Senna Mol: “Als je eenmaal een shetlander hebt, wil je niet meer zonder”

Shetlanders, wie houdt er niet van? Deze schattige, ondeugende pony’s stelen direct je hart. Senna Mol (15) heeft meerdere shetlanders en vertelt hier alles over. “Eigenlijk doe ik bijna alles met de pony’s, behalve rijden.”

Verzorgpony’s

Senna is haar hele leven al gek op dieren. “Ik rij al zo lang als ik me kan herinneren paard. Nadat mijn laatste verzorgpony helaas verkocht werd, was ik opzoek naar iets nieuws. Het maakte me eigenlijk niet uit wat voor paardje het zou zijn, aangezien ik rijden helemaal niet zo belangrijk vindt. In mei 2020 vroeg een goede vriendin van mij of ik mee wilde naar verzorgshetlanders. Ik vond het zo leuk dat ik vaker mee wilde en zo gingen we eigenlijk elke dag naar de shetlanders.”

Band opbouwen

“We kregen een hele goede band met de pony’s en wij waren eigenlijk de enigen waar ze naar luisterden. Zo kwamen we op het punt dat we ze samen gingen delen met de andere eigenaren, ze deden er zelf namelijk niks mee. Zij regelden alles over het land en wij regelden alles met de pony’s. Na een paar maanden besloot het andere meisje om een nieuw plekje te zoeken voor haar shetlander. Toen ging ik dus alleen over de pony’s. Wij hebben 5 minishetlanders op stal. 2 merries: Molly (16) en Marley (0,5). Marley is het veulen van Molly en we hebben haar zelf gefokt. Ook hebben we nog 3 hengstjes: Mats (5), Levi (4) en Teddy (3). Ze stonden dus al allemaal bij elkaar toen ik ze kreeg, maar ik ben mega blij met ze. Ik zou echt geen andere pony’s meer willen!”

Karakters

Senna vertelt wat ze het leukste vindt aan haar shets. “Ik vind het leukste dat ze allemaal zulke verschillende karakters hebben. Molly is bijvoorbeeld meer op zichzelf en doet alleen maar waar ze zelf zin in heeft, als ze iets niet wilt gebeurt het niet. Een echte merrie dus. Marley is heel eigenwijs en heeft echt haar eigen wil, maar is ook gek op aandacht en knuffelen! Levi is nog eigenwijzer en een echte shetlander, maar ook hij is gek op knuffelen. Teddy is heel lief maar vertrouwt weinig mensen, als hij je eenmaal kent gaat hij voor je door het vuur. Maar als hij je nog niet kent gaat hij je onwijs testen. Mats is eigenlijk gewoon een schatje, hij is altijd in voor knuffels en wil altijd voor je werken. Hij is de rustigste van de groep en je merkt er niks van dat hij een jong hengstje is.”

Activiteiten

Rijden op de shetlanders zit er niet in, maar Senna doet wel veel andere dingen met haar pony’s. “Eigenlijk doe ik bijna alles met de pony’s, behalve rijden. Met de hengsten doe ik veel vrijheidsdressuur, dit vinden ze superleuk! Ze zijn heel leergierig en vinden dit echt één van de leukste dingen om te doen. Ik longeer ze veel, omdat ik natuurlijk niet op ze kan rijden, maar ze wel genoeg  beweging moeten krijgen. We staan 15 minuutjes lopen van het bos af, dus daar gaan we ook heel vaak heen om lekker te wandelen. Ik ben op het moment ook bezig om ze te beleren voor de kar. We zijn nu vooral aan het langelijnen en over een tijdje, als ze er klaar voor zijn, ga ik een karretje aanschaffen. Hopelijk kunnen we binnenkort dus lekker gaan mennen!”

Aanrader

Senna raadt iedereen aan om een shetlander te kopen. “Ik zou iedereen zeker aanraden om te overwegen om een shetlander te kopen. Als gezelschapspony, om menwedstrijdjes mee te doen of gewoon als beste maatje! Ze hebben natuurlijk hun streken en de meeste shetjes zijn behoorlijk eigenwijs, maar ik vind dat persoonlijk juist zo leuk aan ze. Shetlanders zijn ook handiger dan een groot paard, ze nemen niet veel ruimte in en hoeven ook niet veel te eten, dus dat is ook nog eens goedkoper! Het zijn super gezellige pony’s en ze zijn natuurlijk mega schattig! Zodra je eenmaal een shetlander heb, wil je niet meer zonder!”

Foto’s: Senna Mol (privébezit)