Sem van Alebeek: “Een eigen paard is een grote verantwoordelijkheid”

Sem van Alebeek (18) begon als manegeruiter, had vervolgens een aantal leasepony’s en heeft inmiddels al zo’n 3 jaar een eigen paard: Napoli Z. Ze vertelt over Napoli en het kopen en hebben van een eigen paard, want dat is niet zo makkelijk. “Ik heb mezelf echt moeten bewijzen en heb laten zien dat ik voor zo’n dier kan zorgen.”

Napoli Z

Sinds 2018 is Sem in het bezit van een prachtige schimmel: Napoli Z (v. Napels x Guidam). “Napoli is een 8-jarige ruin. Hij is van Zangersheide en ik heb hem nu 3 jaar. Hij is springgefokt, dus we rijden vooral in de springsport. Op dit moment springen we op L-niveau. Normaal gaan we bijna elk weekend op concours, maar dat gaat nu natuurlijk niet. Voor de coronacrisis gingen we op wedstrijd en dan wisten we waar we doordeweeks aan konden gaan werken. Nu trainen we vooral dressuurmatig en zijn we nieuwe oefeningen aan het leren en verfijnen.”

Een eigen paard

Napoli is het eerste paard van Sem. “Mijn ouders hebben geen achtergrond met paarden, dus ik heb alles zelf uitgevogeld. Ik heb voor Napoli nog bij een ander paard gekeken. Die wilde ik eigenlijk kopen, maar die werd helaas afgekeurd. Toen ben ik bij Napoli gaan kijken en de klik met hem was er meteen. Ik wist gelijk dat ik dit paard gewoon moest hebben. Toen zijn we de dag erna nog een keer bij hem gaan kijken en een paar dagen later was Napoli al van mij.” Sem heeft een aantal doelen met Napoli, vertelt ze. “Mijn droom is wel om op Z-niveau te rijden, maar dat is wel een groot doel. Ik wil sowieso M2-dressuur en M-springen halen. En ik zou heel graag op Indoor Brabant willen rijden.”

Manege en leasen

Sem begon als manegeruiter en had een aantal leasepony’s. “Mijn opa had vroeger altijd een Fjord, daar ging hij mee mennen. Ik was toen heel jong en mocht af en toe even op die Fjord rijden. Daardoor kreeg ik ook interesse in paarden. Ik ben toen gaan rijden op een manege, daar heb ik het heel erg naar mijn zin gehad. Thuis had niemand iets met paarden, dus ik vond het superleuk dat ik eindelijk kon paardrijden. Na een tijdje wilde ik wel iets anders, toen ben ik een pony gaan leasen. Ik heb dus alle stapjes wel doorlopen.” Maar een eigen paard krijgen, dat was nog niet zo makkelijk. “Na heel lang vragen en zeuren mocht ik een eigen paard. Ik heb mezelf echt moeten bewijzen en heb laten zien dat ik voor zo’n dier kan zorgen. Er komt natuurlijk heel veel kijken bij een eigen paard.”

Verschillen

Er is een groot verschil tussen het leasen en het kopen van een paard, vertelt Sem. “Een eigen paard kost heel veel, dus er is sowieso een groot financieel verschil. Maar een eigen paard is echt van jezelf, dat is heel fijn. Het is dan toch echt jouw maatje. Een leasepaard is alsnog van iemand anders. Bij een eigen paard heb je wel alle verantwoordelijkheid. Een leasepaard kan je nog opzeggen op het moment dat je er geen zin meer in hebt of het niet meer leuk vindt. Een eigen paard schaf je aan en dan moet je er ook elke dag voor zorgen.” Een eigen paard koop je dus niet zomaar. “Je moet er echt goed over nadenken en bedenken dat het heel veel tijd kost. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar je moet het er wel voor over hebben. Als je een leasepaard bijvoorbeeld drie dagen in de week leaset, dan heb je er de rest van de week niets mee te maken.”

Problemen

“Ik heb eigenlijk geen problemen gehad toen ik Napoli kocht. Ik had geen ouders die iets met paarden hadden, de enige die iets met paarden had was mijn opa. Ik heb vooral veel mensen om me heen gevraagd hoe zij een eigen paard hadden gekocht. Het is echt handig om mensen om je heen te hebben die er verstand van hebben. Ik weet eigenlijk ook niet hoe ik het uiteindelijk voor elkaar heb gekregen. Ik heb er wel veel tijd in gestoken en heb niet ‘eventjes’ een paard gekocht. Toen ik bij Napoli ging kijken ben ik naar een stal gegaan. Die hebben mij op weg geholpen en vertelt waar ik op moest letten. Ik was op zoek naar een ervaren paard waarmee ik de sport in kon. Je moet van tevoren goed bedenken wat voor soort paard je wilt en wat je ermee wilt gaan doen. Dus of je dressuurwedstrijden wil gaan rijden of dat je lekker wil crossen of bosritjes maken. Je kan niet bedenken ‘ik wil nu een paard’ en dan staat die de volgende dag bij je huis. Daar gaan wel maanden overheen.”

Tips van Sem

Ben jij van plan om je eerste eigen paard te kopen? Dan heeft Sem nog wat tips. “Als je een leasepaard hebt, zorg er dan eens een hele week voor. Je kan dan kijken hoe jou dat bevalt. Probeer ook te laten zien dat je voor een paard kan zorgen en die verantwoordelijkheid kan nemen. Ga een beetje rondkijken en vraag af en toe subtiel aan je ouders hoe zij er over denken. Uit ervaring weet ik dat doordrammen niet werkt, haha. Ik heb alle stapjes doorlopen, maar er zijn ook andere manieren. Mijn manier is niet het beste. Maar ik denk wel dat het prettig is als je het in stapjes doet, zodat de mensen om je heen ook zien dat je er klaar voor bent en dat je de verantwoordelijkheid voor een eigen paard kan dragen.”

Sem en Napoli zijn te volgen op Instagram onder de naam @napoliz_

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sem van Alebeek / Paard & Picture (privébezit)