Kim Bouwman: “Ik krijg energie en rust van mijn paarden”

Kim Bouwman (17) is van jongs af aan al een echt paardenmeisje. Inmiddels heeft ze 2 paarden, waarmee de focus ligt op de springsport, maar vooral op plezier hebben. “Als springruiter vind ik de adrenaline die ik krijg van het springen heel leuk. Het teamwork met je paard is gewoon iets magisch.”

Paardenmeisje

Kim begon met paardrijden toen ze 6 jaar oud was. “Ik heb altijd al een passie gehad voor paarden en was echt een paardenmeisje. Op mijn 6de ging ik rijden op een manege en daar heb ik tot mijn 11de gereden. Toen mocht ik mijn allereerste eigen paard van mijn ouders. Dat paard was Yuniek: een bruine KWPN-merrie, die inmiddels 19 is. Ik had geen ambities met haar, maar ik wilde gewoon lekker knuffelen, poetsen en rijden. Uiteindelijk bleek Yuniek heel goed te kunnen springen en ben ik daar meer op gaan focussen. Yuniek heeft mij dus veel geleerd als springruiter.” Inmiddels is Yuniek met pensioen en heeft Kim er een paard bij: Kojack.

Kojack

“Ik heb Kojack nu net een halfjaar. Hij is een bruinschimmel KWPN ruin van 7 jaar oud. In het begin was het erg wennen. Ik heb altijd een merrie gehad en alleen haar gereden. Yuniek en ik konden samen lezen en schrijven, Kojack is een heel ander paard, dus dat was een grote verandering. Toen ik bij Kojack ging kijken wist ik meteen dat hij het was, we hadden meteen een klik. Een band opbouwen met je paard heeft natuurlijk wel tijd nodig, onze band groeit met de dag. Kojack en ik leren superveel van elkaar. Ik kan soms nog wat onzeker zijn als ik op een hindernis af rijd en dan geeft Kojack mij 100% vertrouwen dat het goed komt. Andersom kan Kojack sommige dingen ook echt heel spannend vinden en dan kruipt hij een beetje terug naar mij. Dan geef ik hem juist weer dat vertrouwen.”

Teamwork

Deze samenwerking met je paard vindt Kim het leukste aan de paardensport. “Samen door het parcours heenkomen en elkaar helpen, dat vind ik echt iets moois en puurs. Je doet echt iets samen met je maatje. Als springruiter vind ik de adrenaline die ik krijg van het springen heel leuk. Het teamwork met je paard is gewoon iets magisch. Wat ik minder vind aan de springsport is de afgunst en jaloezie van mensen, maar dat houd je overal, niet alleen in het springen.”

Een druk leven met de paarden op 1

Kim heeft een druk leven: naast het paardrijden doet ze nog veel andere dingen. “Ik zit nog op school en doe dit jaar eindexamen op de havo. Ik ben daarnaast influencer, dus ik ben elke dag eigenlijk bezig met social media en content creëren. Daar verdien ik geld mee, maar daarnaast werk ik ook nog in het restaurant op stal. Dit in combinatie met de paarden en een sociaal leven is best lastig, maar ik kom er eigenlijk wel makkelijk doorheen. Ik plan heel veel. Ik zorg dat mijn agenda tiptop in orde is. Een gouden tip van mij is dan ook echt plannen met een papieren agenda en planner. Op mijn telefoon plannen vind ik persoonlijk heel chaotisch. Naast dit alles is het ook belangrijk goed voor jezelf te zorgen, het kan mentaal aan je vreten om continu bezig te zijn en aan te staan. Mijn paarden staan altijd op 1 en daar haal ik ook mijn energie uit. Ook kom ik lekker tot rust bij de paarden en kan ik daar mijn hoofd goed leeg maken.”

Een nieuw hoofdstuk

Kim heeft een speciale herinnering waar ze erg dankbaar voor is. “Mijn mooiste herinnering met de paarden is de dag dat Kojack bij mij thuis kwam. Dat voelde echt als een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Mijn vader was in die tijd ernstig ziek en heeft mij deze kans nog kunnen geven voordat hij overleed. Daar ben ik enorm dankbaar voor en dat zal ik altijd blijven!”

Ambities in de sport

“Mijn ambitie voor de toekomst is vooral dat Kojack en ik een topteam worden. Wij zijn 3de geworden op de regio kampioenschappen Utrecht en mogen nu eind maart deelnemen aan het NK. Dit was al een meisjesdroom die nu uit gaat komen. Begin april ga ik ook op mijn allereerste meerdaagse wedstrijd rijden in België, bij Sentower Park. Het gaat mij vooral om het lekker rijden en plezier hebben. Mijn focus ligt nu op het 1.10 m, daarna kijken wij weer verder. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kim Bouwman (privebezit) / BriChel Fotografie