Kim de Groot: “In de media is er nog weinig aandacht voor de mensport”

Kim de Groot (20) is een fanatieke wedstrijdruiter en -menner. Ze deed al mee aan grote wedstrijden en zit in het Perspectieventeam. In 2021 wil Kim graag meedoen aan het EK jeugd mennen in Frankrijk. “Waar je met dressuur en springen alleen bent, is mennen juist een echte teamsport. Samen met je groom(s) moet je een goed team vormen dat op elkaar inspeelt.”

Kim de Groot

“Ik ben Kim de Groot, 20 jaar en ik kom uit Maarssen (Utrecht). Ik studeer Dier- en Veehouderij aan de HAS Hogeschool en zit nu in mijn derde jaar. In de toekomst wil ik graag het melkveebedrijf bij ons thuis van mijn vader overnemen. Ik ben een fanatieke wedstrijdruiter- en menner. Het mennen is waar ik voornamelijk wedstrijden in doe, maar ook dressuurwedstrijden onder het zadel vind ik erg leuk.” Op dit moment heeft Kim meerdere paarden. “Op dit moment hebben we 3 door onszelf (Rige van der Schaft) gefokte Gelderse merries en een Welsh A pony staan. Tot voor kort hadden we ook nog 2 andere Welsh A pony’s; de goedgekeurde dekhengst Kastanjehof Amico en zijn zoon High Flown’s Breezer. Door tijdsgebrek heb ik hen helaas moeten verkopen.” Kims belangrijkste paard op dit moment is Gareska. “Gareska (roepnaam Gerritje) is een 10-jarige Gelderse merrie (Vitens x Fortissimo). Eerst reed ik haar alleen dressuurmatig onder het zadel en mende mijn moeder met haar, maar doordat ik naar het EK jeugd mennen 2020 wilde en één van mijn pony’s nog te jong was voor internationaal ben ik met Gerritje ook gaan mennen.”

Veelzijdigheid

Naast Gareska hebben we Iareska (Vitens x Fortissimo), een 8-jarige merrie en de volle zus van Gerritje en op dit moment drachtig van de Gelderse hengst Danser. Hiermee rijdt mijn zus onder het zadel en wordt door iemand anders aangespannen getraind. Door de veelzijdigheid van het Gelderse paard doen we alles met onze paarden. Springen, mennen, dressuren, crossen, huifkartochten, noem maar op, en dat is ook het fijne van dit ras. Nareska (roepnaam Errisje) is een 3-jarige Gelderse merrie (Danser x Vitens) en een dochter van Iareska. Errisje wordt mijn toekomstig wedstrijdpaard en is nu net beleerd voor de wagen. In het voorjaar wordt ze onder het zadel beleerd. Als laatste hebben we nog Windhoeks Scott, een 3-jarige Welsh A ruin en een zoon van Amico. Scott ga ik beleren en dan kijk ik verder wat ik met hem ga doen.” Volgens Kim moet een menpaard koel en nuchter zijn. “Bij een indoor komt er nog wel veel drukte bij kijken, dus een paard moet daar niet van schrikken. Wat ik denk dat ook erg belangrijk is, is een goed karakter hebben. Je moet op je paard kunnen vertrouwen, omdat je toch samen een team moet vormen.”

Beginnen met mennen

“Bij ons in de familie heeft alleen mijn moeder iets met paarden. Het is begonnen met dat mijn moeder een paard reed voor een vriend en mijn zus kreeg later van hem een shetlander. Toen we groter werden en die shetlander heel eigenwijs werd, hebben we twee D pony’s gekocht. Eerst ben ik bij een manege begonnen met rijden om de basis te leren. Al vrij snel ben ik met onze eigen pony gaan rijden en vanuit die pony doorgestroomd naar Gerritje.” Omdat Kim op een gegeven moment niet meer kon rijden op de shetlander ging ze met hem mennen. “Een vriend van ons deed altijd huifkartochten en hij had wel meer paarden. Bij hem was ik altijd druk met de paarden en hij had ook een paar shetlanders staan. Toen ik te groot werd voor die shetlander en ik iemand een pony zag beleren voor de wagen dacht ik: Dat ga ik ook doen! Ik ben die shetlander op eigen houtje gaan beleren. Toen dat uiteindelijk gelukt was kreeg ik mijn eigen houten karretje. Ik werd steeds fanatieker en kreeg van mijn moeder een echte marathonwagen en ook de shetlanders mocht ik uiteindelijk hebben van die vriend. Toen ik graag verder wilde komen in de mensport heb ik 2 A-Welshjes gekocht: Amico en Breezer. Van Amico heb ik echt dressuurmatig leren mennen en Breezer was toen ik hem kreeg groen voor de wagen, alles wat ik leerde van Amico paste ik toe op Breezer.”

