Kim Dior Krabman: “Ik wil nog heel veel ererondes rijden”

Veelzijdig, ambitieus en leergierig: dat is Kim Dior Krabman (18). Deze amazone doet eigenlijk alles op het gebied van paarden wat je maar kan bedenken: ze rijdt wedstrijden, vlogt op Youtube en doet een ‘paardenopleiding’. “Je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het gedaan! Met mijn haflinger Banjer werd ik bijvoorbeeld derde op het kampioenschap neckrope springen in Ermelo.”

Kim Dior Krabman

Kim vertelt: “De paardenliefde is er al van kleins af aan ingegoten. Mijn moeder heeft vroeger gereden, met de renpaarden op het strand en daarna recreatief met mijn vader. Toen mijn ouders mij en Romy (mijn tweelingzus) kregen, zijn de paarden al gauw ingeruild voor pony’s.  Hier hebben we jaren plezier mee gehad; Romy en ik hebben altijd de vrijheid gekregen om hier in te groeien en onszelf te ontwikkelen in onze interesses.  We reden voornamelijk recreatief in de achtertuin en het bos. Ook zaten we bij een ponyclub waar we zo nu en dan wat wedstrijdjes mee reden. Op dit moment woon ik nog in Maastricht, maar niet voor lang meer. Mijn ouders hebben een pensionstal gekocht in Chaam aan de Alphensebaan 15, direct aan de Chaamse bossen; 1300 ha bos met ideale ruiterpaden en natuurlijk het bekende jaarlijkse eventing evenement! Ik kan niet wachten om in december te gaan verhuizen om met mijn ouders en Romy dit bedrijf verder vorm te geven. Ik zit in België op school en volg de opleiding paardenhumaniora Atheneum Bilzen, samen met Romy. Daar worden we verder de topsport in geholpen en opgeleid tot instructeursdiploma A en B (springen en dressuur) tot op het hoogste wedstrijdniveau en het diploma Paardenhouderij.

Haflinger Banjer

“Mijn interesses veranderde al gauw toen zes jaar geleden de haflingermerrie Banjer in ons leven kwam. Vier jaar geleden ben ik pas serieuzer gaan rijden: ik ging regelmatig lessen en heb me verdiept in het trainen en wedstrijden. Als nieuweling uitzoeken hoe het nu precies werkt was soms wel lastig, ik begreep eerst helemaal niet wat welke klasses waren en wanneer je bijvoorbeeld een winstpunt kon rijden. Ik heb hierin ontzettend veel geleerd met en van Banjer. We reden erg fanatiek maar we konden ook zonder tuig rijden, springen en naar buiten om te crossen. Je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het gedaan! Ik werd met Banjer derde op het Kampioenschap neckrope rijden in Ermelo!”

Huidige paarden

Op dit moment hebben Kim en haar zus vier paarden. “Ten eerste hebben we dus Banjer. Ze is nu 18 en daarom rijden we haar nu alleen nog recreatief. Het is een gouden pony die we na al deze jaren absoluut niet meer kunnen missen. Haar pensioen is dus veilig gesteld bij ons. Dan hebben we de 7-jarige KWPN ruin Julius-Ceasar (v. Etoulon VDL X Indoctro). Dit is mijn eerste paard. Hij kwam al vrij snel toen ik twee jaar geleden aan de paardenschool in België wilde beginnen. Julius was precies waar ik zolang over gedroomd had; een springpaard, vos met witte voetjes en een super karakter. Hij beschikt over ontzettend veel kwaliteit en verbaast ons steeds weer. Jabbe Dabbe Blue is de 7-jarige KWPN merrie (v. Zirocco Blue X Quickfeuer) van mijn zusje. Samen rijden ze nu B dressuur, B springen en eventing. Blue is echt een coole kikker en springt over alles waar je haar ook naartoe rijd! Wij denken dat het ook een heel goed eventing paard zou zijn, zelf zijn we daar wel een beetje voorzichtig in. Ten slotte hebben we nog Dede, een 12-jarige KWPN merrie van Zirocco Blue X Indoctro. Een mix van onze andere twee sportpaarden. Ik heb haar zelf gekocht om mee te gaan fokken.” Naast deze paarden verzorgt en traint Kim ook wel eens andere paarden. “Dat is heel leuk, afwisselend en leerzaam!”

