Leida Naber: “Bij eventingpaarden met waterangst maak ik gebruik van het kudde-instinct”

Boomstammen, heuvels en water: eventingpaarden kijken vaak nergens van op. Maar wat als je eventingpaard wel bang is voor water? Eventingamazone Leida Naber (16) vertelt hoe zij omgaat met waterangst bij paarden. “Maak gebruik van het kudde-instinct.”

Leida Naber

“Ik rijd al zolang als ik mij kan herinneren eventing. Eventing zit bij ons thuis echt in de familie, mijn vader, moeder, opa (moeders kant) en oma (vaders kant) hebben allemaal op hoog niveau eventing gereden. Het leukste aan de eventing vind ik de afwisseling tussen de drie onderdelen en natuurlijk de cross! Ik rijd nu op 2* niveau eventing, dit is junioren niveau. Ik heb in 2019 het EK junioren in Maarsbergen mogen rijden en deze zomer het EK junioren in Segersjö (Zweden). In Zweden ben ik individueel 6de geworden met Fulco die ter beschikking werd gesteld door de familie van der Goes.”

Waterangst

Wat doet Leida als een paard bang is voor water? “Wij laten jonge paarden achter oudere, ervaren paarden de waterbak in gaan. Dit doen we dan aan de longeerlijn of als ze al zadelmak zijn onder het zadel. Paarden met angst voor water/de waterbak laten wij eigenlijk door zoveel mogelijk verschillende soorten water gaan achter ervaren paarden aan. Hoe meer verschillende soorten water een paard ziet en doorheen gaat hoe simpeler het begint te worden. Gewoon iedere plas die je ziet meepakken en er lekker vaak doorheen gaan, zo bouwt een paard vertrouwen op richting water.”

Op wedstrijd

Ook tijdens een wedstrijd gebeurt het wel eens dat een paard het water niet in wil, terwijl het in de trainingen geen probleem is. Leida: “Ten eerste, zorg wel dat een paard vertrouwen heeft op een lager niveau voordat je naar een hoger niveau gaat. Ook de moeilijkheid van water verschilt per niveau. Mocht mijn paard de waterinsprong niet durven, dan probeer ik er eerst achter langs te gaan; gewoon het water instappen zodat hij alvast natte voeten heeft. Mocht hij het water zelf al heel spannend vinden en er niet in durven, dan wacht ik altijd even op de volgende combinatie. Als de volgende combinatie eraan komt, laat ik mijn paard achter het andere paard aangaan (met voldoende afstand natuurlijk).”

Tips van Leida

Tot slot geeft Leida nog wat tips. “Mijn tips voor eventingruiters met paarden die water spannend vinden zijn vooral veel vertrouwen op laten bouwen, zoveel mogelijk water meepakken en op laag niveau beginnen. Herhaling is erg belangrijk. En maak gebruik van het kudde-instinct, paarden volgen elkaar graag, als er al een ander paard in het water staat geeft dat vertrouwen voor het paard dat het spannend vindt!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Leida Naber (privébezit)