De Arabische volbloed is een van de oudste paardenrassen ter wereld. De arabier staat bekend als vurig en temperamentvol, maar is dit ook echt waar? Michelle Nooijen (29) heeft zelf meerdere arabieren, waarmee ze actief is in de endurancesport. “Een Arabier is zo heet als je ze zelf maakt. Ben je zelf rustig, dan zijn zij dat ook!”
Tsar en Mirann
Michelle rijdt endurance op internationaal niveau. “Dit doe ik met mijn twee ruinen: Czartowczyk (Tsar) en Avalon Mirann DX (Mirann). Tsar is een volbloed Arabier van inmiddels 13 jaar en loopt internationaal op het hoogste niveau. Hij heeft in 2021 met mij meegedaan aan het EK van 160 km en daar hebben we individueel een 22ste plaats behaald en met het Nederlands team een 5de plaats. Door dit resultaat zijn we nu ook gekwalificeerd om deel te kunnen nemen aan het WK in oktober dit jaar. Mirann is een Arabische ruin van 8 jaar en hij heeft dit jaar zijn eerste internationale wedstrijd met mij gereden met succes. Ik heb hem vorig jaar gekocht in Frankrijk en het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan onze band opbouwen, elkaar beter leren kennen en een goede basis krijgen. Tot nu toe laat hij veel talent zien. Ik ben dus heel benieuwd wat de toekomst ons nog gaat brengen. Naast mijn twee sportpaarden hebben we thuis nog een kleinschalige fokkerij en opfok van arabieren en trainen we ook nog wat arabieren voor de show.
Geschikt voor endurance
Waarom heeft Michelle gekozen voor een arabier? “Ik reed al endurance met mijn draver en heb leren rijden op een bijna volbloed arabier. Binnen de endurancesport zie je veel arabieren op hoger niveau. De arabier is van zichzelf atletisch gebouwd, gemaakt om lange afstanden vol te houden, hebben een goed hart en een goede longcapaciteit. Het zijn echte ‘duuratleten’ dus. Nadat ik met mijn draver al op het laagste nationale niveau had gereden en zij overleed na een ongeluk in de wei gingen we op zoek naar een paard. Ik wilde graag serieuzer endurance kunnen rijden, dus gingen we dan ook gericht op zoek naar een arabier. Een arabier heeft een heel zacht en mensgericht karakter. Ze zijn vaak gevoelig, werkwillig en eerlijk. Je moet een arabier met respect behandelen, dan willen ze alles voor je doen. Ook zijn arabieren heel veelzijdig en hebben ze een zacht en eerlijk karakter. En natuurlijk zijn ze nog eens super mooi om te zien!”
Eigenschappen
“Tsar en Mirann zijn beide paarden die heel graag voor je willen werken. Ze hebben ontzettend veel looplust en daarom zijn ze ook zo geschikt voor endurance. Tsar is een fysiek erg sterk paard en blijft lopen. Het is wel een echte ruin, wil geen poespas, geen getut met borstels of vlechtjes. Hij is in een wedstrijd super gefocust, serieus en weet precies wat hij moet doen. Ik hoef alleen maar op de route te letten, hij bepaalt het tempo. Zijn favoriete gang is galop, dus dat doet hij het liefste en dat houdt hij inmiddels ook uren vol. Stiekem is hij thuis ook gewoon een grote knuffelkont. Hij wil graag bij me in de buurt zijn, dus longeren doen we bijvoorbeeld zonder lijn in een grote bak. Hij loopt toch niet weg.”
Beste beentje voor
“Mirann is juist een paard die soms de clown kan uithangen als hij zich verveelt. Hij houdt van spelen met andere paarden en vermaakt zich altijd prima. Ook hij werkt enorm graag voor je en zet altijd zijn beste beentje voor. In de trainingen doet hij braaf zijn best en hij heeft een superfijne galop. In de wedstrijden moet hij nog wel wat ervaring krijgen, want dan kan hij nog wel eens wat te fanatiek zijn en teveel willen in het begin waardoor hij energie verspilt. Gelukkig leert hij snel en hebben we nog jaren de tijd om samen een nog beter team te worden. Met onze fokmerries rijden we soms ook, of we doen wat grondwerk of longeren om ze fit en gezond te houden.”
Gouden paard, maar niet voor iedereen
Michelle geeft aan dat een arabier niet voor iedere ruiter geschikt is: “Een arabier is een superleuk paard om te hebben, maar je moet zelf wel het geduld en de rust hebben om er mee om te gaan. Als je zelf snel naar de top wil, dan is een arabier niet de beste keuze, omdat je eerst tijd moet steken in het opbouwen van het vertrouwen. Maar heb je die tijd en dat geduld wel, dan heb je het beste paard ooit, eentje die alles voor je zal doen! De arabier moet je met respect behandelen, maar als je er mee om kan gaan dus echt een gouden paard. Een arabier is wat sensibeler dan een KWPN bijvoorbeeld, waardoor je nog verfijnder leert rijden. Bovendien spiegelen arabieren heel erg goed hun ruiter, dus ze kunnen je ook veel over jezelf leren.”
Misvattingen
De arabier is heel veelzijdig, dus als je veel wilt leren of nog niet weet welke tak van sport je leuk vindt, dan kan je met een arabier alle kanten op! Van dressuur tot springen tot endurance. Zelfs mennen en horseball kun je prima met een arabier doen! Er zijn typische ‘show arabieren’ die er heel mooi uit zien met fijne hoofdjes en lange manen, maar er zijn ook sporttypes die je bijvoorbeeld op de renbaan meer ziet.” Er zijn nog veel misvattingen over arabieren, vindt Michelle. “Vaak denken mensen dat arabieren zo heet zijn en daarom niet geschikt als kinderpony. Dat is absoluut niet waar. De arabieren die op show lopen worden juist flink gevoerd en hen wordt geleerd om dansend te lopen op een show. Maar de meeste arabieren zijn sportpaarden en hebben juist fijne karakters om mee te werken. Een arabier is dus zo heet als je ze zelf maakt. Ben je zelf rustig, dan zijn zij dat ook. Natuurlijk kunnen ook arabieren onder het zadel wel eens fanatiek of pittig zijn, maar kruisingen zijn vaak juist veel pittiger.”
Arabisch bloed
“Een leuk weetje is dat in veel sportpony’s een flinke scheut Arabisch bloed zit. Het Arabische bloed werd gebruikt om chiquere sportpony’s te fokken met beter uithoudingsvermogen. Grote kans dus dat je (manege)paard of -pony al een beetje Arabisch bloed heeft zonder dat je het misschien weet!”
Meer lezen over endurance? Lees dan dit interview met enduranceruiter Imke Lamsma!
Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter
Foto’s: Michelle Nooijen (privébezit)