Pippi van der Steen: “Mijn doel is om internationale eventingwedstrijden te rijden”

Pippi van der Steen (19) is actief in de eventingsport met haar paard Indurain. Ze trainen samen hard voor een duidelijk doel: internationale wedstrijden kunnen rijden. Pippi vertelt over haar liefde voor de eventingsport, haar eerste pony en haar toekomstdromen. “De cross geeft uiteindelijk de grootste kick; samen in snelheid alle hindernissen en technische combinaties trotseren om uiteindelijk de finish te halen.”

Paardenvirus

Pippi vertelt: “Ik woon nog thuis bij mijn ouders in het mooie Brabant. Op dit moment heb ik 2 paarden, één daarvan is mijn sportpaard Indurain, hij is bijna 9 jaar oud. Daarnaast heb ik een leuke shetlander genaamd Tommy, hij is 5 jaar en houdt ons gezelschap!” Pippi droomde al van een eigen pony sinds dat ze kon lopen en praten. “Mijn oma heeft altijd een shetlander gehad. Ferrie was mijn liefste vriendinnetje en door haar is mijn liefde voor paarden ontstaan. Mijn ouders hoopten dat dit ‘paardenvirus’ voorbij zou gaan, maar helaas bleek dat toch niet. Op mijn 9de kreeg ik mijn eerste verzorgpony, geregeld via kennissen. Daar heb ik eigenlijk alles op geleerd qua rijden. Uiteindelijk kwam er een leasepony via vrienden op ons pad, daarmee moest ik laten zien dat ik echt door weer en wind voor de pony kon zorgen.”

Diablo

Dat Pippi voor een pony kon zorgen, heeft ze bewezen. “Voor mijn 13de verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen pony Diablo, waar het hele eventingavontuur mee is begonnen. Helaas werd ik op een gegeven moment te groot en moest Diablo weg. Nu maakt Diablo een ander meisje helemaal gelukkig. Zo doende kwam Indurain op mijn pad, mijn huidige eventingpaard.”

Eventingsport

Wat vindt Pippi zo leuk aan de paardensport? “Je moet echt een team vormen met je paard. Als je met respect samenwerkt en dat dan lukt, kun je samen alle doelen bereiken. Het is gaaf om met zulke prachtige dieren samen te werken en op wedstrijd kan laten zien waarvoor je traint.” De eventingsport vind Pippi de leukste discipline die er is. “De wedstrijden hebben een leuke, warme en gezellige sfeer. De eventingwedstrijden bestaan uit 3 onderdelen: dressuur, springen en de cross. Je moet hard trainen om alle drie de onderdelen goed te beheersen en ook je pony/paard moet het leuk vinden om alle onderdelen te doen. De cross geeft uiteindelijk de grootste kick; samen in snelheid alle hindernissen en technische combinaties trotseren om uiteindelijk de finish te halen. De adrenaline die je hebt tijdens en na de cross geeft zo’n gaaf gevoel!”

Hard trainen

“Wat zo leuk is aan eventing, is dat je traint op 3 onderdelen. Alles moet kloppen voordat je op een wedstrijd gaat. Hard trainen voor de dressuur en het springen en een juiste conditie krijgen voor de cross. Dit vergt een goede planning van lessen, conditietrainingen en rustmomenten. Ik vind het ook erg belangrijk dat er genoeg relaxmomenten in zitten, zoals bijvoorbeeld een buitenritje.” Zoals alles heeft ook de eventingsport mindere kanten. “Wat ik zelf minder leuk vind zijn de lange reizen die je moet afleggen voor de wedstrijden. Helaas is daar weinig aan te veranderen natuurlijk. Je komt natuurlijk vooral voor de gave cross, maar het kan weleens voorkomen dat je wordt uitgebeld bij het springen. Dan mag je de cross niet meer starten en maak je weer de reis terug naar huis. Dit zijn natuurlijk leermomenten en die horen er ook bij!”

Plannen

Paarden, school, vrienden: het vergt een goede planning om dit te kunnen combineren. Ook is Pippi nog erg actief op Instagram en Youtube. “Je moet prioriteiten stellen. Ik maak al mijn huiswerk en projecten op school, zodat ik dat thuis niet meer hoef te doen. Mijn vrienden weten dat ik een drukke planning heb met werk en de paarden en hebben hier ook respect voor. Ze snappen het als ik een keer eerder naar huis moet of niet kan komen in verband met een wedstrijd de volgende ochtend. Ik ga graag naar feestjes, maar het hangt echt van de wedstrijdplanning af waar ik heen kan gaan.”

Mooiste wedstrijd

De mooiste herinnering voor Pippi is het Brabant kampioenschap met haar pony Diablo. “Samen met mijn eerste eigen pony Diablo had ik me geselecteerd voor het Brabantskampioenschap, waar we uiteindelijk de 8ste prijs mee naar huis hebben mogen nemen. Met deze prijs hadden we ons ook geselecteerd voor het NK in de klasse L springen. Helaas lieten we daar 2 balken vallen, maar met weinig ervaring was ik blij dat ik daar eens heb mogen rijden. Ik hoop me ooit met Indu ook te kunnen selecteren voor een NK of zelfs een titel kunnen vangen.”

Internationale wedstrijden

Pippi heeft een duidelijke doel: met Indu een internationale 2* cross rijden. “We rijden dit seizoen in het L en hoop einde van het jaar wellicht een M cross te starten. We gaan zien waar we komen maar we hebben vooral geen haast! Mijn droom is om een eigen stal op te richten waar ik jonge paarden kan opleiden en ruiters kan lesgeven in het springen en eventing. Ik vind het megaleuk om anderen nieuwe dingen te leren en wil hier graag mijn werk van maken!”

Volg Pippi ook op Instagram en YouTube!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pippi van der Steen (privébezit)