Sanne Alleblas: “Een Irish Cob is voor iedereen geschikt”

Toen Sanne Alleblas (17) de Irish Cob merrie Clogheen Joye zag, was het liefde op het eerste gezicht. Inmiddels is Joye al meer dan drie jaar van Sanne. “We noemen haar altijd een KWPN’er in een ander jasje.”

Sanne en Joye

Sanne rijdt al paard sinds ze zes is. Eerst op een manege en daarna op verzorgpaarden. “Clogheen Joye is een valkbonte Irish Cob merrie van nu 7 jaar. Ze is op tweejarige leeftijd geïmporteerd uit Ierland. Joye is qua karakter echt superlief en vriendelijk. Tijdens het rijden kan ze erg sensibel zijn, we noemen haar daarom ook wel een KWPN’er in een ander jasje.”

Liefde op het eerste gezicht

Joye is nu meer dan drie jaar van Sanne. “Drie jaar geleden stond mijn verzorgpaard (ook een Irish Cob) te koop en had ik kunnen regelen dat ik haar kon kopen. Op het laatste moment ging dit toch niet door. Ik mocht toen een ander paard kopen, omdat alles toch al geregeld was. Ik heb dagenlang rondgekeken voor een Irish Cob, want ik wilde alsnog graag dat ras. Ik zag Joye toen een paar keer voorbijkomen, maar ik vond haar te jong voor mij. Ik was namelijk 14 en Joye 3 jaar.” Toch maakte de vader van Sanne een afspraak, omdat Joye volgens de advertentie erg lief en braaf was. “We zijn toen gaan kijken en ik wist gelijk dat dit het perfecte paard was! Ze was zo braaf en nuchter en gaf nergens om.”

Karakter

Sanne vertelt: “Joye is heel werkwillig en doet altijd haar best. Ook is ze heel lief voor kinderen en andere dieren. Het fijne aan een Irish Cob is dat ze wat koeler zijn dan bijvoorbeeld warmbloeden. Maar Joye kan ook echt een diva zijn; als ze iets niet wil doen, gaat ze het ook echt niet doen. Ook heeft ze een echte trukendoos en weet ze altijd wel een manier te vinden om onder moeilijkere oefeningen uit te komen.”

Dressuur

“We zijn nu sinds een jaar echt fanatiek aan het trainen in de dressuur onder begeleiding van Maike Wiebelitz. Ook zijn we begonnen met het rijden van wedstrijden: de teller staat nu op 8 winstpunten in de klasse B. Het gaat nog niet helemaal vlekkeloos, maar er is een begin. Ik wil graag bewijzen dat een koudbloed ook kan presteren in de sport. Mijn droom is om in het Z of misschien wel hoger met Joye te komen!”

Irish Cob: aanrader?

Raadt Sanne anderen ook een Irish Cob aan? “Ik denk dat een Irish Cob voor iedereen wel geschikt is! Ze zijn er in alle soorten, maten en karakters. Wel moet je er rekening mee houden dat een Irish Cob gevoeliger is voor suikers dan warmbloeden. Je kan ze dus niet zomaar 24/7 op de wei zetten.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sanne Alleblas (privébezit)