Marieke Roosdorp: “Een Paint Horse is niet voor iedereen geschikt”

Een American Paint Horse is een paardenras uit, jawel, Amerika. Dit ras is te herkennen aan zijn gevlekte vacht en dankt ook zijn naam daaraan. Marieke Roosdorp (31) heeft een Paint Horse en vertelt over haar ervaringen met dit ras. “Ik wilde graag reining doen, maar ik merkte dat mijn paard dat niet zo leuk vond.”

Popcorn

Marieke kan zich geen leven meer voorstellen zonder paarden. “Paarden zitten nu eenmaal in mijn systeem en die gaan er nooit meer uit. Toen ik 3 jaar oud was nam mijn vader mij regelmatig mee om te gaan paardrijden. Op Lotje de shetlander leerde ik toen hoe het voelde om op een paardje te zitten en ik voelde me daar vanaf het begin al heel comfortabel bij. Van Lotje is het een hele sprong in de tijd naar Popcorn, mijn eigen Paint Horse. Popcorn is 7 jaar oud en is geboren op de Eagles Ranch op Texel. Popcorn is als jaarling bij mij gekomen en ik heb hem zelf alles geleerd. Hij is heel erg slim en soms ook eigenwijs, maar dat is precies wat zo leuk aan hem is.” Popcorn is niet Mariekes enige paard, ze heeft ook nog een hele lieve oude haflinger kruising, Mariska.

Western rijden

Sinds haar 14de rijdt Marieke al western. “Ik kreeg les van Rieky Young op verschillende lespaarden van haar. Toen begon het toch wel te kriebelen. Ooit wil ik ook een westernpaard! Ik was niet perse op zoek naar een Paint Horse, ik keek ook naar Quarter Horses. Maar toen ik Popcorn tegenkwam op de website van de Eagles Ranch, was ik eigenlijk al verkocht. Dat is hem! Maar je kan natuurlijk op basis van een foto geen paard kopen, dus ben ik naar Texel gegaan om hem te bezoeken. En wat bleek nou? Hij koos mij ook.”

Beste vriend

“De leukste kanten van Popcorn zijn moeilijk allemaal te benoemen. Hij is werkelijk het liefste paard dat ik ken. Maar natuurlijk zegt iedere diereneigenaar dat van zijn dier. Maar echt, hij is alles wat ik zoek in een paard. Mijn trouwe vriend, mijn grote steun en toeverlaat. Hij draagt mij overal waar ik maar naar toe wil. Hij doet alles voor mij en dat laat hij zo hard aan mij merken. Hij is gewoon werkelijk mijn beste vriend en ik voel me zo ontzettend gezegend met hem.”

Ongelukjes

Maar Popcorn heeft ook minder leuke kanten. “Ik weet niet of hij daar zelf iets aan kan doen. Popcorn is namelijk niet altijd zo zuinig op zichzelf. Hij let soms niet goed op en dan loopt hij weer iets te dicht tegen het hek aan, waardoor de dierenarts weer kan komen om hem te hechten. Hij heeft z’n oog een keer kapot gekregen door een vliegenmasker. En zo zijn er nog wel wat meer gekke stuntacties die hij voor elkaar heeft gekregen. Dus dat is minder, maar zijn natuurlijk de risico’s die je hebt als je een paard hebt.”

Diverse activiteiten

Marieke en Popcorn doen van alles samen. “Ik ben begonnen met Popcorn zadelmak maken op de westernmanier, geïnspireerd door Buck Brannaman. We hebben reining geoefend, maar dat was niet perse ons ding. Dat is wat ik wilde, maar ik merkte dat Popcorn dat niet zo leuk vond. Inmiddels rijden we voornamelijk buiten in het bos, maken we af en toe een sprongetje, rijden we zonder zadel en beoefenen we ook vrijheidsdressuur. En dat laatste vind Popcorn helemaal geweldig.”

Niet geschikt voor iedereen

“Ik zou iedereen zo’n geweldig paard als Popcorn toewensen, maar ik denk niet dat een Paint Horse geschikt is voor iedereen. Het zijn namelijk hele gevoelige paarden en je moet daar maar mee weten om te gaan. Je moet in mijn ervaring een zeer goede kennis van omgaan met paarden hebben wil je een stabiele plek voor een Paint Horse kunnen bieden. En zeker niet een Paint kopen omdat het zulke mooi gekleurde paarden zijn. Paints en Quarters worden vaak neergezet als de koudbloeden onder de warmbloeden. Maar dat moet je niet zo zien, het zijn namelijk binnenvetters die zich soms moeilijk kunnen of durven te uiten. Daarom moet je goed kunnen zien wat jouw Paint nodig heeft om happy en healthy te blijven. Want ze gaan voor je door het vuur no matter what en daar moet je zuinig op zijn!”

Foto’s: Luckyshots Fotografie