Paardenfotografe Anna van Dijk: “Ik leg het liefst actie en emotie vast”

Anna van Dijk (19) heeft als grootste hobby (paarden)fotografie. Het liefst staat ze langs de zijlijn van een spring- of crosswedstrijd om de mooiste foto’s te maken. Ze vertelt over deze hobby en geeft tips voor het maken van mooie foto’s. “Eén foto spreekt soms wel duizend woorden.”

Het begin

Anna ontdekte haar passie voor fotografie dankzij de camera van haar vader. “Fotograferen is iets wat ik altijd al heb willen doen. Als klein meisje stal ik soms de camera van mijn vader om in de tuin foto’s te maken van bloemetjes en onze huisdieren. Vele jaren later ontdekte ik dat mijn vader nog een hele oude telelens had liggen. Dit zette mij op het denken: Zou ik een camera gaan kopen? Ja, dat wilde ik. Zo gezegd zo gedaan en na een korte zoektocht had ik dan eindelijk mijn eerste eigen camera in handen! Dat is inmiddels nu 3 jaar geleden en ik heb sindsdien veel mogen leren.”

Actie en emotie

Anna: “Actiemomenten, maar ook emoties vast kunnen leggen met apparatuur vind ik het mooiste dat er is. Eén foto spreekt soms wel duizend woorden. Het gaafste vind ik om lekker aan de zijlijn te staan van een spring- of crosswedstrijd. Met mijn camera ben ik vaak hele dagen aanwezig bij eventingwedstrijden om zoveel mogelijk ruiters en hun paarden vast te leggen.”

Uitdagingen

Fotografie zorgt steeds voor nieuwe uitdaging, vertelt Anna. “Een leuke en nieuwe uitdaging voor mij is het filmen van bijvoorbeeld reels. Nu dit super populair is op Instagram wil ik natuurlijk niet achterblijven. Ik besloot daarom ook hiermee eens te gaan experimenteren! Hier liggen voor mij nog veel verbeterpunten. Ik vind het ontzettend leuk om te blijven ontdekken en leren.”

Tips van Anna

“De allerbeste tip die ik een fotograaf kan mee geven, is het blijven kijken naar anderen. Haal inspiratie uit het werk van anderen en wees creatief! Je moet fotograferen waar jij blij van wordt en energie uit kan halen. Wees niet te bescheiden en vraag anderen om hulp als het niet lukt. Deze twee ingrediënten zorgen er hoe dan ook voor dat jij je keer op keer kan verbeteren! Probeer eens iets nieuws, een nieuwe discipline of bepaalde edit-stijl kan ervoor zorgen dat je ontdekt wat bij jou past.”

Volg Anna op Instagram: @annavdfotografie