Lotte Nefkens: “Ik ben verliefd op mijn Barock Pinto”

De Barock Pinto is een paardenras dat ook wel ‘een bonte Fries’ wordt genoemd. Dit paardenras is te herkennen aan zijn bonte kleur en heeft minimaal 37,5% Fries bloed. Lotte Nefkens heeft een zelfgefokte Barock Pinto hengst en deelt haar ervaring met dit ras. “Hij kan eigenwijs zijn, maar dat ben ik ook, dus samen komen we er altijd uit.”

Stoeterij Horsea

Lotte runt samen met haar zusje Karolien sinds 2011 de stoeterij Horsea. “We hebben hier pensionstalling en opfokstalling, we trainen paarden voor derden en leiden paarden op. Ik heb zelf Grand Prix gereden en vind het heel leuk om paarden op te leiden. Op dit moment heb ik meerdere leuke paarden te rijden. Ik heb een 8-jarige ruin waar ik Lichte Tour mee rijd. Ik rijd met Bartele 472 ZZL en wil binnenkort ZZZ gaan starten. Ik rijd nog met een leuke Friese kroon merrie Z1 en sinds kort rijd ik Faust 523. Met hem ga ik binnenkort Z1 starten. Daarnaast rijd ik nog een aantal jonge paarden.” Vorig jaar hebben Lotte en Karolien een platform opgezet: Equine For All. “Op dit platform delen we uitbreide informatie over hoe je paarden moet opleiden, verzorgen en managen. Eigenlijk alles wat te maken heeft met paardrijden is te vinden op dit platform. Dit is echt super leuk om te doen en inmiddels hebben we al meer dan 50 video’s gemaakt!”

Jidde

Lotte wilde al heel lang een Barock Pinto, vertelt ze, maar die zijn niet zo makkelijk te vinden. “Vaak gaan ze naar het buitenland toe en daardoor zijn ze moeilijk om aan te komen. Ik heb daarom zelf een Barock Pinto gefokt: Jidde. De moeder van Jidde, Yarda, is een ster sportmerrie van de hengst Folkert. Zij is het eerste paard waar ik Z mee heb gereden. Jidde is heel slim, leergierig, werkwillig, mooi en lief. Ik ben echt een beetje verliefd op hem. Hij kan wel heel eigenwijs zijn, maar gelukkig ben ik dat ook, dus we komen er altijd samen uit. Ik ben heel erg trots op Jidde!”

Dressuur- en dekhengst

Jidde is nog jong, hij wordt dit jaar 4. Daarom doet Lotte nog rustig aan met hem. “Ik heb al L2 met hem gereden met mooie punten. Maar ik wil niet te gek met hem doen deze zomer. Ik rijd hem meestal 2 keer in de week of ik ga hem longeren of met hem grondwerken. We hebben hem ook net voor de kar beleerd, dat is ook heel goed voor hem denk ik. Vorig jaar is Jidde goedgekeurd als dekhengst, dus naast het dekken doe ik rustig aan met hem. De eerste veulens van hem zijn net geboren en tot nu toe allemaal bont. Ik vind het heel erg leuk om te zien hoe hij zichzelf doorgeeft, dat is echt bijzonder!”

Aanrader of niet?

Raadt Lotte anderen ook een Barock Pinto aan? “Absoluut! Het is een mooie combinatie tussen het Friese paard en een warmbloed. Ze zijn vaak net iets temperamentvoller, maar niet zo vlug en sensibel als een KWPN’er. Ik houd zelf heel erg van bonte paarden, daar moet je natuurlijk wel een liefhebber van zijn.”

Foto’s: Lotte Nefkens (privebezit)