Sara Jeukens: “Ik wil steeds beter worden, maar vooral plezier hebben”

Sara Jeukens (7) kreeg, toen haar manege dicht moest in verband met de lockdown, een eigen pony: Daisy. Vorig jaar kwam daar nog een pony bij: Heuvelrug Heddwyn. Afgelopen weekend hebben Sara en Daisy hun eerste echte wedstrijd gereden. “Dat was zo leuk! Ik hoop binnenkort een winstpunt te halen.”

Daisy en Heddwyn

In maart 2020 had Sara net haar eerste twee paardrijlessen gehad op de manege. Helaas moest de manege dicht, in verband met de lockdown, en dus kocht haar moeder een pony voor haar: de 20-jarige Daisy. Bij Sara’s oma thuis stonden al een bejaarde pony en shetlander Frieda, maar Daisy kon er nog wel bij. Vorig jaar kwam daar ook Heddwyn nog bij, een vierjarige pony. “Ik rijd momenteel op Daisy en Heddwyn. Daisy is al twintig jaar en kijkt eigenlijk nergens van op. Wel is zij pittig en schat iedereen haar jonger. Leuke is, dat ik afgelopen weekend, mijn eerste échte wedstrijd had en dat dit ook voor Daisy de eerste keer was. Springwedstrijdprimeur op haar twintigste! Heddwyn is nog jong en schrikt nog vaak. Ik ben ook al supervaak van haar afgevallen, maar ik stap altijd weer op. Het valt dus niet altijd mee om haar te rijden. Maar paardrijden leer je met vallen en opstaan en ik stap altijd een keer meer op dan ik viel.”

Leren paardrijden

Sara wilde graag op paardrijles. Toen ze haar zwemdiploma’s had, mocht dit eindelijk. “Ik was zo blij, maar het bleek nog lastig te zijn, want de meeste maneges in onze omgeving, vonden vijf jaar te jong voor les. Maar mama heeft rondgebeld en uiteindelijk kon ik op een manege een half uurtje privéles krijgen. Ik mocht toen rijden op een hele grote pony; ik vond het gelijk heel erg leuk! Na twee lessen kwam de lockdown en kon ik niet meer naar de manege. Mama heeft toen Daisy gekocht. We moesten drie uur heen en drie uur terug rijden met de trailer om Daisy op te halen, maar dat hadden we er graag voor over. Vanaf toen heeft mama mij de beginselen van het rijden geleerd. Aan een touwtje, naast de fiets kilometers maken. Ik rijd nu dus 2,5 jaar en heb al zo veel geleerd!”

Liefde voor dieren

“Ik vind dieren heel erg leuk (al houd ik ook van dansen en muziek) en ik vind het mooi om samen te werken met de pony’s. Ook vind ik het leuk dat je samen dingen kunt bereiken. Je doet het echt met elkaar en je kunt áltijd verbeteren.” Met haar pony’s rijdt Sara zowel dressuur als springen. “Ik heb de afgelopen twee jaar genoten van het rijden van Bixie wedstrijdjes. Dit vind ik altijd erg leuk om te doen. Een gezellige dag met je pony, samen met andere kinderen. Afgelopen weekend had ik mijn eerste échte springwedstrijd met Daisy. Dit vond ik zó leuk! Ik ga hier lekker mee door en hoop binnenkort mijn eerste winstpunt te behalen.”

Activiteiten

Daarnaast rijdt Sara regelmatig in het bos. “Daisy wordt blij van buiten rijden en ik vind het ook heel leuk! Vooral galopperen op lange zandpaden (en mama maar trappen op haar stalen ros), maar ook over een boomstammetje springen bijvoorbeeld. We hebben sinds kort thuis een bak om te rijden en daarin rijd ik ook met Heddwyn. Met hem ben ik vooral bezig om hem lekker voorwaarts voor mijn been te krijgen. Wekelijks heb ik les bij de rijvereniging, samen met drie andere meisjes van mijn leeftijd. Met Heddwyn heb ik indoor al een paar Bixie wedstrijdjes gereden, maar uiteindelijk hoop ik met hem ook échte wedstrijden te kunnen rijden. Ik vind wedstrijden rijden heel leuk en vooral als je een beker of rozet wint; die hang ik op mijn kamer.”

Doelen van Sara

“Ik wil heel graag winstpunten gaan halen! Nu ik vanaf 1 oktober een startkaart heb, kan ik dit ook echt gaan proberen te realiseren. Met Heddwyn wil ik ervaring op doen en uiteindelijk zou ik met hem ook graag wedstrijden willen gaan rijden. Het liefste word ik ooit eens kampioen! Ik ga dus heel hard oefenen. Daisy en Heddwyn zijn A-pony’s en jammer genoeg groeien die niet met mij mee. In de toekomst zal ik dus moeten overstappen naar een grotere maat. Mama heeft wel beloofd dat Daisy voor altijd bij ons mag blijven. Ik hoop dat ik steeds beter leer rijden en dan wil ik wel graag ‘Z’ rijden. Dressuur vind ik daarbij het mooiste, maar springen het leukste. Ik ga in ieder geval heel goed doortrainen om steeds beter te worden. Maar het allerbelangrijkste is het natuurlijk om plezier te hebben!”

Ponyperikelen

“Samen met mama help ik Daisy, Heddwyn en Frieda te verzorgen. We brengen ze samen naar de wei, vullen de voerbakken, doen de stallen en vegen. Ik kan hier al steeds beter bij helpen. Als mama en ik samen met een pony weggaan, redden we ons helemaal samen; we zijn dan een heel goed team! Soms ben ik wel eigenwijs en zeg ik tegen mama: “Jij bent mijn paardrijjuf niet!”, maar ik leer stiekem wel veel van haar. Toen ik Daisy kreeg is mama al mijn avonturen met de pony’s gaan bijhouden op @ponyperikelen. Inmiddels zijn er ruim 4000 mensen die ons volgen; dat vinden we heel erg leuk en gezellig!”

Foto’s: privébezit