Sanne de Jong: “Het opleiden van eventingpaarden vind ik het mooiste wat er is”

Sanne de Jong (27) is succesvol eventingruiter. Zo heeft Sanne meegedaan aan allerlei wedstrijden op het hoogste niveau: EK’s, WK’s, Nations Cups en ga zo maar door. Ze vertelt in dit interview over haar liefde voor paarden, lid zijn van TeamNL en haar doelen. “Het allermooiste vind ik de opleiding van jongere paarden, om ze te zien opgroeien tot internationaal goed presterende paarden, die de eventingsport net zo mooi vinden als ikzelf.”

Toppaarden van Sanne

Sanne heeft op dit moment zo’n 15 paarden in training. Ze vertelt over haar huidige toppaarden: “Enjoy is 13 jaar oud en is zelfgefokt. Vorig jaar hebben Enjoy en ik meegedaan aan het EK senioren en dit jaar maken we een goede kans op deelname aan het WK. Daarnaast rijd ik Jersey mbf en Jarelly mbf. Zij zijn beide 8 jaar oud en nog in eigendom van de fokker. Beide paarden hebben goed gepresteerd op het WK voor 7-jarige eventingpaarden vorig jaar en dit jaar zullen ze op het hoogste niveau starten. Afgelopen weekend heeft Jersey al een top 10 klassering gelopen in de Nations Cup in Strzegom. Ook heb ik Larosaleen W, een 6-jarige die ik als veulen gekocht heb. Als 4 en 5-jarige was zij nationaal kampioen en ook dit jaar heeft zij al goed gepresteerd tijdens haar eerste internationale wedstrijden. Het doel voor dit jaar is om met haar te starten op het WK voor 6-jarige eventingpaarden.”

Ondernemend en avontuurlijk

Sanne is opgegroeid op een paardenbedrijf. “Ik heb dus nooit iets anders willen doen. Van mijn ouders moest ik mijn school afmaken, dus dat heb ik gedaan. Sindsdien ben ik fulltime in de paarden aan het werk. Het mooiste hieraan vind ik het contact met de paarden. Ik ben het liefste de hele dag op stal aan het werk. Naast mijn liefde voor dieren ben ik best ondernemend en avontuurlijk; daaruit is denk ik mijn liefde voor de eventingsport ontstaan.”

Keihard werken, maar veel voldoening

Maar hoe is het eigenlijk om eventingruiter te zijn? Sanne: “Geweldig! Ik ben zo gelukkig om 24 uur per dag met mijn passie bezig te zijn. Natuurlijk zijn er ook wel eens mindere kanten: topsport is hard, een paardenbedrijf runnen is 24/7 aan het werk zijn, maar ik zou het voor niks anders willen ruilen. Het is keihard werken en veel incasseren, maar als je gedreven bent is de voldoening die je eruit haalt zo ontzettend groot. Het allermooiste vind ik de opleiding van de jongere paarden, om een groot aandeel in hun ontwikkeling te hebben en ze te zien opgroeien tot internationaal goed presterende paarden, die daarbij ook nog uitstralen dat ze de eventingsport net zo mooi vinden als ikzelf. Dat is zo ontzettend gaaf en uniek!”

TeamNL

Keihard werken dus, maar dat wordt beloond. Sanne is lid van TeamNL: het sportteam dat Nederland vertegenwoordigt op internationaal topniveau. “Je moet jezelf altijd willen blijven verbeteren. Lid zijn van TeamNL is best bijzonder, toen ik hier eenmaal deel van uitmaakte en mij erin ging verdiepen waar ik eigenlijk lid van was, realiseerde ik mij pas hoe weinig mensen dit gegeven is.”

Zilveren medaille in Boekelo

Sanne heeft al veel mooie momenten meegemaakt in de sport. “De meeste mooie momenten zijn toch wel met Enjoy. Wij zijn echt samen opgegroeid: eerste kampioenschappen, Nations Cup, alle levels hebben we samen doorlopen, dat op zich is al een hele mooie herinnering. Onze zilveren medaille in Boekelo springt er daarbij wel uit voor mij, omdat we dat jaar best een ‘moeilijk’ jaar hadden gehad, zowel persoonlijk als sportief (want ook dat hoort bij topsport). Dat wij toen de verwachting van heel veel mensen overtroffen met een foutloze cross binnen de tijd is niet iets wat al veel Nederlanders gedaan hebben. Naast die zilveren medaille is onze overwinning in Montelibretti (Italië) een hele mooie herinnering, aangezien dat mijn eerste overwinning op 4* niveau was.”

Paarden opleiden

Sanne heeft voor de toekomst genoeg dromen en doelen. “Zoals iedere sporter zou ik natuurlijk heel graag de Olympische Spelen willen rijden, maar ik wil vooral blijven doen wat ik nu doe. Paarden opleiden zal altijd iets blijven waar ik ontzettend veel voldoening uithaal. Ieder paard is uniek en om ze als individu zowel mentaal als fysiek te helpen groeien, dat is gewoon het mooiste wat er is!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sanne de Jong (privébezit)