Kobe Vanderbeke: “De snelheid en kick die je als jockey beleeft vind ik heerlijk”

Kobe Vanderbeke (17) begon met het rijden van renpaarden toen hij 13 jaar oud was. Sinds een jaar rijdt deze jonge jockey ook wedstrijden. “Je moet de juiste mensen om je heen hebben die jou dingen willen leren en jou kansen willen geven.”

Interesse in rensport

Kobe vertelt hoe zijn interesse in de rensport is ontstaan: “Ik heb een passie voor paarden gekregen door mijn vader en stiefmoeder. Mijn stiefmoeder heeft een manege met spring- en dressuurpaarden en ik ben dus opgegroeid tussen de paarden. Maar ik heb nooit echt aandacht gehad voor de spring- en dressuurpaarden van mijn stiefmoeder; ik vond die paarden veel te traag. Toen ik 13 jaar oud was wilde ik eens een renpaard proberen bij een trainer. Na de eerste rit was ik direct verkocht en ben ik blijven rijden. De minimumleeftijd voor een jockey is 16 jaar, dus toen ik die leeftijd bereikt had ben ik direct wedstrijden gaan rijden.”

Snelheid en kick

“Ik vind de rensport een mooie sport omdat er heel veel achter de schermen gebeurd. Toeschouwers zien en weten dit niet. De paarden worden namelijk heel goed verzorgt, beter dan de meeste mensen denken. Sommige mensen denken dat de paarden op koersdagen worden uitgeknepen, maar dat is niet waar. De trainers verzorgen de paarden juist met hart en ziel. Zelfs bij de kleinste mankementen krijgt een paard rust en komt de dierenarts.” Maar ook het wedstrijd rijden vindt Kobe fantastisch. “De snelheid en de kick die je als jockey beleefd vind ik heerlijk!”

Renpaarden

Een goed renpaard moet natuurlijk erg snel zijn en veel uithoudingsvermogen hebben. Maar ook andere eigenschappen zijn belangrijk. “Een renpaard moet ook veel karakter in zich hebben, zodat ze tijdens een ren kunnen blijven strijden tegen de andere deelnemers.” Kobe heeft zelf een paard die van zijn vader is. “Mijn paard heet A Million Dreams. Het is een hele karaktervolle merrie, die we onlangs hebben gekocht. Ze staat bij mij thuis en ik train en verzorg haar elke dag. Ik probeer haar klaar te maken voor de rennen in de toekomst.” Daarnaast traint Kobe renpaarden bij Thierry de Vlaminck, een Belgische trainer en eigenaar van renpaarden. “Een training is bij mij vooral routine. De paarden train ik altijd op dezelfde manier: instappen, een beetje draven en dan galopperen. Wel is elk paard anders en moet het ene paard harder werken dan het andere paard.”

Jockeys

Een goed renpaard moet dus aan bepaalde eigenschappen voldoen, maar een goede jockey ook. Kobe vertelt: “Een jockey moet vooral niet snel bang zijn of schrikken. Ik ben zelf nog nooit gevallen tijdens een wedstrijd, maar laatst ging er wel iemand voor mijn neus onderuit. Die kon ik nog maar net ontwijken. Als jockey moet je dus ook snel keuzes kunnen maken tijdens een ren, want dan heb je natuurlijk geen tijd om lang na te denken.”

Wedstrijden

“Als jockey ga je voor een wedstrijd naar de jockeykamer om je om te kleden. Een jockey draagt een bodyprotector met daarboven in blouse in bepaalde kleren. Als je dit aanhebt ga je op een weegschaal staan. Je wordt dan gewogen terwijl je het zadel met singel en een loodzak (dat is het gewicht wat een combinatie moet meedragen) vasthebt. Elk paard heeft een ander gewicht en zo heeft toch ieder paard evenveel kans op de winst. Hoe beter het paard is, hoe meer gewicht dat paard op zijn rug moet dragen. Om aan het juiste gewicht te komen neem je lood mee. Dit komt heel precies; het gewicht moet tot op de gram juist zijn. Als je gewogen bent neem je een nummer mee en geef je jouw spullen aan de trainer of eigenaar. Ongeveer tien minuten voor een ren moeten de jockeys naar de paddock (oftewel presentatiering) gaan. Daar krijg je nog orders van je trainer. Daarna stap je op je paard, ga je naar de renbaan en doe je de upcanter. Dat is een stukje galop richting de startbox. Vervolgens stap je even rond achter de startbox, dit is voor de weddenschappen. Iedereen gaat daarna in de startbox staan en dan begint de ren. Na de ren wordt de jockey nog eens gewogen, om te kijken of het gewicht nog steeds hetzelfde is.”

Rensport in Nederland

De rensport is in Nederland niet erg bekend. “Er is in Nederland maar één renbaan: dat is de renbaan van Duindigt. Het seizoen start in maart en eindigt in oktober. Er zijn meestal één of twee rendagen in de maand. Omdat de sport niet echt bekend is, is het handig om connecties te hebben als je jockey wilt worden. Je moet de juiste mensen om je heen hebben die potentie in jou zien. Zij moeten je dingen willen leren en je kansen willen geven.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kobe Vanderbeke (privébezit)