Het leuke aan de mensport

Kim vertelt wat ze zo leuk vindt aan de mensport: “Binnen de mensport heb je veel verschillende disciplines: dressuur, vaardigheid, marathon en samengesteld. Waar je met dressuur en springen alleen bent, is mennen juist een echte teamsport. Samen met je groom(s) moet je een goed team vormen dat op elkaar inspeelt. Een groom is een belangrijk onderdeel bij het mennen, die zorgt voor het in balans houden van de wagen. Wat ik ook heel leuk vind aan de mensport is de saamhorigheid, na een wedstrijd gaat iedereen nog gezellig met elkaar bijpraten. De menwereld is een kleine wereld waar de meesten elkaar wel kennen en waar iedereen elkaar vooruit wil helpen. Johan van Veluw gaat nu met het EK in beeld veel bij mij achterop tijdens wedstrijden en trainingsdagen. Daarvan leer ik heel veel, omdat hij precies weet wat hij doet. Ook helpt hij mij met de karren en tuigage die ik daarvoor nodig heb.”

Trainingen

Kim traint haar paarden zowel onder het zadel als aangespannen. “Doordat ik ook onder het zadel rij, krijg ik het gevoel van het paard mee. Dat is handig bij het mennen. Ook kan ik problemen waar ik tegenaan loop voor de wagen oplossen onder het zadel en andersom. Ik merk dat het handig is dat Gerritje al veel kan onder het zadel, dat wordt alleen maar makkelijker aangespannen. Met Gerritje heb ik iedere week dressuurles onder het zadel en menles. Soms springen we eens een hindernisje of gaan we het bos in. Daarnaast heb ik mij afgelopen jaar geselecteerd in het perpectieventeam, daarin word je in 3 jaar klaargestoomd om internationaal te starten. Hierbij heb ik maandelijks trainingen in Ermelo of op een andere locatie. Ook zijn er nog jeugddagen en trainingen vanuit het district waar ik heenga om te trainen. Met Errisje heb ik ook nog eens in de 2 weken clubles mennen bij onze vereniging.”

Wedstrijden

Er zijn verschillende soorten wedstrijden. Dressuur werkt eigenlijk hetzelfde als dressuur onder het zadel, je wilt dat een paard eigenlijk hetzelfde loopt als onder het zadel. Bij vaardigheid moet je binnen een bepaalde tijd rijden door kegels. Een bal eraf gooien betekent strafpunten. Ben je foutloos en binnen de tijd? Dan mag je barrage rijden, dus eigenlijk vergelijkbaar met springen. Een outdoor samengestelde wedstrijd is meerdere dagen. De eerste dag is de dressuur en vaak ook de vaardigheid. Bij de dressuur worden je punten omgerekend naar strafpunten, die wil je dus zo laag mogelijk hebben. De vaardigheid is hetzelfde als normale vaardigheid, alleen zonder barrage. De tweede dag heb je dan de marathon. Hier rij je eerst een A-traject, dit is een wegtraject van een aantal kilometer waarbij je tussen 2 tijden moet finishen. Daarna heb je even rust en begin je met het B-traject, met hindernissen. Een hindernis moet je op een bepaalde manier rijden met altijd rood rechts en wit links. Ook hierbij moet je binnen bepaalde tijden finishen, afhankelijk van welke klasse je rijdt. Dan heb je ook nog mini-marathons, daar moet je zo snel mogelijk door een parcours heen die bestaat uit een combinatie van kegels en hindernissen, een bal eraf rijden is extra tijd.”

Mooiste herinnering

“Ik ben sinds januari 2020 begonnen met mennen met Gerritje en ben gaan lessen bij Hans Zumbrink. In februari hadden we al de Districtkampioenschappen dressuur en vaardigheid, wat ook mijn eerste wedstrijd met enkelspan paard was. Hier werden we al gelijk Districtkampioen in zowel dressuur als vaardigheid. Dit was ontzettend gaaf, om al in zo’n korte tijd dit als beloning op je harde trainen te krijgen. Wat ik ook heel gaaf vind is dat doordat de jeugd zo goed wordt gestimuleerd en daar veel wedstrijden tussen zijn, ik al op veel redelijk grote wedstrijden heb mogen rijden. Bijvoorbeeld in Oirschot tijdens het NK ponymennen, de Strijd der Districten en Paard&Koets. Hier heb ik veel ervaring in opgedaan en dit heeft me ook een handje geholpen om verder te komen. En natuurlijk in het perspectieventeam komen vind ik waardevol, dit geeft toch het gevoel dat er mensen iets in je zien.”

Mensport in Nederland

Kim vindt dat er genoeg wedstrijden zijn in Nederland, maar dat de media weinig spreekt over de mensport. “Bram en Ijsbrand Chardon zijn al heel vaak wereldkampioen geweest en daar lees je geen letter over in de krant. Vanuit de pers mag er dus wel wat meer aandacht naar de mensport. Wedstrijden zijn er gelukkig wel genoeg.” Er zijn dan ook een aantal wedstrijden waaraan Kim graag mee wil doen dit jaar. “Mijn grootste plan dit jaar is om mezelf met Gerritje te kwalificeren voor het EK jeugd mennen 2021 in Frankrijk. Vorig jaar is het helaas niet doorgegaan wegens corona. Hierdoor hebben we wel een jaar extra gehad om te kunnen trainen. Op dit moment ben ik daar ook druk mee bezig. Ik hoop dat in het outdoorseizoen 2021 de samengestelde wedstrijden door kunnen gaan. Dan kan ik meer ervaring opdoen voor het EK en een nóg beter team vormen met Gerritje.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kim de Groot (privébezit)