Maybel van der Linden: “Het leven is ruiger met een tuiger, maar ze zijn ook heel braaf”

5 jaar geleden was Maybel van der Linden (25) op zoek naar een verzorgpaard. Ze kwam uit bij de twee tuigers Douwe en Zippo. “Tuigers zijn echt paarden die goede begeleiding nodig hebben, omdat ze zonder duidelijkheid heel onzeker kunnen worden. Daarom raad ik ze niet aan voor beginners, zeker niet vanwege de grote bewegingen die ze maken.”

Verzorgpaard gezocht

Maybel is paardenfotograaf en -instructrice. Ze geeft voornamelijk les in academische rijkunst, natural horsemanship en centered riding. “5 jaar gelden was ik op zoek naar een nieuw verzorgpaard. Via via kwamen Douwe en Zippo op mijn pad. De eigenaar ment met ze voor de koets en hij zocht hulp om de paarden in conditie te houden, te verzorgen en te helpen met het mennen zelf. Ze lopen in enkelspan en in tweespan en we trainen regelmatig.  Dit leek mij een leuke, leerzame kans en dat bleek het zeker ook te zijn! Inmiddels zorg ik elke dag voor ze en mag ik alles met ze doen, alsof het mijn eigen paarden zijn.”

Het leven is ruiger met een tuiger

Maybel was niet specifiek op zoek naar een tuiger, maar is wel echt verliefd geworden op dit ras. “Voornamelijk door hun goede karakter. Het zijn echte harde werkers en ze willen tot in de details alles goed doen voor hun eigenaar. Ondanks dat ze vaak lichamelijk niet het meest makkelijke lichaam hebben, staat dat hun niet in de weg om de sterren van de hemel te lopen met de juiste begeleiding. Het gezegde gaat ‘het leven is ruiger op een tuiger’; ze gooien je namelijk bij elke pas een kilometer omhoog uit het zadel. Dat kan dus zeker als ruig ervaren worden, maar verder vallen ze qua ruigheid best mee en zijn ze altijd de braafste paarden van stal.”

Douwe

Douwe is 14 jaar en een echte allrounder. “We rijden dressuurwedstrijden, academisch, grondwerk aan de hand, liberty, springen, crossen en maken vaak lange buitenritten. Het is een echte stoere bink en de baas van stal. Douwe heeft een megasterk karakter en ik heb in het begin ook regelmatig wat onenigheden met hem gehad. Hij was 9 toen ik met hem begon, maar hij was toen amper door gereden. Er ontbraken wat basis regels in de omgang en hij vond dat eigenlijk ook allemaal niet nodig. Inmiddels is hij het toch best leuk gaan vinden om met mensen te werken en hebben we geen onenigheden meer. Hij is nog steeds de baas van stal, maar hij straalt een hele hoop rust uit.”

Zippo

Zippo is 18 jaar en heeft in zijn leven helaas een hoop ellende meegemaakt, vertelt Maybel. “Hij zit nu eindelijk goed in zijn vel. Omdat ik zijn zwakke rug niet te veel wil belasten heb ik de keuze gemaakt om hem niet meer te rijden. Dus licht onze focus op het grondwerk, op allerlei manieren: aan de hand, lange teugels, lange lijnen en liberty. Maar wat Zippo het allerleukste en mooiste vindt is mee op buitenrit aan de hand. Hij is echt het allerliefste paard wat ik ooit in mijn leven ben tegen gekomen. Toen ik met hem begon was hij heel timide en verlegen. Hij durfde amper interactie uit te voeren met mensen en met hem heb ik heel veel traumaverwerking moeten doen in de eerste periode. Ik heb hem de eerste jaren ook onder het zadel gereden en heb veel geleerd van hem. Hij was het paard waardoor ik gestart ben met de academische rijkunst en waar ik alles mee geleerd heb.”

Mensport

Destijds wist Maybel nog niet veel van tuigers, maar er is een wereld voor haar opengegaan. “Buiten de ontiegelijk gave paarden is er een hele wereld van het mennen voor mij open gegaan. Hoe veel mensen een passie hebben voor dit ras in combinatie met de koets is bijzonder mooi om mee te maken. Ik kan iedereen aanraden om eens op onderzoek te gaan en kennis te maken met deze tak van de paardensport. Maar ook zeker als rijpaard zijn ze niet perse ongeschikt, al zullen ze je het niet makkelijk maken.

Sky is the limit!

Dit zijn wel echt paarden die je begeleiding nodig hebben, omdat ze zonder duidelijkheid heel onzeker kunnen worden. Daarom zal ik ze niet aanraden voor beginners, zeker niet vanwege de grote bewegingen die ze maken. Ook zijn het lichamelijk moeilijke paarden om correct dressuurmatig te rijden, ze hebben een lange rug, lange nek, lopen snel op de voorhand of met een holle rug. Dus als sportpaard zijn ze niet zo geschikt. Maar, als jij bereid bent om alles te leren over dit paard en in de trainingen je paard zijn lichaam beter leert gebruiken, heb je ook van deze paarden megaveel plezier. Dan is de sky the limit!”

Foto’s: Maybel van der Linden (privebezit)