Julius-Ceasar

Vooral van Julius-Ceaser heeft Kim veel geleerd. “Samen zijn wij als twee onervaren groentjes gegroeid naar waar we nu staan; L1 dressuur + 8, L springen (met de punten voor het M), en zelfs B eventing! In België op de opleiding springen en trainen we al in het 1.20. Julius heb ik echt moeten leren kennen, mijn moeder heeft hem gekocht op zijn papieren en karakter, ik moest er maar mee leren rijden. Julius was toen pas 5 jaar. Hij heeft mij op het begin best wat uitgetest en ik heb heel vaak een bodeminspectie mogen doen. Op een gegeven moment kwam het tot het punt dat ik er niet meer op durfde en hem wilde verkopen. Wat ben ik blij dat mijn ouders dat niet hebben toegestaan en dat ik heb leren doorzetten! Ik leer ondanks de onervarenheid van Julius toch ontzettend veel, veel meer dan een paard waar alle knopjes al op zitten! We zijn nu zo goed op elkaar ingespeeld dat ik soms moet lachen als Julius ineens begint te bokken. Dan houd ik hem onbewust teveel vast met mijn hand waardoor hij er niet fijn doorheen kan lopen, het moet immers van achteruit komen. Het is grappig dat Julius altijd wel aan mij laat weten als er iets is, zolang ik er zelf maar voor open sta.”

Happy horse, happy rider

Het management van de paarden vindt Kim enorm belangrijk. “De stal moet ruim en schoon zijn, het voer van goede kwaliteit en ieder paard moet altijd genoeg hooi hebben. De zadels, hoofdstellen en bitten horen netjes te passen en worden regelmatig gecontroleerd. Ook zijn wij van mening dat al onze paarden (wat voor paard het ook is) gewoon paard mogen zijn! De paarden gaan daarom zoveel mogelijk naar buiten. Natuurlijk hebben ze wel eens een wondje, wat er dan niet zo mooi uitziet op wedstrijd, maar wij weten wel dat onze paarden blij en gelukkig zijn. Ze zijn blij en blijven ook in hun hoofd fit. De paarden vinden het leuk om te werken en op het springen raken ze maar niet uitgekeken. Het is belangrijk om variatie te houden in de trainingen, ze mogen net als onze haflinger ook gewoon mee naar het bos. Een crossje lopen, door het water en zelfs zonder zadel trainen is geen probleem. Misschien is dit wel de sleutel tot het succes van onze paarden. Wij zeggen altijd: een vies paard is een blij paard zonder zorgen. Een happy horse heeft een happy rider!”

Limburgs kampioenschap

“Mijn meest bijzondere overwinning is zeker het Limburgs kampioenschap outdoor 2021! Het was echt mijn doel om met Julius daar te mogen springen. Ik had er zelf flink wat druk op gelegd en was best zenuwachtig, Julius nam mij vanaf de eerste hindernis mee in een heel vertrouwd gevoel. We sprongen foutloos en mochten onze allereerste barrage ooit rijden! Mijn plan was om lekker op safe te rijden en de wedstrijd met een goed gevoel af te sluiten, maar dit veranderde na hindernis één. Ik dacht best impulsief: nu we hier toch al staan gaan we er gewoon voor; gas erop en kort draaien! Julius keek en dacht zoals altijd goed mee en we vlogen foutloos door het parcours, met een beetje geluk op de laatste hindernis! Het wachten tot de laatste deelnemer was gestart leek eeuwen te duren. Julius werd uiteindelijk met een supersnelle tijd kampioen! Niet te geloven, zo trots als een pauw kreeg Julius zijn deken om en mocht ik mijn eerste fles champagne leegspuiten op het podium! We gaven nog een keer flink gas in de ereronde en daarna zat deze ontzettend mooie ervaring er alweer op! Julius is echt mijn lieve, knappe, gekke en vooral super talentvolle kampioen. Het is er eentje voor de toekomst!”

