Robin Riphagen: “Voor iedere ruiter is er wel een geschikte IJslander te vinden”

De IJslander is een paardenras uit, natuurlijk, IJsland. Het bijzondere aan dit ras is dat hij twee extra gangen heeft: tölt en telgang. In IJsland wordt er veel gefokt met IJslanders, zonder invloeden van buitenaf, zodat het ras zuiver blijft. Robin Riphagen (24) heeft meerdere IJslanders en vertelt over dit ras. “Het karakter is een soort combinatie van IJslands vuur en ijs: voorwaarts met veel uithoudingsvermogen maar tegelijkertijd dapper en koel in het hoofd.”

De IJslanders van Robin

Robin heeft, samen met haar ouders en zusje, 7 IJslandse paarden. “Mijn rij- en wedstrijdpaard heet Ánaegja frá Hæli. Ze is een 9-jarige, zwarte merrie die op IJsland gefokt is en nu sinds december 2021 bij ons in Nederland is. Mijn tweede merrie heet Ups vom Debihof, zij heeft nu een merrieveulen genaamd Brynja van het Wolfseind. Dan hebben we nog Vargur frá Fensalir, een bruinbonte ruin. Hij is in Nederland geboren, nu 10 jaar oud en wordt getraind en op wedstrijden gereden door mijn zusje Merel. Verder hebben we nog de brave Þyrill frá Flagbjarnarholti, dat is ons echte familiepaard waar jong en oud op kan rijden! Als laatste hebben we nog twee zelf gefokte jonge paarden: Vatnadís van het Wolfseind (1-jarige merrie) en Vikar van het Wolfseind (3-jarige hengst). Zij groeien op dit moment allebei op in een kudde met leeftijdsgenoten. Inmiddels een hele verzameling dus!”

Extra gangen

Robin vertelt: “Grappig verhaal: toen ik 9 jaar oud was heeft mijn moeder onze eerste IJslander gekocht nadat ze in de buurt twee IJslanders was tegen gekomen. De extra gangen tölt en telgang waren toen de redenen om voor de IJslander te kiezen. Ook het compacte formaat, de robuustheid en het feit dat ze makkelijker 24/7 buiten konden staan waren pluspunten. Onze eerste merrie heette Perla, ze was zeker niet de makkelijkste, maar ze heeft me wel onwijs veel geleerd! En zoals bij veel mensen bleef het uiteindelijk niet bij één IJslander, maar zijn het er in de loop van de tijd steeds meer geworden.”

Vuur en ijs

IJslanders zijn er in alle soorten en maten, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Robin: “Het karakter van een fijne IJslander is voor mij een soort combinatie van IJslands vuur en ijs: voorwaarts met veel uithoudingsvermogen maar tegelijkertijd dapper en koel in het hoofd. De leukste eigenschap van mijn Ánaegja vind ik haar uitgesproken, lieve en zachtaardige karakter en dat ze ondanks dat toch altijd direct aan staat als ik op stap, zonder te heet te worden. Het ene moment tölt ze in snel tempo over de baan, het volgende moment is ze op stemhulp aan een los teugeltje terug te nemen naar stap. Ze geeft altijd honderd procent!”

Veelzijdig

“IJslanders zijn super veelzijdig, we trainen zowel in de bak als op de ovaalbaan, maar rijden ook regelmatig buiten. In de zomer rijd ik samen met mijn zusje regelmatig wedstrijden, inmiddels hebben we allebei het hoogste niveau bereikt in de toltproeven (T2 is een toltproef met o.a. tölt aan de losse teugel). Op onderstaande foto zie je onze ruin Vargur samen met mijn jongste broertje, die het ook leuk vindt om af en toe een rondje te rijden. Met mijn andere merrie Ups reed ik voorheen ook wedstrijden, maar zij is nu begonnen aan haar leven als fokmerrie.”

Kennis maken met de IJslander

Volgens Robin is de IJslander voor veel ruiters een geschikt ras. “Ik denk dat er voor bijna iedereen een geschikte IJslander te vinden is, omdat ze er zoals ik al zei in alle soorten en maten zijn! Ik zou echter wel aanraden om je eerst wat te verdiepen in het ras. Je kunt bijvoorbeeld eerst een aantal keren lessen op een IJslander om te kijken of het iets voor je is! Ga vooral verschillende paarden uitproberen om uit te vinden wat voor type bij jou past. Er zijn genoeg plekken waar je welkom bent om kennis te maken met dit geweldige ras!”

Foto’s: Robin Riphagen (privébezit)