Marja Effenberger: “De Schwarzwälder Fuchs is ideaal voor de recreatieruiter”

De Schwarzwälder Fuchs is een koudbloedig paardenras uit het Zwarte Woud in Duitsland. Het paard werd vooral gebruikt voor de landbouw. Marja Effenberger heeft een stoeterij waar zij fokt met de Schwarzwälder Fuchs. “Veel mensen zoeken een stabiel paard, waardoor dit ras erg gewild is!”

Schwarzwälder Fuchs stoeterij Nederland

In 2006 begon de moeder van Marja met de stoeterij. “In 2017 zijn wij dit samen gaan doen. Sinds het overlijden van mijn moeder in maart 2021 doe ik dit alleen en ben ik eigenaar van de Schwarzwälder Fuchs stoeterij Nederland.” Marja’s moeder heeft gekozen voor de Schwarzwälders, maar de liefde voor dit ras heeft ze aan Marja over gegeven. “Ik heb met veel verschillende rassen gewerkt maar er komt voor mij niks in de buurt van de Schwarzwälders.”

Behoefte aan recreatiepaarden

De moeder van Marja koos voor de Schwarzwälder Fuchs omdat de typische stabiele recreatiepaarden allemaal steeds heter gefokt werden. “Paarden werden allemaal gefokt in de richting van de sport. Zo bleven er voor de recreanten weinig paarden over, waarmee ze lekker naar buiten konden en die niet van elke kabouter in het gras schrokken. Mama leerde de Schwarzwälders kennen en dit waren de ideale paarden hiervoor. Wat bleek nou? Er zijn toch veel mensen die opzoek waren naar zo’n stabiel paard. En zo groeide de stoeterij hard.”

Slim en nieuwsgierig

“Ik vind het mooiste aan de Schwarzwälders dat ze super koel in het hoofd zijn, maar ook open en sensibel. Ze zijn heel mensgericht en houden van werken. Dit even over het algemeen genomen, want ook bij dit ras hebben we uitzonderingen. Ze zijn slim en leren snel. Dit kan natuurlijk ook meteen een nadeel zijn, want als je ze een slechte gewoonte aanleert dan kom je er niet zomaar vanaf. Qua bouw zijn het ook sterke paarden die wel wat kunnen hebben. Met weinig sokken (behang aan de benen) hebben ze dus ook weinig last van mok/meit. Ook zijn het echte clowns. Ze pakken alles in hun mond en zijn super nieuwsgierig! Dit zorgt vaak voor grappige scenario’s. Het enige echte nadeel is, denk ik, dat ze snel dik worden.”

Activiteiten

Marja verkoopt voornamelijk Schwarzwalder Fuchsen. “Ik heb twee goedgekeurde dekhengsten waarvan 1 elite. De elite hengst is met pensioen, maar zijn zoon staat vol in de dekking. Ik heb nog twee ruinen en de rest van de 11 die ik heb zijn merries.” Marja doet van alles met de paarden. “Ik geef buitenritten, bosritten, Centered Riding les, grondwerklessen en ponykampen. Maar het mooiste vind ik toch het fokken! Ook probeer ik zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit geweldige ras.”

Uitgestorven

Marja: “Leuk om te weten is dat de Schwarzwälders bijna uitgestorven waren. Ze komen oorspronkelijk (de naam zegt het al) uit het Zwarte Woud in Duitsland. De staat heeft toentertijd een programma opgezet om ze te redden en gelukkig is dat gelukt! Het gaat nu weer goed met de aantallen, maar we moeten daar wel goed op blijven letten zodat dit fijne ras blijft bestaan. Gelukkig leren steeds meer mensen dit ras kennen en zijn ze erg gewild.”

Aanrader?

Is de Schwarzwälder Fuchs een aanrader volgens Marja? “Ja absoluut! De Schwarzwälders zijn super all round. Ze worden gebruikt in de dressuur tot aan tricktraining, van western tot boomslepen. Schwarzwälders zijn hele trouwe dieren en worden echt jouw maatje. Die combinatie van open maar stabiel is zo fijn! Ook het graag voor je willen werken, maakt dat dit ras geweldig is. Lichamelijk zijn ze ook sterk en er zitten weinig ziektes in. Ze kunnen goed tegen kou en hebben sterke hoeven en benen.”

Foto’s: Schwarzwälder Fuchs Stoeterij Nederland