!”

Foto’s: Karina van Bruggen (privébezit)