Rina van der Kolk: “Meedoen aan het EK eventing is een droom die uitkomt”

Volgende week is het zover: het Europees kampioenschap eventing in Hartpury, Engeland. Rina van der Kolk (18) en haar paard Inita zijn geselecteerd om hier aan deel te nemen, met het junioren team. Hier heeft ze hard voor gewerkt en lang van gedroomd. “Na de wedstrijd in Luhmühlen, waar ik een 3de plek behaalde van de 90 ruiters, waren de kansen wel heel hoog.”

Rina van der Kolk

Op 8-jarige leeftijd begon Rina op de manege. ““Daar zagen mijn ouders al snel dat ik toe was aan een eigen pony. Dat werd Misty, een wereldpony!” Inmiddels heeft Rina 3 paarden. Naast paardrijden zit ze ook nog op school. “Ik ben dit jaar geslaagd voor mijn havodiploma en ik zal in september beginnen met de opleiding Aviation (luchtvaart). Ik ga expres niet in de paarden werken, je moet enorm veel werken voor ‘droog brood en water’. Ik wil later graag wat meer van de wereld zien. Ik ben ook een eigen bedrijf gestart in december 2021. Ik verkoop het paardenvoer van Florian Horsefood. Ik ben ook een ambassadeur voor hun voer.”

Familie

Uit de paardensport haalt Rina veel plezier, maar ook prestatie vind ze belangrijk. Haar ouders supporten haar hierin. “Mijn ouders spelen in mijn sport een enorme rol, zonder hun was dit allemaal niet mogelijk. Het zijn mijn trouwe supporters, grootste hulp en belangrijkste sponsoren. De wedstrijden zijn voor ons familie-uitjes waar we volop van genieten. Mijn broer rijdt zelf geen paard, maar gaat wel graag mee als we ver in het land een wedstrijd hebben, hij pakt dan de fiets en gaat de buurt verkennen. Mijn opa is ook nog steeds actief in de paarden. Hij is vooral bezig in de draverij, voor de dravers onder ons is hij vooral bekend met zijn naam, Piet van der Kolk, en dat van zijn toppaard, Sam Hollyrood, uit de jaren 70. Al met al is paardensport de passie van onze familie en halen wij er veel plezier uit!”

Paarden met potentie

Rina rijdt met haar paarden Inita, Charmain en Angela eventing. “Inita loopt eventing op internationaal niveau, zij is een 9 jarige KWPN merrie. Mijn ouders en ik hebben haar gekocht op 6-jarige leeftijd als een ‘project’. Ze had geen idee hoe ze zich moest bewegen om goed over een hindernis te komen. Door veel te trainen en geduld te hebben is ze uitgegroeid tot een topsportpaard met veel talent. De andere twee paarden zijn nog jong: Angela is 5 en Charmain is 6. Zij hebben allebei ook veel potentie en ik zal hen verder opleiden.”

Ontwikkelen

Rina is dus begonnen als manegeruiter. “Dit was vooral voor mijn ouders om te kijken of ik paardrijden wel echt leuk vond. Ze hebben me dan ook eerst op andere sporten gezet, maar ik kwam toch weer terug bij de paardensport. Het zit dan ook een beetje in het bloed want mijn opa, vader en moeder komen allemaal uit de paardensport. Ik vind de paardensport zo leuk omdat je jezelf kan blijven ontwikkelen en er altijd wel een grotere stap is om te maken. Nu heb ik het voordeel dat ik veel paarden kan rijden, dus ook veel stappen kan zetten. Ik begrijp ook wel dat niet iedereen dit kan en er ook zo in staat.”

Adrenalinekick

“Ik wist al snel dat de eventingsport iets voor mij was. Het is een mooie optelsom van dressuur, springen en crosscountry. Je moet alles goed kunnen beheersen om te kunnen presteren. Er zijn dus nog meer uitdagingen om aan te gaan. Maar ik ben het meest gevallen voor de adrenalinekick die de cross geeft, dat is zo geweldig. De focus, concentratie, het uithoudingsvermogen en de reactiesnelheid die je moet hebben maken het plaatje compleet. Vergeet de mensen ook niet; eventing staat bekend om de gezellige mensen en het feit dat iedereen elkaar helpt. Dit past goed bij mij en mijn familie. Daarom maken wij van een eventingwedstrijd vaak een weekendje weg.”

Internationaal

Volgens Rina is er geen groot verschil in het rijden van nationale en internationale wedstrijden. “Het doel en de passie blijven hetzelfde. Het niveau is wat hoger, de wedstrijd duurt langer en helaas is het ook duurder. 9 van de 10 keer geef ik daarom mijn prijzengeld terug aan mijn ouders, hierdoor kunnen we vaker weekendjes weg met de paarden. Voor de rest vind ik het hetzelfde. Zo moet je er ook in staan, vind ik. Heb plezier en geniet van de sport.” Op wedstrijd gaan doen Rina en haar ouders met een paardenvrachtwagen van ruim 40 jaar oud. “Het is superleuk om daarmee te rijden, ondanks dat hij veel herrie maakt. Maar daar wen je wel aan.”

Europees kampioenschap

Meedoen aan het EK is voor Rina een droom die uitkomt. “Aan het begin van het seizoen kon ik er alleen maar van dromen. Je weet natuurlijk niet hoe het seizoen gaat verlopen. Ik heb het gehele seizoen constant gereden en ik liet grote verbeteringen zien, dat is iets wat de bondscoach graag wil zien. Maar na mijn wedstrijd in Luhmühlen, waar ik een 3de plek behaalde van de 90 ruiters, waren de kansen wel erg hoog. Toch blijft er altijd een kans dat je niet gekozen wordt, dus daar hield ik mij wel scherp op.” Als voorbereiding blijft Rina doen wat ze altijd doet. “Ik ga nog een extra keer naar Edwin Hoogeraat voor een springles. En ik blijf goed dressuur trainen met mijn instructrice Jony Admiraal.”

Herinneringen

“Mijn mooiste overwinning en herinnering is het behalen van een 4de plaats op CCI 2* -L in Varsseveld vorig jaar september. Waarom? Het was mijn eerste 2* lang en mijn 2de wedstrijd ooit op dit niveau. En als je dan in het gezelschap van veel vrienden en familie zo’n prestatie kan neerzetten, word ik iedere keer weer blij als ik eraan terugdenk.”

Knallen op het EK

“Op korte termijn ga ik enorm knallen op het EK en mijn uiterste best doen. Op langer termijn is het doel het rijden van een 4* cross en wie weet meedoen aan een Nations Cup. Verder wil ik met mijn jonge paarden veel ervaring op doen en met hen later internationaal starten. Het opleiden van jonge paarden vind ik namelijk net zo leuk als het rijden van internationale wedstrijden. En natuurlijk is heel veel plezier hebben en mooie herinneringen maken ook superbelangrijk!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Rina van der Kolk (privébezit)