Lourdes van den Berg: “Ik wil vertrouwen en ervaring opbouwen als eventingruiter”

Lourdes van den Berg (16) begon een jaar geleden in de eventingsport. Ze was op slag verliefd en traint nu hard om steeds beter te worden, samen met haar 2 paarden. “Ik heb gemerkt dat een sterke basis echt belangrijk in de sport, om het paard en de ruiter als combinatie vertrouwen te geven.”

Van stad naar boerderij

Lourdes woont nu in Abcoude, maar woonde eerst in Amsterdam. “Ik heb altijd al een liefde voor paarden gehad, alleen was het niet realistisch om te kunnen paardrijden toen ik in de stad woonde. Op een gegeven moment zijn wij verhuisd naar een boerderij in Abcoude, toen mocht ik van mijn moeder op paardrijles. Dat is nu 4 jaar geleden. 3 jaar geleden, in de coronatijd, kreeg ik mijn eerste pony, een 15-jarige ruin genaamd Orchids Rio.” Inmiddels heeft Lourdes ook nog een 9-jarige schimmelruin genaamd Elite Rivies Cheat (Wally).

Verliefd op eventing

Toen Lourdes haar eerste pony kreeg, begon ze echt met rijden. Begin 2022 ging ze vaste spring- en crosslessen nemen. “Na de eerste crosstraining met mijn pony Rio was ik op slag verliefd op de eventingsport. Rio sloeg helemaal om, hij vond het ook geweldig.” Al snel ging Lourdes eventingwedstrijden rijden. “Toen ik begon merkte ik al snel dat er een hele leuke sfeer was en dat iedereen op een leuke manier met elkaar en met de paarden bezig was. Iedereen helpt elkaar en moedigt elkaar aan. Er is echt een soort gemeenschapsgevoel en omdat eventingwedstrijden minstens een halve dag duren, heb je veel meer tijd voor gezelligheid. Iets wat ik bij de andere disciplines toch echt wel mis.”

Verantwoordelijkheden

Het combineren van school en paarden vind Lourdes soms nog lastig. “Ik probeer mijn huiswerk zo veel mogelijk op school af te maken, zodat ik na school echt de tijd heb voor de paarden. En met examens doe ik het altijd wat rustiger aan met de paarden. Ik merk dat paarden zeker veel tijd afnemen van je sociale leven. Maar ik heb voor een reden gekozen voor de paarden. Daar staan dus ook verantwoordelijkheden voor over. Ik probeer veel tijd te besteden met vriendinnen, maar dat blijft uiteraard lastig. Ik heb gelukkig het afgelopen jaar heel veel mensen leren kennen in de paardensport en vrienden gemaakt. Dat maakt het natuurlijk extra leuk en motiveert je extra om te werken naar je doelen of wedstrijden, omdat je elkaar regelmatig tegen komt op concours of op eventingwedstrijd.”

Nieuw paard uit Frankrijk

“Mijn mooiste herinnering was afgelopen zomer, toen ik mijn nieuwe paard ging bezichtigen in Frankrijk. Elite Rivies Cheat (Wally) is een 9-jarige ruin, een Ier x KWPN. Hij heeft al 3* eventing gelopen en internationaal gesprongen. Het was voor mij dus nog super spannend. Wally stond niet te koop en zou echt alleen naar het perfecte huisje gaan dus wij kwamen op soort ‘auditie’. Toen wij eenmaal aangekomen waren in Frankrijk bij Jodie Seddon en Atte De Jong (de voormalige eigenaren van Wally) had ik gelijk een klik met Wally. De blik van Wally straalde zoveel eerlijkheid uit dat het voor mij al besloten was. We hebben 4 dagen getraind en daarna hebben wij besloten om Wally te keuren. Nadat hij was goedgekeurd en alles definitief was ben ik nog 2 weken gaan trainen in Frankrijk en heb ik de meest leerzame en geweldige begeleiding gehad. Dit was gewoon voor ons het totaalplaatje en ik kon niks beters wensen!”

Belang van een goede basis

“Het is heel gaaf om de kans te krijgen twee getalenteerde paarden op stal te hebben die mij kunnen helpen ontwikkelen in de eventingsport. Ik heb twee paarden die beide echt het tegenovergestelde zijn qua karakter. Mijn pony is enorm explosief en heeft enorm veel temperament, dat vond ik vaak nog lastig. Daarom is het heel fijn om een paard aan mijn zij te hebben waarmee ik echt op mij zelf kan focussen. Ik miste eigenlijk tot vorige zomer een basis in het paardrijden. Daarom hebben wij ook speciaal voor een ervaren paard gekozen zodat ik de basis echt kon leren. Ik heb door de geweldige begeleiding om mij heen in 4 maanden zoveel geleerd in de basis van het rijden. Dat kan ik nu weer toepassen op mijn pony. Ik heb gemerkt dat de basis echt belangrijk in de sport. Om het paard en de ruiter als combinatie vertrouwen te geven.”

Vertrouwen en ervaring opbouwen

Lourdes: “Mijn doel voor het komend seizoen is om met Wally veel vertrouwen en ervaring op te doen in de eventingsport. Mijn droom is om uiteindelijk wedstrijden te rijden tussen de internationale jeugd. Ik heb een paard voor de jeugd maar dat betekent niet dat ik er zomaar in kan komen. Wat mijn trainer ook zegt: “Een goed en ervaren paard vinden is niet moeilijk, maar om dat paard zo goed en fijn te houden is ontzettend moeilijk”. Voor nu trainen wij enorm op de basis. In mijn ogen is het belangrijk dat, ook al is het paard mega ervaren, je samen echt een combinatie wordt. Als je dan een keer een fout maakt op concours kan je dit herstellen en elkaar nog steeds vertrouwen geven!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Lourdes van den Berg (privébezit)