Youtube

Ook is Kim actief op Youtube. Hier maakt ze vooral wedstrijdvlogs. “Ik heb van kleins af aan al veel plezier gehad in het vastleggen van mijn avonturen, zowel in fotografie als film. Dit is uitgelopen tot een grote hobby, eerst alleen voor mijzelf maar toen ik 14 jaar was heb ik er serieuzer werk van gemaakt en heb ik mijn eigen fotografie bedrijf bij de KvK ingeschreven. Ik werk al vanaf mijn 14e op manege ‘t Vroendael en in de bed and breakfast van mijn ouders. Ik leer daar alles wat ik op school niet leer en mijn verdiende geld investeer ik in professionele fotoapparatuur. Vanaf 2019 ben ik mijn avonturen gaan vloggen en delen op Youtube. Ik vind het vooral heel erg leuk om mijn progressie met de paarden te zien en te vergelijken, daarbij leg ik mooie momenten vast en kunnen deze nooit meer verloren gaan! Op mijn vlogs en foto’s krijg ik veel positieve reacties. Dit geeft mij een stukje zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Ondertussen groeit mijn social media nog steeds en krijg ik veel leuke berichten en nieuwe volgers. Dat is waarom ik het ook blijf delen: ik zie het eigenlijk als mijn openbare paardendagboek.”

Opleiding

Kim doet de opleiding Paardenhumaniora in België. “Je kan dit in Nederland eigenlijk vergelijken met het oude Deurne: een middelbare schoolopleiding + mbo 4 in één met 7 studiejaren. Het is echt een totaalopleiding met 14 uren praktijk per week. Ik vind de variatie ontzettend leuk en vooral het feit dat ik mijn interesses en sport zo goed kan combineren met het schoolwerk. Toch is het een -fysiek- zware opleiding, leerlingen hebben veel discipline, wilskracht, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen nodig om deze opleiding succesvol af te ronden. We krijgen dressuurles, longeerles, springles en les in stalmanagement en grooming, maar ook theorie over voeding, ziektes, diergeneeskunde, hoefsmederij, fokkerij, wedstrijdmanagement en nog veel meer. Een arts in België heeft mij destijds getipt over de school en opleiding, omdat ik in Nederland na groep 8 geen onderwijs en aanbod kreeg in verband met extreme dyscalculie in combinatie met hoog gemiddelde intelligentie. Die dag heb ik meteen opgebeld om een dag later al met mijn pony naar Bilzen te gaan voor de ingangsproef. Ik was aangenomen maar helaas mocht Banjer niet mee. Er moest een sportpaard komen en dat is Julius geworden! Zo is mijn hele avontuur in de paarden echt begonnen. Dit word mijn derde jaar op de opleiding. Romy en ik zullen dit jaar voor het eerst op internaat gaan (omdat heen en weer rijden vanuit Chaam geen optie is): hier kijk ik erg naar uit maar toch vind ik het een beetje spannend! Een mooie opstap naar volwassenheid”.

Veel ererondes

“Ik wil ontzettend veel leren in zoveel mogelijk takken en vakken van de paarden(sport). Nu we onze eigen pensionstal hebben gekocht gaan er deuren voor allerlei mogelijkheden open: ik hoop daar in de toekomst professioneel in door te groeien en er natuurlijk een succesvol bedrijf van te maken met mijn zus. Naast dat het mij ontzettend gaaf en leerzaam lijkt om mijn eigen paarden te fokken, in te rijden/trainen/op wedstrijd uitbrengen en verkopen wil ik zo ver mogelijk komen in de sport. Mijn droom is om in ieder geval internationaal te rijden met nog veel ererondes, haha! Daar werk ik hard voor, samen met de kansen, paarden, trainingen en mensen die ik op dit moment om mij heen mag hebben! Nu ben ik hard aan het trainen met Julius om dit indoor seizoen nog succesvol 1.10 te rijden en opnieuw een kans te maken voor de Nederlandse kampioenschappen. Om volgend jaar outdoor met genoeg ervaring en vertrouwen 1.20m in Nederland te starten en dan hoop ik ook onze eerste 1* wedstrijd te mogen rijden!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kim Dior Krabman (privébezit)