Kristy Snepvangers: “Een cross rijden geeft mij een magisch gevoel”

Kristy Snepvangers (16) is al sinds haar 8ste actief in de eventingsport. In 2020 werd Kristy met haar paard Millstream’s Gaelic Lad Nederlands kampioen bij de Junioren. Deze ambitieuze en enthousiaste amazone vertelt over haar eventingcarrière, haar dromen en doelen en geeft tips. “Ik raad iedereen aan: Follow your dreams!”

Kristy: amazone, vlogger en ondernemer

Kristy is misschien wel één van de meest bekende eventingruiters van Nederland. “Ik rijd al pony vanaf dat ik vijf ben. Op mijn 8ste ben ik fanatiek begonnen met eventing rijden. Momenteel heb ik 6 paarden: 4 eventingpaarden en 2 springpaarden. Samen met mijn moeder en een stalmedewerker train ik deze paarden. Dit doe ik naast school; ik zit nu midden in mijn examenjaar van Havo 5. Een stressvolle periode zal ik maar zeggen.” Naast de paarden en school is Kristy ook erg actief op social media. Op Instagram en Youtube neemt ze haar volgers mee in haar leven. Zo krijgen zij een uniek kijkje op grote eventingwedstrijden. “Op Instagram heb ik bijna 29 duizend volgers en op Youtube heb ik bijna 19 duizend abonnees. Door de grote vraag naar merchandise producten ben ik ook begonnen met het opzetten van een eigen webshop. Deze is onlangs online gegaan en kan je vinden op www.allaboutkristy.nl.”

De eventingsport

De liefde voor paarden zit in de familie bij Kristy. “Mijn moeder reed zelf fanatiek paarden. Toen ik nog in de buik van mijn moeder zat, zat ik eigenlijk al op een paard. Ik ging van jongs af aan al mee op wedstrijd. Ik wilde toen graag zelf gaan paardrijden en niet alleen maar kijken. Toen ik 9 jaar was kreeg ik mijn eerste eventingles, van de neef van mijn moeder: Jan van Beek. Ik wist toen meteen: Dit is wat ik wil! Zo ontstond mijn liefde voor de eventingsport.” De eventingsport bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en een cross. “Eventing is eigenlijk de triatlon onder de paarden. Voor de dressuur verdien je punten, die worden later omgerekend naar strafpunten. Na de dressuur begin je met deze strafpunten aan de onderdelen springen en cross. Je hoop dan natuurlijk dat er geen strafpunten meer aan worden toegevoegd. Voor het springen krijg je een strafpunt als je een weigering, tijdsoverschrijding of een balk hebt. Voor de cross geldt dat je strafpunten kan halen voor weigeringen, maar ook als je te langzaam hebt gereden. Bij nationale crossen kan je ook strafpunten krijgen als je te hard hebt gereden.”

Magisch gevoel

Kristy vertelt waarom ze heeft gekozen voor de eventingsport. “Ik vind de afwisseling in alle disciplines heel leuk. Vroeger vond ik de dressuur het minst leuke onderdeel, maar ik besef steeds meer dat het heel belangrijk is om in dit onderdeel goed te presteren. Als je steeds hoger gaat rijden komen er moeilijkere oefeningen bij en dan wordt de dressuur echt steeds leuker. Het springen en (vooral) de cross blijven natuurlijk mijn favoriete onderdelen. Die kick wanneer je uit de cross komt en samen met je paard die moeilijke hindernissen hebt overwonnen is onbeschrijflijk. Dat zorgt ook echt voor een extra goede band met je paard. Je bent tijdens de cross samen met je paard en dan moet je het ook echt samen doen. Dat geeft mij altijd een magisch gevoel.”

Een goed eventingpaard

Kristy’s opa is paardenfokker en veel van haar paarden zijn dan ook door hem gefokt. “Mijn opa zegt altijd dat goede eventingpaarden niet worden geboren, maar worden gemaakt. Dat moet de ruiter dus doen. Een goed eventingpaard moet goed kunnen bewegen in alle drie de gangen, dat is belangrijk voor de dressuur. Ze moeten voorzichtig springen, maar vooral ook een groot hart hebben. Dus ze moeten niet tè voorzichtig zijn, maar ook eens stoer en niet te bang voor alles zijn. Je kunt aan het laatste natuurlijk zelf veel trainen, maar op het allerhoogste niveau moeten ze het zelf ook wel in zich hebben.”

Gaafste wedstrijden

“Ik heb meerdere mooie herinneringen, maar mijn allereerste EK in Hongarije op 13-jarige leeftijd met Millstream’s Chanel vond ik heel bijzonder om mee te maken. Ook het EK in Engeland met mijn pony Robin Hood vond ik heel gaaf, met zoveel publiek! En afgelopen jaar werd ik Nederlands Kampioen met Millstream’s Gaelic Lad, dat was ook heel gaaf.” Natuurlijk is de eventingsport niet zonder gevaar en ook Kristy heeft een minder mooie herinnering. “Ik ben 4 jaar geleden met Robin Hood ten val gekomen en later bleek (nadat ik eerst nog een cross reed met mijn andere pony Chanel) dat mijn sleutelbeen gebroken was. Gelukkig heb ik verder nog niets ernstigs meegemaakt en ik hoop dat dit ook niet gaat gebeuren.”

Dromen en doelen

Kristy heeft een druk eventingseizoen voor de deur staan. “Volgende week ga ik de internationale eventingwedstrijd Jardy in Frankrijk rijden. Begin juni doe ik mee aan de Renswoude Horse Trials en tevens het NK. Vervolgens doe ik begin juli mee aan de Maarsbergen Horse Trials en hopelijk kan ik eind augustus naar Zweden voor het EK.” Kristy heeft al veel bereikt, maar zit ook nog vol met dromen. “Mijn allergrootste droom is om ooit Military Boekelo te mogen rijden. Ik ben hier al zo vaak gaan kijken en het lijkt me fantastisch om daar met zoveel Nederlands publiek te mogen rijden.”

Tips van Kristy

Kristy heeft nog een aantal tips voor beginnende eventingruiters. “Als je het springen spannend vindt, ga dan echt een keer eventingles nemen. Zo leer je je paard of pony nog beter kennen. Samen over een heuvel of door het water versterkt de band met jouw pony! Ook een bosritje maken met je pony is een prima training voor de eventing. En verder raad ik iedereen aan: Follow your dreams! Niets is onmogelijk, geloof in jezelf!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Kristy Snepvangers (privébezit)