Kristy Winckelmans: “Een shetlander is net zo veelzijdig als elk ander paard”

Kristy Winckelmans (24) geeft, samen met haar moeder, shows met shetlanders, onder de naam ‘My Little Ponies’. Hierbij ligt de focus op Horse Agility, maar ook een stukje maatschappelijk bewustzijn. “Met een correcte opvoeding kun je een mega leuke shetlander creëren, maar helaas zie ik vaak dat mensen ‘negatief gedrag’ weglachen, omdat ze denken dat een shetlander nou eenmaal ondeugend is.”

Horse Agility shows

Kristy heeft maar liefst 9 shetlanders, waarvan 2 drachtig zijn, en een mini-muildier. “Samen met hen en mijn moeder Kitty geven wij verschillende shows in zowel Nederland als België (en in de toekomst verder het buitenland in) met de nadruk op Horse Agility. Hiermee laten wij zien hoe leuk mini’s zijn, hoe leuk het is om vanaf de grond te werken en een band op te bouwen. Buiten dat proberen wij ook een maatschappelijk stukje erin te verwerken doormiddel van onze obstakels. Hiermee willen wij positiviteit en optimisme uitstralen met daarbij een blik op de LGBTQ+ community.”

Aantrekking tot shetlanders

Al sinds ik klein ben vind ik Shetlanders mega leuk. Als klein meisje had ik verzorgshets en gingen we vaak op vakantie naar een park waar je een shetlander bij je huisje kreeg. Tegen de tijd dat ik niet meer kon rijden op shets en naar de ‘grote’ paarden moest overstappen was ik mijn zin in paarden kwijtgeraakt. Ergens miste ik het toch wel, maar de klik met ‘grote paarden’ had (en heb) ik gewoon niet. De aantrekking tot shetlanders was er nog wel. Uiteindelijk heb ik zo’n 6 jaar geleden mijn eerste shetlander gekocht, om lekker mee te mennen en andere leuke dingen te doen. Inmiddels is deze hobby een beetje uit de hand gelopen, haha.”

Eigen karakter

Iedere shetlander van Kristy heeft een eigen karakter. “Het zijn net mensjes; Pancake is ontzettend enthousiast en werkwillig als het op shows aankomt. Maar daarbij wordt hij soms ook wat tè enthousiast, wat dan kan leiden tot zich niet kunnen concentreren en het hele punt missen. Of uit enthousiasme en speelsheid wel eens een hapje durven te geven. Zo is Popcorn dan weer een echt macho man die zich graag bij iedereen uitslooft en is Panini qua karakter vaak meer een merrie dan een ruin. Een paar kleine dingetjes, maar anders kan ik een heel boek schrijven!”

Horse Agility

“Eigenlijk zijn we heel veelzijdig en leiden wij de pony’s op zodat ze alles zouden kunnen. Zo doen we aan mennen, zijn er een paar onder het zadel beleerd, vrijheidsdressuur en we hebben een begin gemaakt aan horseboarding (althans; mijn moeder en groom, ik kan het helaas niet vanwege de beperking aan mijn been). Maar we zijn voornamelijk bezig met Horse Agility. We geven shows en trainingen en nemen deel aan internationale wedstrijden in deze discipline.”

Goede opvoeding

Een shetlander lijkt misschien geschikt voor iedereen, maar Kristy heeft hierbij wel een aanvulling. “Ik raad shetlanders aan iedereen aan, maar ik ben wel een beetje terughoudend. shetlanders zijn megaleuk, maar je moet ze wel opvoeden. Ik ben van mening dat een shetlander niet perse een kinderpony is. Met de correcte opvoeding kun jij een mega leuke shetlander creëren, maar helaas zie ik vaak dat mensen ‘negatief gedrag’ (zoals bokken, happen, trappen of door je heen lopen) weglachen. Dit onder het mom van ‘een shetlander is nou eenmaal ondeugend’. In mijn ogen hoor je een shetlander te behandelen zoals ieder groot paard. Die laat je ook niet over je heen lopen. Als je dit allemaal op een juiste manier in de hand hebt, ja, dan raad ik zeker een shet aan. Met een shet kun je net zo veel leuke dingen doen als met een groter paard. Behalve rijden, maar daar hoort, vind ik, niet de prioriteit op te liggen.”

Foto’s: Kristy Winckelmans (privebezit)