Morris Ophof: “Iedereen op stal is vrienden met mijn PRE”

PRE staat voor Pura Raza Española, het pure Spaanse ras. In dit stamboek worden alleen raszuivere paarden opgenomen en dus geen paarden van buitenaf. Morris Ophof (16) heeft een PRE en vertelt over zijn ervaringen met dit ras. “Veel mensen begrijpen niet waarom ik voor een PRE heb gekozen.”

Chavez

Morris heeft een eigen PRE: Chavez. “Zijn paspoortnaam is Canito R. Chavez en hij is 5 jaar oud. Ik heb gekozen voor een PRE omdat ik stiekem altijd al een beetje verliefd was op het ras. Ik had eerst een bruine 12-jarige KWPN’er, maar die is helaas na een korte tijd al overleden. Toen wij opzoek waren naar een ander paardje was ik helemaal niet specifiek opzoek naar een PRE, maar Chavez kwam op mijn pad en ik was meteen verliefd!”

Een PRE: wat kan je daar nou mee?

“Omdat Chavez pas 5 jaar oud is, zijn wij rustig aan het trainen in de dressuur. Maar sinds kort doen wij ook samen springen en hij doet dit beter dan iedereen had gedacht! Ik krijg heel vaak de vraag waarom ik nou eigenlijk een PRE heb gekocht want ‘wat kan je daar nou mee?’, maar daar luister ik niet naar. Chavez is heel veelzijdig en ik kan alles met hem doen. Naast dressuur en springen maken wij samen ook graag leuke buitenritten. Wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat ik Chavez niet push in wat ik zelf wil. Ik laat alles gaan zoals het loopt en geef Chavez alle tijd die hij nodig heeft om te ontwikkelen.”

Allemansvriend

Morris geeft aan dat Chavez een echte allemansvriend is. “Iedereen op mijn stal is vrienden met Chavez. Wat ik ook leuk vind aan Chavez is dat hij zo enorm werkwillig is, hij staat altijd voor je klaar! Daarnaast is hij altijd blij en is hij heel grappig!” Raadt Morris anderen ook een PRE aan? “Ja, ik raad het zeker aan om een PRE te kopen! Maar zorg wel dat je genoeg tijd en vooral liefde aan je paard kan geven!”

Foto’s: Photography By Yss